Συνδέεται η ουλίτιδα με το αλτσχάιμερ;

Μια νέα μελέτη προτείνει μια σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου και της παραγωγής αμυλοειδούς πλάκας, που είναι χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αν και στους περισσότερους από μας δεν περνάει από το μυαλό μας ότι τα στοματικά προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με σοβαρά προβλήματα υγείας, αυξανόμενα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα στοματικά βακτήρια παίζουν σημαντικό ρόλο σε συστηματικές διαταραχές όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου και οι καρδιακές παθήσεις. Μια νέα

έρευνα του Ινστιτούτου Forsyth προτείνει μια σχέση μεταξύ της περιοδοντικής νόσου (ούλα) και της παραγωγής αμυλοειδούς πλάκας, που είναι χαρακτηριστικό της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Στην εργασία τους με τίτλο: "Microglial cell response to experimental periodontal disease," (απόκριση μικρογλοιακών κυττάρων στην πειραματική περιοδοντική νόσο), που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neuroinflammation, οι επιστήμονες του Forsyth και οι συνεργάτες τους στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης υποδεικνύουν ότι η ασθένεια των ούλων μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στα εγκεφαλικά κύτταρα που ονομάζονται μικρογλοιακά κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την προστασία του εγκεφάλου από τη συσσώρευση αμυλοειδούς πλάκας.

Αυτή η πλάκα είναι ένας τύπος πρωτεΐνης που σχετίζεται με τον κυτταρικό θάνατο και τη γνωστική έκπτωση σε άτομα με Αλτσχάιμερ. Η μελέτη παρέχει σημαντική εικόνα για το πώς τα βακτήρια του στόματος εισχωρούν στον εγκέφαλο, αλλά και για τον ρόλο της νευροφλεγμονής στη νόσο του Αλτσχάιμερ.

«Γνωρίζαμε από μια από τις προηγούμενες μελέτες μας ότι η φλεγμονή που σχετίζεται με τη νόσο των ούλων ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη απόκριση στον εγκέφαλο », δήλωσε ο Δρ Alpdogan Kantarci, ανώτερος συγγραφέας της μελέτης. «Σε αυτή τη μελέτη, θέσαμε το ερώτημα αν μπορούν τα στοματικά βακτήρια να προκαλέσουν αλλαγή στα εγκεφαλικά κύτταρα»

Τα μικρογλοιακά κύτταρα που μελέτησαν οι ερευνητές είναι ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων που είναι υπεύθυνα για την πέψη της αμυλοειδούς πλάκας. Οι επιστήμονες του Forsyth διαπίστωσαν ότι όταν εκτέθηκαν σε στοματικά βακτήρια τα μικρογλοιακά κύτταρα υπερδιεγέρθηκαν και έτρωγαν πάρα πολύ. «Βασικά έγιναν παχύσαρκα», είπε ο Δρ Kantarci.

Το εύρημα είναι σημαντικό γιατί υποδεικνύει τον αντίκτυπο της νόσου των ούλων στην ανθρώπινη υγεία. Η ουλίτιδα προκαλεί αλλοιώσεις μεταξύ των ούλων και των δοντιών. Σύμφωνα με τον Δρα. Kantarci «Είναι μια ανοιχτή πληγή που επιτρέπει στα βακτήρια του στόματος να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματός και σε άλλα μέρη του σώματός». Αυτά τα βακτήρια μπορούν να περάσουν μέσα από τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και να διεγείρουν τα μικρογλοιακά κύτταρα στον εγκέφαλό.

Χρησιμοποιώντας στοματικά βακτήρια ποντικών για να προκαλέσουν ουλίτιδα σε ποντίκια εργαστηρίου, οι επιστήμονες μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της περιοδοντικής νόσου σε αυτά και να επιβεβαιώσουν ότι τα βακτήρια έφτασαν στον εγκέφαλο. Στη συνέχεια απομόνωσαν τα μικρογλοιακά κύτταρα του εγκεφάλου και τα εξέθεσαν στα στοματικά βακτήρια. Αυτή η έκθεση διέγειρε τα μικρογλοιακά κύτταρα, ενεργοποίησε τη νευροφλεγμονή και άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τα μικρογλοιακά κύτταρα αντιμετώπιζαν τις αμυλοειδείς πλάκες.

«Η αναγνώριση του τρόπου με τον οποίο τα στοματικά βακτήρια προκαλούν νευροφλεγμονή θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε πολύ πιο στοχευμένες στρατηγικές», είπε ο Δρ Kantarci. «Αυτή η μελέτη προτείνει ότι για να αποφευχθεί η νευροφλεγμονή και ο νευροεκφυλισμός, είναι κρίσιμος ο έλεγχος και η αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες προκάλεσαν περιοδοντική νόσο με βακτήρια σε ποντίκια και μελέτησαν τις επιδράσεις του στοματικού μικροβιώματος του ίδιου είδους στον εγκέφαλο. Η ύπαρξη βακτηρίων και κυττάρων ίδιου είδους φέρνει αυτή τη δοκιμή πιο κοντά στην προσομοίωση της διαδικασίας στους ανθρώπους.

#ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ_ΕΛΕΓΧΟΣ #ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ_ΦΡΟΝΤΙΔΑ #ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ #ΑΝΟΙΑ #ΥΓΕΙΑ #ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα