Innoseta: Ένα “Google”για σωστούς ψεκασμούς στους αγρούς

19:04 1/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι επιλεκτικοί ψεκασμοί ακριβείας είναι το ζητούμενο, πλέον, για τη γεωργία και στην Ελλάδα. Οι στοχευμένες επεμβάσεις μειώνουν τα κόστη για τον παραγωγό και την ίδια στιγμή συγχρονίζονται και με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος. Το διττό αυτό στόχο επιδιώκει να υπηρετήσει η καινοτόμα διαδικτυακή πύλη Innoseta, που έχει στηθεί και με ελληνική συνδρομή, για να παρέχει πληροφορίες σχετικές με τις τεχνολογίες αιχμής για ψεκασμούς και όχι μόνο.

Στην πραγματικότητα η

εφαρμογή είναι ένα εξειδικευμένο τεχνολογικό ψαχτήρι στο διαδίκτυο που αναπτύχθηκε με τη συνεργασία επιμέρους φορέων, ερευνητικών ινστιτούτων κι ιδιωτικών επιχειρήσεων, από επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία και στη νέα ΚΑΠ ρίχνει το βάρος της προσοχής της στο περιβάλλον, μέσα από την «πράσινη συμφωνία».

Η λογική με την οποία έχει στηθεί η Inosseta προσομοιάζει με το google search. Η πρόσβαση στη νέα αυτή μηχανή αναζήτησης γίνεται από τους ενδιαφερόμενους δωρεάν, καθώς το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ, ενώ η περιήγηση διεξάγεται με πολύ εύκολο τρόπο και σε ένα πολύ φιλικό περιβάλλον για το χρήστη.

Ταυτόχρονα με την ενημέρωση για τις πλέον έξυπνες τεχνολογίες που κυκλοφορούν στην αγορά, οι χρήστες της πλατφόρμας μπορούν να βρουν και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για την αποτελεσματικότερη εκτέλεση της φυτοπροστασίας.

Καίριας σημασίας είναι επίσης ότι στο εικονικό αυτό αποθετήριο έχει «φορτωθεί» εκπαιδευτικό υλικό, μεταφρασμένο στις γλώσσες των συμμετεχουσών χωρών του έργου και διαθέσιμο στους αγρότες, με οδηγίες για το βέλτιστο τρόπο ελέγχου του ψεκαστικού μηχανήματος πριν πραγματοποιηθεί η εφαρμογή στον αγρό. 

Οι τεχνολογικές λύσεις που υπάρχουν στην πλατφόρμα εμπλουτίζονται κι επικαιροποιούνται διαρκώς, παρέχοντας έτσι περισσότερες επιλογές στους χρήστες. Ωστόσο πριν τοποθετηθεί στη διαδικτυακή αυτή βιτρίνα οποιαδήποτε νέα πρόταση, μια ειδική ομάδα επιστημόνων του έργου την αξιολογεί προκειμένου να διασφαλίζεται η αξιοπιστία της σελίδας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρο Φούντα η πλατφόρμα αυτή δίνει πληροφορίες για τον βέλτιστο ψεκασμό. Για παράδειγμα το όταν υπάρχει μεγάλη πίεση το ψεκαστικό νέφος μπορεί να μεταφερθεί χιλιόμετρα μακριά. Εξάλλου ο τρόπος ψεκασμού έχει άμεσο αντίκτυπο στο τελικό προϊόν και τη μείωση των υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών.

www.ertnews.gr

Το άρθρο Innoseta: Ένα “Google”για σωστούς ψεκασμούς στους αγρούς εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα