Τα 3 μεγαλύτερα λάθη που δεν πρέπει να κάνετε όταν ψάχνετε δουλειά μετά από μια απόλυση

Τα ξαφνικά άτομα που αναζητούν εργασία τείνουν να κάνουν τρία μεγάλα λάθη καθώς βγαίνουν στην αγορά.

Οι αριθμοί απολύσεων, σύμφωνα με το cnbc makeit, παραμένουν ιστορικά χαμηλοί στην αγορά εργασίας, αλλά οι κραδασμοί στις θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας και της χρηματοδότησης αυξάνονται κατά τη διάρκεια του έτους. Με εταιρείες όπως το Twitter, η Stripe, η Salesforce και η Meta να ανακοινώνουν περικοπές προσωπικού σε λίγες μέρες και τους διευθύνοντες συμβούλους να

λένε ότι προετοιμάζονται για ύφεση μειώνοντας τον αριθμό των εργαζομένων, η αγορά θα μπορούσε να γίνει λίγο πιο σφιχτή για ορισμένους που αναζητούν εργασία που ανακάμπτουν από μια απόλυση.

Ο Άλμπερτ Κο, 37 ετών, ξέρει ένα ή δύο πράγματα για το να προετοιμάζεται για το χειρότερο:

Έχει περάσει από πέντε γύρους απολύσεων στη 15χρονη καριέρα του στη μηχανική και τις πωλήσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο περιπτώσεων όπου έχασε τη δουλειά του.

Τώρα είναι διευθυντής στο AngelList Talent, έναν ιστότοπο καριέρας για νέες θέσεις εργασίας, και αφιερώνει τον χρόνο του για να βοηθήσει στην αναθεώρηση βιογραφικών, να προσφέρει συμβουλές και να συνδέσει τους ανθρώπους με νέες θέσεις εργασίας.

Παρατηρεί σταθερά ότι τα ξαφνικά άτομα που αναζητούν εργασία τείνουν να κάνουν τρία μεγάλα λάθη καθώς βγαίνουν στην αγορά.

Δείτε τι πρέπει να αποφύγετε:

Λέγοντας ότι μπορείς να κάνεις τα πάντα: «Κανείς δεν χρειάζεται έναν γενικό»

Καθώς ενημερώνετε την κατάστασή σας στο LinkedIn ή γυαλίζετε το βιογραφικό σας, μπορεί να αισθάνεστε υποχρεωμένοι να αναφέρετε κάθε εργασία που έχετε τελειοποιήσει ή κάθε δεξιότητα που έχετε αποκτήσει.

Από την άποψη της πρόσληψης, αυτό είναι ένα λάθος, λέει ο Ko: «Δεν θέλεις να είσαι καλός σε όλα. Να είσαι πολύ καλός σε μερικά πράγματα».

Μια εκτελεστική περίληψη ή ένα βιογραφικό με μια λίστα πλυντηρίων όλα όσα έχετε κάνει ποτέ δεν δίνει στον αναγνώστη μια καλή ιδέα για τη μοναδική σας εμπειρία, λέει ο Ko. «Οι άνθρωποι θα δηλώσουν πόσο καλοί είναι στις πωλήσεις, το μάρκετινγκ και τις λειτουργίες, και στο μυαλό μου λέω, «Δεν μπορείς να είσαι καλός και στα τρία πράγματα, και δεν χρειάζομαι να είσαι καλός και στα τρία πράγματα».

Έτσι, καθώς δημοσιεύετε σχετικά με την απόλυσή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζητάτε δυνητικούς θέσεις εργασίας, αφιερώστε λίγο χρόνο για να σκεφτείτε τι ακριβώς είστε κατάλληλοι να κάνετε και τι θέλετε να κάνετε στη συνέχεια, με βάση έναν συνδυασμό των ενδιαφέροντα, ταλέντα και τι απαιτεί η αγορά εργασίας.

Καθώς ξεκινάτε να κάνετε αίτηση για θέσεις εργασίας, βεβαιωθείτε ότι το βιογραφικό σας και η συνοδευτική επιστολή σας είναι προσαρμοσμένα σε κάθε εταιρεία. Να είστε συγκεκριμένοι σχετικά με το πώς ταιριάζουν οι δεξιότητές σας σε αυτό που χρειάζεται ο οργανισμός: «Δώστε έμφαση στη σούπερ δύναμή σας», λέει ο Ko. «Κανείς δεν χρειάζεται έναν γενικό. Χρειάζονται κάποιον που να είναι πραγματικά καλός σε αυτό για το οποίο προσπαθούν να λύσουν».

Και, όπου είναι δυνατόν, φροντίστε να ποσοτικοποιήσετε την εργασία σας και πώς κέρδισε χρήματα ή εξοικονόμησε χρόνο για την επιχείρηση.

Δεν είστε ξεκάθαροι για το τι ψάχνετε στη συνέχεια

Ο Ko λέει ότι είναι υπέροχο να βλέπεις ανθρώπους να δημοσιεύουν σχετικά με τις απολύσεις τους στο LinkedIn, επειδή αφαιρεί το στίγμα γύρω από το να ζητούν βοήθεια.

Βρήκε ότι οι πρώην συνάδελφοι, οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι διευθυντές προσλήψεων γενικά ανταποκρίνονται θετικά σε αυτές τις θέσεις και θέλουν να προσφέρουν την υποστήριξή τους.

Όμως, ένα άλλο μεγάλο λάθος που πρέπει να αποφύγετε είναι να ζητήσετε βοήθεια, αλλά να μην είστε ξεκάθαροι για το τι ψάχνετε στην επόμενη δουλειά ή την εταιρεία σας, λέει ο Ko.

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι τηλεφωνείτε λέγοντας ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ή μπορεί να παραμένει ασαφές σχετικά με τον τίτλο ή το επίπεδο εργασίας που αναζητάτε.

«Αν είστε πολύ γενικοί σχετικά με τον τύπο ή τον ρόλο ή την εταιρεία στην οποία θέλετε να εργαστείτε, δεν έχω πού να ξεκινήσω και δυνητικά είμαι πολύ απασχολημένος βοηθώντας πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα», λέει ο Ko.

Για να βοηθήσετε το δίκτυό σας να σας βοηθήσει, να είστε συγκεκριμένοι:

«Πείτε μου τον τύπο των εταιρειών στις οποίες θέλετε να εργαστείτε ή κάντε το επιπλέον βήμα για να εξετάσετε την πρόσληψη διευθυντών ή ομάδων σε αυτές τις εταιρείες και ενημερώστε με. Τότε μπορώ να διευκολύνω τις εισαγωγές με αυτόν τον τρόπο», λέει ο Ko. «Το να μου λες ότι ψάχνεις για οποιαδήποτε δουλειά στις επιχειρήσεις ή το μάρκετινγκ δεν με βοηθάει».

Ακόμα κι αν δεν έχετε έτοιμη μια λίστα με ονειρεμένους εργοδότες, ίσως γνωρίζετε τι είδους εργασιακό περιβάλλον αναζητάτε: το μέγεθος της εταιρείας, τον κλάδο, τους τύπους προϊόντων ή υπηρεσιών με τους οποίους σας αρέσει κτίριο, και ούτω καθεξής.
Αποδέχεστε κάθε συνέντευξη, ακόμα κι αν είστε στο φράχτη: «Θα κάψετε τις συνδέσεις σας»

Εκτός από το crowdsourcing στο LinkedIn, η Ko συνιστά να αξιοποιήσετε άλλα προσωπικά δίκτυα για θέσεις εργασίας: μια λίστα αποφοίτων γυμνασίου ή κολεγίου, ομάδες κοινότητας Facebook, κύκλους γονέων, αθλητικό πρωτάθλημα, οργανισμούς στους οποίους συμμετέχετε εθελοντικά και άλλες κοινωνικές ομάδες όπου είστε μέλος.

Με αυτά τα λόγια, η απόλυση είναι τόσο συναισθηματική όσο και οικονομική πρόκληση. Επομένως, εάν αρχίσετε να ζητάτε βοήθεια από άλλα άτομα στην αναζήτησή σας, βεβαιωθείτε ότι έχετε τον χρόνο και τη διανοητική ενέργεια για να ακολουθήσετε τους δυνητικούς πελάτες που σας δίνουν.

"Δεν έχετε πολλές λήψεις για να βάλετε τον εαυτό σας εκεί έξω και να ζητήσετε μια παραπομπή", λέει ο Ko.

Λέει ότι είναι επίσης μεγάλο λάθος να κυνηγάς κάθε παραπομπή όταν ξέρεις ότι είναι κάτι που δεν σε ενδιαφέρει πραγματικά. «Οι προσλήψεις και οι παραπομπές ξέρουν πότε δεν ασχολείσαι σοβαρά με κάτι», λέει. «Αν βάζουν το λαιμό τους εκεί έξω για σένα και δεν είσαι σίγουρος [για μια ευκαιρία], αυτό θα είναι πρόβλημα».

Όχι μόνο σπαταλάτε τον χρόνο σας και τον χρόνο του διευθυντή προσλήψεων, «θα κάψετε τις συνδέσεις σας προσπαθώντας να σας βοηθήσουν», προσθέτει ο Ko.

Αντίθετα, ευχαριστήστε τη σύνδεσή σας για την υποστήριξή τους και επαναλάβετε γιατί αυτή η ευκαιρία δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Μείνετε συγκεντρωμένοι σε αυτό που πραγματικά θέλετε και πάρτε μόνο συνεντεύξεις που ταιριάζουν καλά.

#ΛΑΘΗ #ΑΠΟΛΥΣΗ #ΔΟΥΛΕΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα