Συνδρομή σε περίπτωση τουρκικής επίθεσης ζήτησε ο Δένδιας από την ΕΕ, οι κυρώσεις που πρότεινε για την Τουρκία

Κυρώσεις στον τουρισμό και τις τράπεζες της Τουρκίας, αλλά και συνδρομή σε επίθεση από την Άγκυρα, ζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας Νίκος Δένδιας, κατά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Η Αθήνα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, ζήτησε χθες με εμφατικό τρόπο την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, με την επιβολή

κυρώσεως στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και η διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ ή η διακοπή της προενταξιακής χρηματοδότησης, το «μπλόκο» στη συμφωνία της τελωνειακής ένωσης ΕΕ – Τουρκίας και η διακοπή της χρηματοδότησης έργων μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Χθες ο κ. Δένδιας επιχείρησε να φέρει τους Ευρωπαίους εταίρους της χώρας προ των ευθυνών τους. Επικαλέστηκε το άρθρο 42 της Συνθήκης της ΕΕ, το οποίο αναφέρεται στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και ζήτησε τη συνδρομή της Ένωσης σε περίπτωση επίθεσης της Τουρκίας στην Ελλάδα.

Πάντως το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ καταδίκασε χθες την απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί και ζήτησε την ανάκληση της απόφασης αυτής.

Κεντρικό θέμα της ατζέντας του Συμβουλίου ήταν η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο, ενώ η Αθήνα πρότεινε ακόμη πιο ισχυρή καταδίκη της Άγκυρας, τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό από την πλειοψηφία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Σλοβακία και Σουηδία υποστήριξαν το ελληνικό αίτημα, ενώ η Αυστρία ζήτησε ανοιχτά ακόμη και τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ύστερα από ελληνικό και κυπριακό αίτημα, εξάλλου, το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας θα τεθεί εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ στο Βερολίνο τον Αύγουστο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Επίσης, η ελληνική πλευρά θα ζητήσει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου εάν στο ενδιάμεσο διάστημα η Τουρκία κλιμακώσει την προκλητική συμπεριφορά της, φωτογραφίζοντας ασφαλώς την προοπτική της επίκλησης του άρθρου 42 της Συνθήκης της ΕΕ.

Επαφές Μητσοτάκη

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει να προετοιμάζει το έδαφος, έχοντας χθες τηλεφωνικές επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ θα συνεχίσει τις επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και πρωθυπουργούς.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να έχει επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και δια ζώσης επικοινωνίες με Ευρωπαίους ηγέτες στο περιθώριο της Συνόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα