Τα «μαζεύει» το Spiegel για τη «νεκρή Μαρία» του Έβρου

Το γερμανικό περιοδικό αναγνωρίζει το λάθος του και αποσύρει οριστικά τα άρθρα για τη δήθεν νεκρή Μαρία

Συγγνώμη για την περίπτωση της «5χρονης Μαρίας» η οποία σύμφωνα με το Spiegel, έχασε τη ζωή της σε νησίδα του Εβρού, ζητά το γερμανικό περιοδικό.

«Δεν πρόκειται να αναρτήσουμε ξανά στην ιστοσελίδα τα προηγούμενα δημοσιεύματα για την υπόθεση της Μαρίας – ούτε σε επεξεργασμένη μορφή. Θα έπρεπε να διορθωθούν πάρα πολλά για να γίνει αυτό. Αντ’ αυτού δημοσιεύουμε εδώ τα αποτελέσματα της εις βάθος έρευνάς

μας», σημειώνει σε δημοδίευμά του το Spiegel.

Ενδιαφέρον προκαλεί το δημοσίευμα μετά από, όπως αποκαλύπτει το Spiegel, την έρευνα εις βάθος που προηγήθηκε. «Εξαιτίας της κατάστασης των πηγών, το Spiegel θα έπρεπε να είχε διατυπώσει σαφώς πιο προσεκτικά τις αναφορές για το σημείο όπου βρίσκονταν οι πρόσφυγες και κυρίως για τον θάνατο του κοριτσιού.

Ακόμα και αν απουσιάζει μια οριστική απόδειξη, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι εκ των προσφύγων θα μπορούσαν να έχουν επινοήσει τον θάνατο του παιδιού μέσα στην απόγνωσή τους. Πιθανόν να σκέφτηκαν ότι έτσι τελικά θα σώζονταν», αναφέρει το περιοδικό, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματά του.

Σε εμφανώς διαφορετικό ύφος το Spiegel στο άρθρο- επανόρθωση αναφέρεται τώρα σε “υποτιθέμενο θάνατο” της μικρής Μαρίας και παραδέχεται ότι πολλοί είδαν ασυνέπειες σε όσα είχαν ισχυριστεί στα προηγούμενα άρθρα.

“Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις επικριτικές επιστολές και το γραφείο του διαμεσολαβητή μας εξέτασε προσεκτικά τα άρθρα. Όταν άρχισε να έχει αμφιβολίες για την προηγούμενη περιγραφή των γεγονότων, αφαιρέσαμε προσωρινά τα άρθρα και το podcast από την ιστοσελίδα μας. Με τη σημείωση ότι θα επανεξετάζαμε την αναφορά μας και, μετά την ολοκλήρωση της έρευνάς μας, θα αποφασίζαμε εάν θα αναδημοσιεύαμε τα άρθρα σε διορθωμένη και ενημερωμένη μορφή, εάν ήταν απαραίτητο”.

“Το γραφείο του Διαμεσολαβητή αξιολόγησε πολυάριθμα εσωτερικά έγγραφα, βίντεο και φωτογραφίες με μεταδεδομένα, πρακτικά συνομιλιών, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αρχεία ήχου, δορυφορικές καταγραφές και άλλα έγγραφα, μίλησε με πολλούς εμπλεκόμενους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πράγματι είχαμε κάνει λάθη. Μια ομάδα δημοσιογράφων του SPIEGEL προχώρησε επίσης σε έρευνα για να ανασυνθέσει την ιστορία των προσφύγων”.

Είναι προφανές ότι αυτή τη φορά η ομάδα των δημοσιογράφων του Spiegel που ανέλαβε να εξετάσει το θέμα, έκανε έρευνα, πήρε πληροφορίες από διαφορετικές πηγές και αναζήτησε τεκμήρια. Σε αρκετά σημεία υπάρχει απολογητικό ύφος και αλλού εκφέρεται άποψη και ασκείται κριτική στην ελληνική κυβέρνηση. Όπως στο σημείο που αναφέρει ότι “Το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης ότι οι πρόσφυγες δεν θα μπορούσαν ούτως ή άλλως να διασωθούν, επειδή το νησί Κίσσαρι είναι εν μέρει τουρκικό, μοιάζει κυνικό”.

Η ουσία όμως είναι, όπως αναφέρουν, ότι “Δεν περιγράψαμε σωστά την κατάσταση στο άρθρο μας. Τα άρθρα του SPIEGEL δίνουν την εντύπωση ότι η ομάδα των προσφύγων έμεινε αποκλεισμένη στο ίδιο ελληνικό νησί ξανά και ξανά για σχεδόν ένα μήνα. Αλλά: ούτε οι μετανάστες ήταν πάντα στο ίδιο νησί, ούτε ήταν πάντα σε ελληνικό έδαφος. Στην πραγματικότητα, μπορεί να αποδειχθεί μόνο για λίγες ημέρες πού ακριβώς βρίσκονταν οι πρόσφυγες”.

Αναφέρει ότι ούτε οι εξηγήσεις της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ακριβείς: “Κατά καιρούς, σύμφωνα με την έρευνα του SPIEGEL, πρόσφυγες από την ομάδα αυτή βρίσκονταν πράγματι σε ελληνικό έδαφος - και πιθανώς θα μπορούσαν να βρεθούν εκεί από την ελληνική αστυνομία χωρίς κανένα πρόβλημα”.

#Spiegel #ΕΒΡΟΣ #ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα