Σύντομα θα χορηγείται το εμβόλιο της AstraZeneca και στους άνω των 65

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, εξήγησε για ποιο λόγο το εμβόλιο της AstraZeneca θα αρχίσει σύντομα να χορηγείται και στους ηλικιωμένους.

Μέχρι σήμερα, το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας χορηγείται σε άτομα 18-65 ετών γιατί δεν υπήρχαν πολλά δεδομένα για την αποτελεσματικότητά του για τους ηλικιωμένους στις κλινικές δοκιμές.

Ωστόσο, αυτό αναμένεται σύντομα

να αλλάξει σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πρόσφατη αξιολόγηση των δεδομένων σε μελέτη στη Σκωτία διαπιστώθηκε υψηλή αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου και στις μεγάλες ηλικίες «γεγονός που αναμένεται να δρομολογήσει επικαιροποίηση των συστάσεων».

Θα εξεταστεί η χορήγηση των 2 δόσεων με μεγαλύτερη χρονική απόσταση

Η κ. Θεοδωρίδου εξήγησε ότι τα 3 εμβόλια που κυκλοφορούν στη χώρα μας (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) έχουν διαφορές ως προς το μεσοδιάστημα μεταξύ της 1ης και της 2ης δόσης.

Μελέτες και στη χώρα μας δείχνουν ότι με το mrna εμβόλιο (Pfizer, Moderna) επιτυγχάνονται υψηλότατοι τίτλοι εξουδετερωτικών αντισωμάτων και πριν από τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Επομένως, η πιθανή επιμήκυνση απόστασης μεταξύ της 1ης και της 1ης δόσης «αποτελεί ένα θέμα συζήτησης στην βιβλιογραφία» συμπλήρωσε.

Τι θα συμβεί αν κάποιος καθυστερήσει να λάβει τη 2η δόση

Keywords
Τυχαία Θέματα