Τα μηνύματα Μητσοτάκη σε ΗΠΑ, Τουρκία αλλά και... Βρετανία στην επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον

Μια σειρά μηνύματα με πολλαπλούς παραλήπτες έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν και στην ομιλία του στο Κογκρέσο.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την πορεία της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον και την πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός κατά την παρουσία του εκεί, έστειλε μια σειρά μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες. Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στο Πανεπιστήμιο Georgetown πριν

ακόμα μπει στο βασικό κομμάτι της επίσκεψής του, εκτίμησε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα κάνει πίσω στη δηλωμένη του πρόθεση να μην αφήσει Φινλανδία και Σουηδία να μπουν στο ΝΑΤΟ.

Τα «καρφιά» κατά της Τουρκίας

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος δεν ανέφερε ούτε μια φορά το όνομα της Τουρκίας, μίλησε ξεκάθαρα για τη γείτονα χώρα και στις δηλώσεις αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν και πριν τη δεξίωση προς τιμήν του. Μιλώντας για το Κυπριακό ξεκαθάρισε πως κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί μια λύση δύο κρατών και κάλεσε τον Τζο Μπάιντεν να στηρίξει το άνοιγμα διαπραγματεύσεων σε αυτή την κατεύθυνση, με τον Αμερικανό πρόεδρο να χειροκροτά τη συγκεκριμένη αναφορά του.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση και ενώπιον του Κογκρέσου, ενώ την ώρα που αναφερόταν στον ιστορικό αναθεωρητισμό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον ταύτισε εμμέσως πλην σαφώς με εκείνον του Ερντογάν, καταδίκασε τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικά σημειώνοντας πως δεν χρειάζεται -ιδιαίτερα αυτή την ώρα – τέτοιου τύπου ένταση στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, καλώντας τους Αμερικανούς βουλευτές να το έχουν στο μυαλό τους την επόμενη φορά που θα συζητούν εξοπλισμούς, αναφερόμενος καθαρά στον εξοπλισμό της Τουρκίας με F-16.

Η... ξώφαλτση αιχμής κατά των Άγγλων

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδεσε τις Δημοκρατίες Ελλάδας και ΗΠΑ – και το έκανε σε όλες τις συναντήσεις του – ξεκινώντας από το πνεύμα της αθηναϊκής Δημοκρατίας από το οποίο εμπνεύστηκαν οι πατέρες της Ανεξαρτησίας και έπειτα τους Έλληνες επαναστάτες του 1821 που με τη σειρά τους εμπνεύστηκαν από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Σε μια αναφορά του πρώτα στον Περικλή και έπειτα στην Ακρόπολη χώρεσε και ένα «καρφί» για τους Βρετανούς και το Βρετανικό Αρχαιολογικό Μουσείο στο οποίο βρίσκονται τα περίφημα γλυπτά του Παρθενώνα υπενθυμίζοντας το πάγιο ελληνικό αίτημα για επιστροφή τους.

Η αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού

Κύκλοι της κυβέρνησης έκριναν την επίσκεψη «απόλυτα επιτυχημένη». «Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μια χώρα πόλος σταθερότητας, δικαίου, ασφάλειας και ανάπτυξης. Μια χώρα που κρατάει τα κλειδιά της ειρήνης και της ενεργειακής σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Μια χώρα της οποίας η κληρονομιά, σε αξίες και αρχές, αναγνωρίζεται ως η πηγή του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού».

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι «η Ελλάδα είναι ο ηθικός θεματοφύλακας της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ, πέρα από ιστορική φιλία, σήμερα έχουν αμοιβαία συμφέροντα και κοινές καταστατικές αρχές».

Τα ίδια πρόσωπα επισημαίνουν ότι « η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια δυναμώνει με την πρόοδο που εξασφαλίζει η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της και του ανθρώπινου δυναμικού της, χάρη στο σχέδιο της Κυβέρνησης. Ο λαός είδε τα αποτελέσματα των μεγάλων πολιτικών μας επιλογών και της εργώδους προσπάθειάς μας. Είμαστε πια στο επίπεδο που μας αξίζει και αυτό είναι αφετηρία για να πάμε ακόμα καλύτερα».

Ενθουσιασμένη η Πελόζι από την ομιλία Μητσοτάκη

Ενθουσιασμένη με την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκ΄ρέσο εμφανίστηκε και η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Τόνιζε μάλιστα ότι μόνο μια ακόμα φορά έχει συγκινηθεί από ομιλία στο Κογκρέσο και αυτή ήταν με εκείνο και του άλλοτε προέδρου της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ.

Έτσι είπε η ίδια κατά τη διάρκεια της προσφώνησης στον Έλληνα πρωθυπουργό κατά την έναρξη της δεξίωσης που παρέθεσε η ίδια προς τιμήν τού Έλληνα πρωθυπουργού μετά την ομιλία του στο Κογκρέσο.

«Δεν ήταν υπέροχη η ομιλία; Θεωρώ πως ήταν μοναδικής έμπνευσης! Είπα και στον πρωθυπουργό, αμέσως μετά, πως έχω ακούσει πολλές ομιλίες στην Κοινή Σύνοδο του Κογκρέσου. Όλες τους ιστορικής σημασίας, ενδιαφέρουσες και εξαιρετικές. Μία από αυτές, όμως, μου έχει μείνει στο μυαλό εδώ και δεκαετίες. Αναφέρομαι σε μια ομιλία του Václav Havel με θέμα τη δημοκρατία, πριν από 30 χρόνια. Η σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού είναι αυτής της κατηγορίας. Τόσο αξιόλογη, τόσο επίκαιρη».

«Μιλώντας με την αντιπρόεδρο, συμφωνήσαμε πως όταν αναφέρθηκε στους ανθρώπους λέγοντας πως πρέπει να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημοκρατίας, το μήνυμα αυτό ήταν τόσο εμψυχωτικό για όλους μας. Υπάρχει ένα ποίημα, δεν το έχω μαζί μου εδώ, αλλά το ποίημα αυτό λέει πως ''ο καθένας μας είναι η σοδειά του άλλου''. Στην Αμερική θερίζουμε τα οφέλη της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα, τα μαθήματα, τα αρχαία διδάγματα της δημοκρατίας. Και στη συνέχεια, στην Ελλάδα θερίζουν τα πλεονεκτήματα της δικής μας δημοκρατίας. Επομένως, κατά κάποιον τρόπο, όλοι μας είμαστε η σοδειά του άλλου. Για το λόγο αυτόν, οι δημοκρατίες μας έχουν μια πολύ στενή σχέση. Με αυτά, θα ήθελα να χαιρετίσουμε τον πρωθυπουργό, να κάνουμε μια πρόποση για αυτόν. Να τον ευχαριστήσουμε για την ηγετική στάση που έχει επιδείξει, την έμπνευση, το θάρρος του, και όλα όσα έχει κάνει. Να τον ευχαριστήσουμε που μας τίμησε με την παρουσία του, που μοιράστηκε μαζί μας τη σοφία του».

#ΗΠΑ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΤΖΟ_ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ #ΕΠΙΣΚΕΨΗ #ΚΟΓΚΡΕΣΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα