Συνάντηση Μπουτάρη με τη δήμαρχο της Κολωνίας

Η πορεία ανέγερσης του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και του Εβραϊκού Μουσείου στην Κολωνία ήταν το βασικό θέμα που συζήτησαν σήμερα σε συνάντηση που είχαν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, με τη δήμαρχο Κολωνίας, Ενριέτε Ρέκερ.

Παράλληλα, οι δύο δήμαρχοι συζήτησαν εκτενώς και γαι την τουριστική ανάπτυξη, το προσφυγικό και την ανταλλαγή νέων σπουδαστών μεταξύ των δύο πόλεων,

ενώ στάθηκαν στις πολύ καλές σχέσεις που έχουν εδώ και τριάντα χρόνια Θεσσαλονίκη και Κολωνία, ως αδελφοποιημένες πόλεις. Μάλιστα η κ.Ρέκερ τόνισε πως "και οι δύο θέλουν να δουν το παρελθόν τους, ειδικά μέσα από την εβραϊκή παρουσία". "Θεωρώ ότι έχουμε παρόμοια στάση όσον αφορά το προσφυγικό, την τουριστική ανάπτυξη, ενώ είμαστε και οι δύο εναντίον σε οποιαδήποτε τάση ρατσισμού, αντισημιτισμού. Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα ότι θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη κοινωνία η οποία θα ζει με ειρήνη", πρόσθεσε η κ.Ρέκερ.

Ο κ. Μπουτάρης από την πλευρά του υποστήριξε πως "η αδελφοποίηση είναι ένα τυπικό έγγραφο και παίρνει σάρκα και οστά μόνο μέσα από μια σειρά συνεργασιών. Αυτό το έχουμε καταφέρει με την Κολωνία".Στάθηκε ιδιαίτερα στη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και του Εβραϊκού Μουσείου στην Κολωνία λέγοντας πως "με τα μουσεία αυτά οι δύο πόλεις θα δείξουν στους πολίτες τους και στον κόσμο όλο τη σημασία που είχε η εβραϊκή κοινότητα για τη διαμόρφωση μιας ταυτότητας. Βαδίζουμε σε παράλληλους δρόμους".

Στη συνάντηση με τη γερμανική αντιπροσωπεία που έγινε στο δημαρχιακό μέγαρο, έδωσαν παρευρέθηκαν ο πρόξενος της Γερμανίας, Βάλτερ Στέχελ, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Καλυψώ Γούλα και ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας.

Keywords
Τυχαία Θέματα