ΣΥΡΙΖΑ: Αυλαία με ακρίβεια ηλεκτρικής ενέργειας, ελλείψεις φαρμάκων και εξεγερμένους ηθοποιούς

Επεισοδιακό ήταν το πολιτικό photo finish του 2022, σε τρεις τομείς που επηρεάζουν με έντονο τρόπο την καθημερινότητα των πολιτών ή αφορούν ειδικές επαγγελματικές κατηγορίες με μεγάλη επιδραστικότητα.

Συγκεκριμένα ο «πρωταθλητισμός» της χώρας μας στην τιμή (χονδρικής) του ρεύματος, οι ελλείψεις φαρμάκων και η νέα βεντέτα του υπουργείου πολιτισμού με τον κλάδο των ηθοποιών, όχι μόνο δεν επέτρεψαν να χαλαρώσει η πίεση που υφίσταται

η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, αλλά αφήνουν και μεγάλες ουρές για το 2023. Λίγο πριν, λοιπόν, εκπνεύσει η χρονιά, η αξιωματική αντιπολίτευση βρέθηκε με τρία ισχυρά αντιπολιτευτικά χαρτιά στα χέρια της, τα οποία στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι φθείρουν και θα συνεχίζουν να φθείρουν τη ΝΔ.

«Ούτε depon στην Ελλάδα του Μητσοτάκη»

Ξεκινώντας από την κόντρα των τελευταίων ημερών για τις ελλείψεις στα φαρμακεία, από τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία εκτιμούν ότι το εν λόγω ζήτημα, όχι μόνο δημιουργεί αγωνία και εκνευρισμό σε μεγάλο μέρος των πολιτών (ασθενών, φαρμακοποιών και γιατρών) που ταλαιπωρείται ψάχνοντας να βρει απαραίτητα φάρμακα ή αναζητά άλλα με αντίστοιχη δραστικότητα, αλλά και έρχεται να προστεθεί στην αρνητική εικόνα που έχει το ευρύ κοινό για την πολιτική της κυβέρνησης στη δημόσια Υγεία.

Όπως επισημαίνουν πηγές του κόμματος, «το γεγονός ότι στην Ελλάδα του κυρίου Μητσοτάκη δεν μπορείς να βρεις ούτε depon, προστίθεται στην πολιτική ευθύνη της υγειονομικής τραγωδίας που έζησε η χώρα με τον κορονοϊό -δυστυχώς κατέχουμε την πρώτη θέση στη δυτική Ευρώπη σε θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό-, αλλά και τη διάλυση του ΕΣΥ, η οποία γίνεται όλο και πιο ραγδαία». Κατά τις ίδιες πηγές, η αντιπαράθεση σε επίπεδο προσώπων μεταξύ του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη και του αρμόδιου τομεάρχη Ανδρέα Ξανθού καθιστά στα μάτια του κόσμου ακόμη πιο μεγάλη τη διαφορά των δύο κομμάτων στην προσέγγιση τους για τη δημόσια Υγεία, εις βάρος της ΝΔ.

Σκέψεις για ποινικές ευθύνες στην Ενέργεια

Ο δεύτερος τομέας που, κατά την Κουμουνδούρου, φθείρει την κυβέρνηση γιατί εξακολουθεί να δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, είναι η για 11 μέρες πρωτιά της χώρας μας στην ακρίβεια ρεύματος στην Ευρωπαϊκή αγορά χονδρικής. Με δεδομένο ότι την Παρασκευή η χώρα μας βρέθηκε να έχει τιμή 228 ευρώ ανά κιλοβατώρα και η Ισπανία μόλις 6, από την αξιωματική αντιπολίτευση ξεκαθαρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί «να τα ρίχνει» όλα στην διεθνή συγκυρία ούτε στις καιρικές συνθήκες (χαμηλή ένταση ανέμων που δεν ευνοεί τη λειτουργία των αιολικών).

Επισημαίνοντας, δε, ότι η Βουλγαρία, που αποτελεί διασυνδεδεμένη αγορά με την Ελλάδα, έχει πολύ χαμηλότερη τιμή, εγείρουν θέματα αδιαφάνειας στη διαχείριση της ελληνικής αγοράς προς όφελος των μεγάλων παραγωγών και παρόχων ενέργειας. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του κόμματος, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να προκύπτουν και ποινικές ευθύνες για ορισμένα πρόσωπα, οι οποίες μπορούν να διερευνηθούν είτε σε εγχώριο επίπεδο είτε στην Κομισιόν και σε άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το τελευταίο υπονοήθηκε και σε δηλώσεις του τομεάρχη Ενέργειας του κόμματος Σωκράτη Φάμελλου κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.

Νέα βεντέτα κυβέρνησης – ηθοποιών

Τέλος, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν απολύτως αλαζονικό τον τρόπο με τον οποίο το υπουργείο Πολιτισμού συμπεριφέρεται στους ηθοποιούς στο ζήτημα της εξίσωσης των σπουδών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, οι οποίες εξισώνονται με τη φοίτηση στο λύκειο. Συγκεκριμένα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να ανοίξει και σε αυτό το πεδίο τον δρόμο στα ιδιωτικά κολέγια, αλλά και υποβαθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα πολλών καλλιτεχνών που ήδη έχουν φοιτήσει σε αντίστοιχες σχολές.

Μολονότι στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν από την αρχή στηρίξει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών, βλέπουν τώρα το θέμα να κλιμακώνονται, σε έναν τομέα που έχει μεγάλη επιδραστικότητα στους πολίτες λόγω της μεγάλης δημοφιλίας του κλάδου. Χαρακτηριστικό της σημασίας που δίνει η Κουμουνδούρου στο ζήτημα είναι ότι πέρα από την αρμόδια τομεάρχη Σία Αναγνωστοπούλου, συνάντηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) είχε ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΗΘΟΠΟΙΟΙ #ΦΑΡΜΑΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Αυλαία,syriza, avlaia