Σύσκεψη στο Μαξίμου για την ενέργεια, ποια σενάρια εξετάζει η κυβέρνηση αν κλείσει η «στρόφιγγα» του ρωσικού αερίου

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου για τις εξελίξεις σχετικά με την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου και την κατάσταση στον ενεργειακό τομέα.

Όλο και συχνότερες γίνονται οι συσκέψεις για τις εξελίξεις με το ρωσικό φυσικό αέριο και την ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Όπως ανέφερε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα «υπάρχει ανησυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο για την κατάσταση στα ενεργειακά, ωστόσο εμείς δεν έχουμε ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούμε παραπάνω» και συμπλήρωσε «Επεξεργαζόμαστε όλα τα σενάρια, αξιολογούμε όλα τα δεδομένα, λαμβάνουμε

τα μέτρα μας έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακόμα και στην πιο ακραία δυσάρεστη εξέλιξη».

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης για όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχει επεξεργαστεί η Επιτροπή σε περίπτωση μειωμένης διάθεσης ή και πλήρους διακοπής ρωσικού φυσικού αερίου το φθινόπωρο και τον χειμώνα προς την Ευρώπη προκειμένου να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας.

Παρουσιάστηκαν όλα τα δεδομένα παραγωγής, εισαγωγών, εξαγωγών και αποθήκευσης και διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πιο ευνοϊκή θέση συγκριτικά με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, στην οποία μετείχε και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε, επίσης, εκτίμηση για την πορεία των διεθνών τιμών καυσίμων και η επίπτωση στις δημοσιονομικές αντοχές της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται πως ήδη η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί στα εξής μέτρα:

Η εγκατάσταση της πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα, η οποία στο τέλος του μήνα θα είναι σε θέση να λειτουργεί. Αύξηση των εισαγωγών LNG. Η αδιάλειπτη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ τον Σεπτέμβριο θα μπει στο σύστημα και η Πτολεμαϊδα 5. Η ετοιμότητα ιδιωτικών μονάδων καθώς και μονάδων της ΔΕΗ που λειτουργούν σήμερα με φυσικό αέριο να γυρίσουν τις μηχανές τους ώστε να καίνε ντίζελ για την παραγωγή ρεύματος. Η περαιτέρω αύξηση εισαγωγών αερίου από τον αγωγό TAP. Σχέδιο περικοπής των εξαγωγών αερίου και περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος των βιομηχανιών, αν υπάρξει πλήρης διακοπή του ρωσικού αερίου.

Στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό συμμετείχαν οι Γεραπετρίτης, Σκέρτσος, Σκρέκας, Πετραλιάς, Σδούκου και από την πλευρά των φορέων της αγοράς οι κύριοι Δαγούμας (πρόεδρος της ΡΑΕ), Στάσσης (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ), Ξιφαράς (διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ), Γκάλι (ΔΣ ΔΕΣΦΑ) και Κάπρος (καθηγητής ενεργειακής οικονομίας στο ΕΜΠ, σύμβουλος της κυβέρνησης).

Τα δύο σενάρια αν η Ρωσία κλείσει τη «στρόφιγγα»

Το σχέδιο της ελληνικής πλευράς αν η Ρωσία αποφασίσει να προχωρήσει σε δραστικές λύσεις είναι τα φορτία LNG. Η χώρα αναμένεται να προμηθευτεί μεγαλύτερα φορτία από τον TAP όταν βέβαια θα είναι έτοιμο και το Αζερμπαϊτζάν.

Παράλληλα αναμένεται να αξιοποιηθούν και οι λιγνιτικές μονάδες που σήμερα αξιοποιούνται περίπου στο 40% της δυναμικότητάς τους. Αν χρειαστεί το ποσοστό αυτό θα ανέβει δραστικά ώστε να καλύψει τις ανάγκες.

#ΜΕΓΑΡΟ_ΜΑΞΙΜΟΥ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα