Τα προβλήματα γραφειοκρατίας «πατώνουν» τον εξωδικαστικό για ρύθμιση χρεών προς τα Ταμεία

«Χαμηλή πτήση» πραγματοποιεί η ρύθμιση των 120 δόσεων μέσω της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, για όσους έχουν δημιουργήσει οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το ΚΕΑΟ δείχνουν ότι έως την Μεγάλη Εβδομάδα, είχαν υποβληθεί μόλις 800 αιτήσεις απευθείας στον Κέντρο. Από αυτές εγκρίθηκαν ή βρίσκονται στη φάση της ολοκλήρωσης όχι πάνω από 300 αιτήσεις, αριθμός που σίγουρα δεν δείχνει ότι η ρύθμιση πέτυχε τον στόχο της.

Η ρύθμιση σε αυτή τη φάση περιορίζεται στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, ανεξάρτητα

από το ύψος της οφειλής, αλλά και σε όσους έχουν δημιουργήσει χρέη προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία που κυμαίνονται από 20 – 50.000 ευρώ.

Μοναδική «σανίδα σωτηρίας» είναι να υπάρξει αθρόα συμμετοχή στη ρύθμιση από την ερχόμενη Δευτέρα, 16 Απριλίου, όταν πρόκειται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και για όσους ασφαλισμένους του πρώην ΕΤΑΑ, το επιθυμούν. Αυτό σημαίνει ότι η διάσωση της ρύθμισης περνάει μέσα από τους μηχανικούς, τους γιατρούς, τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους, οι οποίοι κατά το παρελθόν δημιούργησαν οφειλές προς τα Ταμεία και τώρα επέλεξαν αυτόν τον τρόπο για να αποφύγουν τα χειρότερα δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Αν και πάλι δεν υπάρξει σημαντική αύξηση στους οφειλέτες που θα υποβάλλουν αίτηση, τότε στο ΚΕΑΟ θα πρέπει να περιμένουν έως τον Μάιο που κάτι ανάλογο θα πραγματοποιηθεί και για τους αγρότες, ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ. Αν και μάλλον θα πρέπει να συμβιβαστούν οι ιθύνοντες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, ότι είναι τόσα πολλά τα προβλήματα γραφειοκρατίας που «κρύβει» η νέα ρύθμιση, ώστε καθίσταται στην ουσία, ανενεργή…

Keywords
Τυχαία Θέματα