Έρχεται χαράτσι με ευρωπαϊκή «υπογραφή» για τα παλιά ΙΧ

Στρυμωγμένοι στα σχοινιά θα βρεθούν οι κάτοχοι παλιών αυτοκινήτων στην Ελλάδα.

Με τον αναθεωρημένο κανονισμό της ΕΕ για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2), οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι κυβερνήσεις και οι ιδιοκτήτες των ΙΧ βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε τον αναθεωρημένο κανονισμό τον Μάρτιο του 2023. Ο κανονισμός αυτός αποσκοπεί στην αύξηση των στόχων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για τα νέα

αυτοκίνητα και τα φορτηγά, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας συμβάλλει στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ και να τονωθεί η καινοτομία. Το μέτρο, το οποίο αποτελεί μέρος της δέσμης μέτρων Fit for 55 - ένα σύνολο νομοθετικών προτάσεων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ΕΕ κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030 - θα ωφελήσει τους πολίτες, τους καταναλωτές και την ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ.

Όμως, η ΕΕ προωθεί γενικότερα σειρά μέτρων ώστε να μην κρατάνε οι κάτοχοί παλιών αυτοκινήτων τα οχήματά τους, που θεωρούνται ρυπογόνα. Για το σκοπό αυτό έχει βγάλει προτάσεις με κίνητρα για αντικατάσταση των παλιών ΙΧ αλλά και με... χαράτσια τα οποία έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες, όπως είναι το «περιβαντολλογικό τέλος». Για την ώρα, η Ελλάδα δεν έχει υιοθετήσει «τιμωρητικά» μέτρα, παρά μόνο έχει δώσει κίνητρα στους πολίτες να αλλάξουν τα οχήματά τους με νέα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον όπως είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα (με το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά»).

Στην Ελλάδα ο γηραιότερος μέσος όρος οχημάτων στην ΕΕ

Να σημειωθεί ότι τα επιβατικά αυτοκίνητα είναι σήμερα κατά μέσο όρο 12 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα φορτηγά 12 ετών, τα φορτηγά 14,2 ετών και τα λεωφορεία 12,7 ετών. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει τον γηραιότερο στόλο στην ΕΕ! Στη χώρα μας, ο αντίστοιχος μέσος όρος είναι 17 χρόνια και ακολουθεί η Εσθονία με μ.ο. 16,8 χρόνια.

Η ΕΕ έχει ρίξει στο τραπέζι διάφορες προτάσεις, όπως η αύξηση του φόρου στη βενζίνη ή η υψηλότερη φορολόγηση μέσω των τελών κυκλοφορίας. Μάλιστα, η πρόταση για ακριβότερα τέλη έχει δοθεί εδώ και δύο χρόνια ωστόσο στην Ελλάδα δεν έχουν αυξηθεί από το 2017. Η ΕΕ θεωρεί ότι, με αυτόν τον τρόπο, θα «αναγκάσει» περισσότερους πολίτες να αντικαταστήσουν τα παλιά ΙΧ ή να στραφούν σε άλλες εναλλακτικές μορφές μετακίνησης (π.χ. «κοινόχρηστα», ποδήλατα, κ.λπ.».

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας έχει πει στο παρελθόν ότι το σύστημα των τελών κυκλοφορίας χρήζει βελτιώσεων και επισήμανε την ανάγκη να ενσωµατωθούν στο ελληνικό σύστημα οι απαιτήσεις της νέας ευρωπαϊκής νοµοθεσίας, αναφορικά µε τους εκποµπές ρύπων. Επισήμανε όμως ότι όποια αλλαγή κι αν γίνει, θα πρέπει να κινείται προς την κατεύθυνση δικαιότερης κατανοµής της επιβάρυνσης στους κατόχους αυτοκινήτων αλλά και του στόχου ανανέωσης του παλαιού στόλου αυτοκινήτων».

#ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ #ΠΑΛΙΑ_ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ #ΧΑΡΑΤΣΙ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΠΙΤΡΟΠΗ #ΡΥΠΑΝΣΗ #ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ #ΟΧΗΜΑΤΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα