Τα νέα μέτρα ήρθαν για να μείνουν: Τι ισχύει από σήμερα σε σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ και καταστήματα τροφίμων

Την ώρα που η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση και τα κρούσματα ξεπερνούν τα 6.000 - 7.000 κάθε ημέρα, από σήμερα έχουν τεθεί σε ισχύ νέα μέτρα, τα οποία αφορούν τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα τροφίμων, καθώς μπαίνει «πλαφόν» όσον αφορά τον αριθμό των ατόμων που θα βρίσκονται σε αυτά. Υπό πίεση το ΕΣΥ, τι εξετάζεται στην κυβέρνηση.

Πιο αναλυτικά, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε 50% την τελευταία εβδομάδα, ενώ τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

μας, έχουν ξεπεράσει τους 47.000 ανθρώπους.

Παράλληλα, σημαντική είναι η αύξηση του αριθμού των τεστ που γίνονται, καθώς καθημερινά ελέγχεται περίπου το 2% του πληθυσμού. Ο μέσος κυλιόμενος όρος θετικότητας των εργαστηριακών τεστ είναι περίπου 2,2% και η θετικότητα που καταγράφεται στις μαζικές ανοικτές δειγματοληψίες που κάνει ο ΕΟΔΥ είναι σημαντικά υψηλότερη με το μέσο εβδομαδιαίο όρο της θετικότητας το 3,75%.

Την ίδια ώρα, η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι μεγάλη, καθώς καταγράφεται αύξηση των νέων εισαγωγών και των νέων διασωληνώσεων που αναμένεται να επιβαρύνουν το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο και τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, η πληρότητα των διαθέσιμων Covid-19 ΜΕΘ στην επικράτεια έχει φτάσει στο 88% και στη Θεσσαλονίκη στο 97%.

Το αισιόδοξο μήνυμα είναι η αύξηση των εμβολιασμών τις τελευταίες εβδομάδες, τόσο για την πρώτη δόση (185%), όσο και για την αναμνηστική τρίτη δόση (200%), μετά την πάροδο 6 μηνών από την δεύτερη δόση, που στοχεύει στην ενίσχυση της ανοσίας και στην μακρύτερη διάρκεια της προστασίας.

Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό ραντεβού για την χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά του κορονοϊού, θα ανοίξει σύντομα στους 5,5 μήνες, μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όμως η χορήγηση τρίτης δόσης θα συνεχίσει να γίνεται αφού έχουν περάσει έξι μήνες από την δεύτερη δόση του εμβολιασμού με τα εμβόλια Pfizer ή AstraZeneca ή Moderna και δύο μήνες από την ημερομηνία εμβολιασμού με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Η τρίτη δόση εμβολίου γίνεται με mRNA εμβόλιο, Pfizer ή Moderna, ενώ για όσους εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα γίνεται είτε με το εμβόλιο Johnson & Johnson, ή mRNA εμβόλιο.

Τι αλλάζει με τα νέα μέτρα

Σειρά μέτρων που στοχεύουν στους ανεμβολίαστους έχουν ληφθεί το τελευταίο διάστημα με στόχο να προστατευτούν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς και να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Τελευταίο μέτρο το «πλαφόν» στους καταναλωτές στα καταστήματα τροφίμων, καθώς από σήμερα επανέρχεται η τήρηση αποστάσεων και ο περιορισμός της παρουσίας ενός ατόμου ανά 9 τ.μ. στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία κλπ).

Αναφορικά με το λιανεμπόριο, τα κομμωτήρια κ.λπ. συνεχίζει να ισχύει ότι οι πελάτες εισέρχονται αφού δείξουν κατά την είσοδο στο κατάστημα πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή πιστοποιητικού νόσησης, ή βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον νέο κορονοϊό (PCR ή rapid test). Οι ανήλικοι ηλικίας 4 ως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test). Για τις υπηρεσίες μανικιούρ, πεντικιούρ, ποδολογίας και καλλωπισμού νυχιών, προβλέπεται η ανάπτυξη διαχωριστικού πετάσματος από πλεξιγκλάς.

Προ των πυλών η επίταξη για τους ιδιώτες γιατρούς

Από τη Δευτέρα, αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στην πρόσκληση για ένταξη ιδιωτών στο ΕΣΥ, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε επιστράτευση.

«Είναι σε εξέλιξη προσπάθεια με την κ. Γκάγκα και τους ιατρικούς συλλόγους για να πείσουμε γιατρούς να ενταχθούν στο ΕΣΥ. Αν δεν τα καταφέρουμε, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσει η επιστράτευση, καταρχήν στη Βόρεια Ελλάδα που δεχόμαστε μεγαλύτερη πίεση και όπου αλλού υπάρξουν ανάγκες.

Έχουμε προσθέσει κλίνες από τον ιδιωτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη 300 – 310 κλίνες για COVID και 150 με 170 για άλλες νοσηλείες το ίδιο και στη Θεσσαλία. Στην Αθήνα υπάρχει συνεννόηση για έξτρα κλινικές από τον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε ξεπεράσει συνολικά τις 600 κλίνες για COVID και μη COVID. Το σύνολο των ΜΕΘ του ιδιωτικού καταρχήν για νοσηλείες μη COVID, είναι και αυτές στη διάθεση του ΕΣΥ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Για την ώρα δεν εξετάζονται νέα μέτρα, καθώς ειδικοί και κυβέρνηση αναμένουν την απόδοση που έχουν τα μέτρα που ελήφθησαν το τελευταίο διάστημα.

«Μένουμε ανοιχτοί με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους» τόνισε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Η απόφαση και η βούληση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξουν οριζόντια τοπικά μέτρα που θα αφορούν και εμβολιασμένους. Μένουμε... ανοιχτοί, με τη φιλοσοφία των μέτρων που απευθύνονται κυρίως στους ανεμβολίαστους. Η αγορά, η οικονομία, η παιδεία, θα μείνουν όρθιες, κανείς δε θέλει να γυρίσει στο καθεστώς των SMS και στην τηλεκπαίδευση».

Με τη σειρά του, ο Στέλιος Πέτσας εκτίμησε ότι από το Δεκέμβριο θα έχουμε πτώση των κρουσμάτων και ότι δεν χρειάζεται η λήψη νέων μέτρων, όμως τα ισχύοντα μέτρα θα παραμείνουν και στην περίοδο των γιορτών.

«Πιστεύω ότι μετά το Δεκέμβρη θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων. Για τις γιορτές δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πάρουμε περισσότερα μέτρα. Οι περιορισμοί που υφίστανται τώρα δεν θα αρθούν τα Χριστούγεννα. Τα μέτρα αφορούν κυρίως στους ανεμβολίαστους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, σημείωσε ότι «με τόσα πολλά κρούσματα, το ΕΣΥ δεν μπορεί να προχωρήσει σε προγραμματισμένα χειρουργεία. Ευτυχώς, έχουμε τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αναπτύσσουμε και ιδιωτικές κλίνες όπου χρειάζεται, και να εμπλουτίζουμε το δημόσιο σύστημα με συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Πιστεύω ότι θα προχωρήσουμε έτσι».

Keywords
Τυχαία Θέματα