Συναγερμός για τον καύσωνα: Πώς να προστατευτείτε από τις υψηλές θερμοκρασίες, κλιματιζόμενες αίθουσες στην Αττική (βίντεο, εικόνες)

Η πιο ζεστή ημέρα μέχρι τώρα του καλοκαιριού αναμένεται να είναι η Πέμπτη (01/07) με το θερμόμετρο κατά τόπους να φτάνει και τους 43 βαθμούς Κελσίου, λόγω του καύσωνα. Η Πολιτεία λαμβάνει τα μέτρα της προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες, οι συμβουλές των γιατρών.

Τους 43 βαθμούς Κελσίου θα φθάσει τοπικά τις επόμενες ώρες η θερμοκρασία στη χώρα και οι Αρχές είναι επί ποδός για την προστασία των πολιτών, ειδικά των ευπαθών ομάδων. Ο καύσωνας θα δώσει το πιο δυνατό χτύπημά του σήμερα Πέμπτη (01/07), με βάση και το έκτακτο δελτίο που είχε εκδώσει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

(ΕΜΥ) και η Πολιτεία λαμβάνει τα μέτρα της προκειμένου να προστατευθούν οι πολίτες. «Θα λιώσουν τα πατώματα», λένε οι μετεωρολόγοι.

Συμβουλές έδωσαν οι γιατροί, η Πολιτική Προστασία, ενώ στο λεκανοπέδιο της Αττικής (όπως και σε άλλες περιοχές) θα λειτουργούν ειδικές αίθουσες με κλιματισμό.

Υπενθυμίζεται ότι σε επιφυλακή είναι και η πυροσβεστική Υπηρεσία, και κάνει έκκληση στους πολίτες να είναι προσεκτικοί. Είναι πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς, με έξι περιφέρειες στο «κόκκινο».

Δείτε αναλυτικά την πρόγνωση της Εθνιής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) για τον καιρό της Πέμπτης (01/07).

Οδηγίες προστασίας των πολιτών από τον ΙΣΑ

Μέτρα προφύλαξης από τον καύσωνα καλεί τους πολίτες να πάρουν ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, ειδικά εάν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Όπως αναφέρει, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια, νηνεμία, παρατεταμένοι χαμηλοί άνεμοι μίας κατεύθυνσης κ.λπ.), μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες που δεν είναι ανεκτές από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι παθολογικές καταστάσεις που δημιουργούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές και να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενή.

Η σημαντικότερη εξέλιξη των διαταραχών του οργανισμού από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι η θερμοπληξία, που εμφανίζεται μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο κυρίως σε περίοδο καύσωνα και εκδηλώνεται με αιφνίδια αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40-41οC), με ερυθρότητα και ξηρότητα του δέρματος, με έντονο αίσθημα δίψας, συγχυτική συμπεριφορά, με σπασμούς του σώματος και τέλος με απώλεια συνείδησης και κωματώδη κατάσταση.

Ειδικά τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλα νοσήματα, όπως σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πνευμονοπάθειες κ.λπ., ανήκουν στις ιδιαίτερα ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες και πρέπει να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα τους θερινούς μήνες για την αποφυγή των παραπάνω νοσηρών καταστάσεων.

Οδηγίες προφύλαξης: Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και παραμονή σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους. Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο και σκουρόχρωμα γυαλιά. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα. Αποφυγή, κατά το δυνατό, σωματικής κόπωσης και εργασίας τις θερμές ώρες της ημέρας. Άφθονη λήψη δροσερού νερού ή φυσικών χυμών. Αποφυγή σακχαρούχων, ανθρακούχων ποτών. Λήψη ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα. Αποφυγή οινοπνευματωδών ποτών. Συχνά δροσερά λουτρά, τοποθέτηση ψυχρών επιθεμάτων.

Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β' αναστολείς κ.λπ. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες.

{https://www.youtube.com/watch?v=-RpoRoS9YAg}

Επίσης, σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους πρέπει να βρίσκονται όσοι πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα.

Οι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία. Οι μόνιμοι κάτοικοι του κέντρου της Αθήνας είναι προτιμότερο τις θερμές ώρες της ημέρας να παραμένουν στο σπίτι τους.

Οι ευπαθείς κατηγορίες πληθυσμού (βρέφη, παιδιά προσχολικής ηλικίας, υπερήλικες, έγκυες, παχύσαρκοι κ.λπ.) να τηρούν με σχολαστικότητα τα μέτρα προφύλαξης και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον γιατρός τους εφόσον εμφανίσουν σύμπτωμα, το οποίο ενδεχομένως είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λπ.

Για τις μέρες του καύσωνα υπάρχει πρόνοια από τους Δήμους που ανοίγουν για το κοινό κλιματιζόμενες αίθουσες

Δήμος Αθηναίων

Μεταξύ άλλων ανοιχτές έως τις εννέα το βράδυ παραμένουν οι τρεις κλιματιζόμενες αίθουσες του Δήμου Αθηναίων για την προστασία των ευάλωτων ομάδων της πόλης από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Λέσχη Φιλίας “Η Ανάληψη του Κυρίου”, Χελντράιχ 15, Νέος Κόσμος, Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 210.9240403. Λέσχη Φιλίας Κολοκυνθούς, Αίμωνος 9 & Άστρους, Τηλέφωνο Επικοινωνίας:210.5140877. Λέσχη Φιλίας Λαμπρινής, Ιαλέμου 63 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210.2933857 Στους χώρους θα τηρηθούν αυστηρά όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που προβλέπονται βάσει των οδηγιών του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας για τον Covid -19. Η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των πολιτών στο χώρο, θα τηρηθεί η ελάχιστη απόσταση του ενάμιση μέτρου (1,5) μεταξύ των ατόμων, ενώ ο ανώτατος αριθμός υποδοχής ατόμων ανά χώρο δεν θα ξεπεράσει τα 30 άτομα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν προηγουμένως: είτε απευθείας με τη Λέσχη Φιλίας για την οποία ενδιαφέρονται είτε με τη Γραμμή Εξυπηρέτησης του Δημότη 1595, είτε με το τηλεφωνικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων: 210 5277000.

Παράλληλα, οι ομάδες streetwork του Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.) με επιπρόσθετες βάρδιες, θα συνεχίσουν εντατικά το έργο τους και τις ημέρες του καύσωνα. Στη διάρκεια των επιτόπιων παρεμβάσεών τους στον άστεγο πληθυσμό, οι ομάδες του streetwork θα προσφέρουν δροσερό νερό και είδη πρώτης ανάγκης, θα ενημερώνουν για τη λειτουργία των κλιματιζόμενων χώρων που διαθέτει ο Δήμος και θα δίνουν οδηγίες για την προστασία τους από τον καύσωνα.

Δήμος Πειραιά

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται ο Δήμος Πειραιά εξαιτίας των προβλεπόμενων υψηλών θερμοκρασιών.

Συγκεκριμένα, λειτουργεί σε 24ωρη βάση, ως κλιματιζόμενος χώρος, από την Τρίτη 29/6/2021 μέχρι και το Σάββατο 3/7/2021, η δομή φιλοξενίας αστέγων «Υπνωτήριο Πειραιάς Λιμάνι Αλληλεγγύης» του Ομίλου Unesco Πειραιώς και Νήσων σε συνεργασία με τον Δήμο Πειραιά, για τη φιλοξενία των πολιτών, (Μυκάλης 51, Καμίνια. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 216 8003076, 216 8003077).

Επιπλέον, σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τίθενται και οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες του δήμου σε θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στη δομή τηρείται αυστηρά το πρωτόκολλο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ. και εφαρμόζονται όλα τα μέτρα πρόληψης ενάντια στον ιό SARS COV -2.

Η πληροφόρηση των πολιτών για τις ημέρες και ώρες του κλιματιζόμενου χώρου, παρέχεται μέσω του τηλεφωνικού κέντρου του Δήμου 213 2022000, του 15510, της ιστοσελίδας του Δήμου, καθώς και μέσω της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Κανάλι 1 90,4 FM.

Δήμος Παπάγου – Χολαργού

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού κατά τις ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες (Πέμπτη και Παρασκευή) θα διαθέσει τους παρακάτω κλιματιζόμενους χώρους, με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας:

Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού, “Κτήριο Δημάρχου Χαράλαμπου Σκούρτη” – Λ. Περικλέους 55 Χολαργός, τηλ. 213 2002800-801-891, από 08:00 – 22:00 Δημοτικό Κατάστημα Παπάγου, “Κτήριο Δημάρχου Καλλιόπης (Πίτσας) Λιάπη” – Αναστάσεως 90 Παπάγου, από 08:00 – 16:00, τηλ. 213 2027100 ΚΑΠΗ Παπάγου – Χολαργού, «Κτήριο Δημάρχου Δημητρίου Νικολάου», Αγαμέμνονος 4 Χολαργός, τηλ. 2106549407, από 10:00 – 15:00. Δήμος Περιστερίου

Για την προστασία της υγείας των δημοτών και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως άτομα τρίτης ηλικίας, διατίθενται κατά τις ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες (μέχρι και την Παρασκευή 2 Ιουλίου 2021), οι παρακάτω κλιματιζόμενες αίθουσες:

ΚΕ.ΦΙ. Κέντρου, Βάρναλη & Ραιδεστού, 2105740590 (Ώρες 10:00-20:00) ΚΕ.ΦΙ. Αγίου Ιεροθέου – Χρυσούπολης, Αγίου Ιεροθέου 142, 2105777102 (Ώρες 10:00-20:00)

Με βάση τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας κορονοϊού, προβλέπεται ο συστηματικός φυσικός αερισμός του χώρου μέσω ανοιγμάτων (παράθυρα, εξωτερικές θύρες) και με την παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, τηρώντας πάντοτε τις αποστάσεις και χρήση μάσκας.

Πληροφορίες: κ. Θωμάς Ρουμπάκος, Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δήμου Περιστερίου (κιν. 6947-966451).

Δήμος Κηφισιάς

Ο Δήμος Κηφισιάς ενημερώνει ότι λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θα λειτουργήσει κλιματιζόμενη αίθουσα στο παλαιό κλειστό γυμναστήριο στο Δημοτικό Στάδιο Ι. ΖΗΡΙΝΗΣ (Λεωφόρος Κηφισίας 192).

Ο χώρος θα είναι ανοιχτός από την Τετάρτη 30 Ιουνίου μέχρι και την Παρασκευή 2 Ιουλίου, τις ώρες 11:00 – 6μμ.

Οι πολίτες που θα κάνουν χρήση της κλιματιζόμενης αίθουσας, θα πρέπει να ακολουθήσουν πλήρως τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να φορούν προστατευτική μάσκα.

Οδηγίες από την Πολιτική Προστασία

Οδηγίες απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες, ενόψει της ανόδου της θερμοκρασίας από σήμερα, από τα δυτικά, η οποία αναμένεται να επεκταθεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες και στην υπόλοιπη χώρα.

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες είναι τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ήδη οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις περισσότερες περιοχές βρίσκονται στα επίπεδα των 25 βαθμών Κελσίου.

Πιο αναλυτικά:

1. Σήμερα Τρίτη (29-06-2021) στα ηπειρωτικά και τα νησιά του Ιονίου, η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (30-06-2021), οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας προβλέπεται να φτάσουν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας (πλην ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) τους 40 με 41 βαθμούς, ενώ στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 40 βαθμούς Κελσίου.

3. Την Πέμπτη (01-07-2021), οι μέγιστες τιμές θα σημειωθούν στη Θεσσαλία, την Ανατολική Στερεά και την Ανατολική και Νότια Πελοπόννησο και προβλέπεται να φτάσουν τους 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά θα κυμανθούν μεταξύ 39 και 41 βαθμών, εκτός της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπου προβλέπεται να είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στα νησιά του Ιονίου και στην Κρήτη θα φτάσουν κατά τόπους τους 38 με 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις υπόλοιπες νησιωτικές και παραθαλάσσιες περιοχές 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

4. Την Παρασκευή (02-07-2021) η ζέστη θα υποχωρήσει αισθητά στα δυτικά και βόρεια. Στην υπόλοιπη όμως χώρα θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, όπου αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση το Σάββατο (03-07-2021).

5. Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες θα σημειωθούν την Πέμπτη (01-07-2021) και την Παρασκευή (02-07-2021) και θα φτάσουν τους 40 και κατά τόπους 41 βαθμούς Κελσίου. Πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το Σάββατο.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.emy.gr.

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών.

Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:

- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.

- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.

- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.

- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.

Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr και την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Φωτογραφίες: eurokinissi

Keywords
αττικη, ατμοσφαιρική ρύπανση, ΕΜΥ, αθηνα, youtube, πειραιας, unesco, τίθενται, τηλ, καπη, ιουνίου, ελλαδα, κρητη, καιρος, ηλεκτρονική, σταση εργασιας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, τελη κυκλοφοριας 2016, ιατρικος συλλογος, ηλεκτρονική, emy.gr, γυαλια ηλιου, εθνικη, εργασια, κλιματιστικα, μωρα, νησια, πειραιως, πυροσβεστικη, ρουχα, τηλεφωνο, υφασματα, φρουτα, youtube, αγωγη, αυξηση, απνοια, απωλεια, ατμοσφαιρική ρύπανση, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γιατροι, γυαλια, δερμα, διευθυνση, δημος, δομη, δωσει, αιθουσα, υπαρχει, εκθεση, ενδυση, εξατμιση, εξελιξη, εξι, εξυπηρετηση, ζαλη, ζεστη, ζωη, υγρασια, υπηρεσια, υπηρεσιες, ηρεμιστικα, θεσσαλια, θωμας, υφασμα, καπη, κελσιου, κηφισιας, λαχανικα, λειτουργια, λεσχη, ληψη, μακρια, μεριμνα, μηνες, νερο, νεφρικη ανεπαρκεια, νηνεμια, ορια, παιδια, πεμπτη, πολιτεια, προβληματα, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρυπανση, σαββατο, σπιτι, τίθενται, τηλ, τρεξιμο, τριτη, υψηλη, φαρμακα, φτανει, χολαργος, ωρες, εγκυες, ειδη, εννεα, ηπειρωτικα, χωρα, ιδιαιτερα, ιουνίου, κλειστο, ομαδες, πληροφοριες, θεματα, θερμομετρο, θερμοκρασια, υγειας, unesco
Τυχαία Θέματα