Ταυτόχρονη έκρηξη δύο ηφαιστείων στη Χαβάη

Η θεά της φωτιάς ζει και βασιλεύει στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης, όπου δύο από τα πιο διάσημα ηφαίστεια του κόσμου εκρήγνυνται ταυτόχρονα.

Ένας ευοίωνος και πνευματικός τόνος έχει χτυπήσει το νησί, καθώς η λάμψη της λάβας που αναβλύζει από το Mauna Loa, το μεγαλύτερο ηφαίστειο του κόσμου, και το Kilauea, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο,

ανάβει το τοπίο του Big Island της Χαβάης, σημάδι ότι η Pele, η πολυνησιακή θεά της φωτιάς, ευλογεί τη γη, δήλωσαν ειδικοί στο ABC News.

"Είναι μια αρκετά στοιχειώδης δύναμη", δήλωσε στο ABC News η Jessica Ferracane, ειδικός σε θέματα δημοσίων σχέσεων για το Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης.

Τόσο οι ντόπιοι όσο και οι τουρίστες έχουν συρρεύσει στα καλύτερα σημεία του νησιού για να απολαύσουν τη θέα της πυρακτωμένης λάβας που αναβλύζει αργά από τον κρατήρα των ηφαιστείων, μεταξύ άλλων κατά μήκος του Daniel K. Inouye Highway - γνωστού στην καθομιλουμένη ως Saddle Road - την κύρια διαδρομή που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να μετακινηθούν από τα ανατολικά προς τα δυτικά του νησιού, και το φημισμένο Εθνικό Πάρκο Ηφαιστείων της Χαβάης, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δουν τις ταυτόχρονες εκρήξεις από ορισμένες περιοχές, δήλωσε η Ferracane.

Ο ενθουσιασμός στο νησί είναι αισθητός και φέρνει τους ανθρώπους κοντά, ειδικά από τη στιγμή που το Mauna Loa έχει να εκραγεί από το 1984, δήλωσε στο ABC News η Elizabeth Fien, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος των Φίλων του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης.

Αυτή είναι η εποχή του χρόνου που η Κιλαουέα είναι πιο ενεργή, οπότε οι τουρίστες που είχαν προγραμματίσει γύρω από αυτό το τακτικό γεγονός έλαβαν και μια απροσδόκητη απόλαυση από την έκρηξη του Μάουνα Λόα, δήλωσε ο Φερακέιν.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η διπλή έκρηξη είναι τόσο μοναδική είναι επειδή τα ηφαίστεια τροφοδοτούνται από διαφορετικά συστήματα μάγματος ή "υδραυλικών εγκαταστάσεων" και καμία από τις δύο εκρήξεις δεν πυροδοτείται από την άλλη, πρόσθεσε ο Ferracane.

Η Ferracane, η οποία έχει ζήσει στη Χαβάη σχεδόν όλη της τη ζωή, δεν μπορεί παρά να θαυμάζει τα φυσικά θαύματα, περιγράφοντας τις ενεργές εκρήξεις ως "ιερές".

Οι πραγματικές ροές λάβας θεωρούνται εκδηλώσεις της Pele, κάτι που είναι "κάτι ξεχωριστό να βλέπεις και να βιώνεις", είπε.

"Είναι δύσκολο να μην σε κυριεύσει η συγκίνηση, μόνο και μόνο λόγω της ακατέργαστης φυσικής ομορφιάς του να βλέπεις μια ηφαιστειακή έκρηξη να λάμπει στον σκοτεινό ουρανό", είπε. "Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Χαβάη είναι μια ιερή εμπειρία για πολλούς ανθρώπους, για πολλούς ιθαγενείς της Χαβάης, είναι πραγματικά κάτι που πρέπει να δει κανείς".

Η λάβα που αναβλύζει από το Μάουνα Λόα πλησιάζει όλο και πιο κοντά στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο στο Μεγάλο Νησί της Χαβάης

Το πάρκο είχε "σταθερή" επισκεψιμότητα τον τελευταίο καιρό, αλλά το "πραγματικό δράμα" συμβαίνει έξω από το πάρκο, όπου η λάβα από το Mauna Loa σέρνεται αργά προς τα κάτω προς τον αυτοκινητόδρομο, δήλωσε ο Ferracane.
Το νησί είναι πιο πολυσύχναστο από ό,τι συνήθως και σφύζει από δραστηριότητα όσο πλησιάζει η λάβα στον κρίσιμο οδικό άξονα.

Η πλειονότητα των ξενοδοχείων στο Χίλο είναι πλήρως κλεισμένα, σύμφωνα με τοπικές αναφορές. Η κυκλοφορία αυξάνεται στην οδό Saddle Road, η οποία συνήθως δεν παρουσιάζει μποτιλιάρισμα, δήλωσε ο Fien.

Από το βράδυ της Τρίτης, η λάβα βρισκόταν μόλις 1,8 μίλια μακριά από τον αυτοκινητόδρομο και ταξίδευε προς τα κάτω με ταχύτητα 68 μέτρων ανά ώρα, σύμφωνα με το USGS.

Την περασμένη εβδομάδα, αξιωματούχοι της Πολιτικής Άμυνας της κομητείας της Χαβάης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους "χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες" που συνεχίζουν να συρρέουν στον αυτοκινητόδρομο για να δουν τις εκρήξεις, οι οποίες επιδεινώνουν τους κινδύνους για την ασφάλεια. Ο κυβερνήτης της Χαβάης David Ige ενεργοποίησε την Εθνική Φρουρά για να βοηθήσει με τον έλεγχο της κυκλοφορίας και άλλους ρόλους σε απάντηση στην έκρηξη του Μάουνα Λόα.

"Είναι θέμα ασφάλειας από το να έχουμε θεατές στο δρόμο που σταματούν και κάνουν αναστροφές στη μέση ενός αυτοκινητόδρομου με ταχύτητα 60 μιλίων την ώρα", δήλωσε ο Fien.

Οι άνθρωποι πρέπει επίσης να γνωρίζουν τους κινδύνους που δεν σχετίζονται άμεσα με τη λάβα, όπως τα ηφαιστειακά αέρια και το διοξείδιο του θείου, Φερράκαν. Η ίδια η λάβα αποτελεί κίνδυνο για την οδήγηση, καθώς το σαγηνευτικό θέαμα κάνει τους ανθρώπους να παίρνουν τακτικά τα μάτια τους από τον δρόμο.

Αλλά το γεγονός ότι οι εκρήξεις αυτές δεν απειλούν προς το παρόν κατοικίες, τις κάνει πιο εύκολο να τις απολαύσει κανείς, δήλωσε ο Ferracane. Όμως δεν συμμερίζονται όλοι, ιδίως όσοι έχουν χάσει τα σπίτια τους από τις ροές λάβας, τον ενθουσιασμό για τις εκρήξεις.

Μια λίμνη λάβας σχηματίζεται μέσα στον κρατήρα της κορυφής της Κιλαουέα από τον Σεπτέμβριο του 2021 και η Κιλαουέα εκρήγνυται σταθερά από τότε, δήλωσε ο Ferracane. Αλλά το 2018, περίπου 700 σπίτια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα καταστροφικής έκρηξης στην Κιλαουέα, η οποία προκάλεσε την κατάρρευση ολόκληρης της κορυφής σε έναν κρατήρα τετραπλάσιου μεγέθους και έκλεισε το πάρκο για 134 ημέρες, δήλωσε ο Ferracane.

#ΧΑΒΑΗ #ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ #ΕΚΡΗΞΗ #ΛΑΒΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα