Στο στόχαστρο οι influencers

Από ακόμη ένα κόσκινο θα περάσουν οι influencers μετά από την φορολογική κρισάρα της ΑΑΔΕ. Ο έλεγχος θα αφορά τις εμπορικές πρακτικές των influencers και κατα πόσο μπορούν να παραπλανούν τους ακόλουθους τους στα social media ωστε να καταναλών αυτά που διαφημίζουν.

Οι ευρωπαικές αλλά και οι ελληνικές αρμόδιες αρχές έχουν ως στόχο να βάλουν μια τάξη σε μια αγορά που α νθίζει τα τελευταία χρόνια στα social media.

Το

επόμενο διάστημα στο πλαίσιο πανευρωπαϊκών ελέγχων που διενεργούνται στα κράτη-μέλη της Ενωσης με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Sweeps), η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου πρόκειται να πραγματοποιήσει ελέγχους στις εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο έλεγχος των εμπορικών πρακτικών που χρησιμοποιούν οι influencers στα social media θα διεξαχθεί τις επόμενες εβδομάδες από το Υπουργείο Ανάπτυξης, με την υποστήριξη ψηφιακών εργαλείων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές από παραπλανητικές εμπορικές πρακτικές.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών ελέγχων που πραγματοποιούνται στα κράτη μέλη της Ένωσης, κατόπιν πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EU Sweeps), η Γενική Διεύθυνση Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα πραγματοποιήσει ελέγχους στις εμπορικές πρακτικές που χρησιμοποιούν οι influencers στα κοινωνικά μέσα, με σκοπό την προώθηση ή τη διάθεση προς πώληση αγαθών και υπηρεσιών εταιριών (brands) με τις οποίες συνεργάζονται.

Ο στόχος των ευρωπαϊκών ελέγχων είναι διπλός: πρώτον, να εντοπιστούν αναρτήσεις στα κοινωνικά μέσα από influencers που περιέχουν μαρτυρίες, κριτικές ή καταλόγους που ενδέχεται να παραπλανούν τους καταναλωτές, επηρεάζοντας την αγοραστική τους συμπεριφορά και προκαλώντας οικονομική ζημία, και δεύτερον, να ελεγχθεί εάν οι influencers ενημερώνουν σαφώς τους ακολούθους τους σχετικά με την ταυτότητα και τα στοιχεία επικοινωνίας της εταιρείας τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Υπουργείο Ανάπτυξης καλούν τους influencers, καθώς και όλους όσους εμπλέκονται στον ψηφιακό χώρο του μάρκετινγκ, να επισκεφθούν την πλατφόρμα "Influencer Legal Hub," προκειμένου να ενημερωθούν επαρκώς για τις νομικές τους υποχρεώσεις, τις δίκαιες εμπορικές πρακτικές και τα εφαρμοστέα ευρωπαϊκά πρότυπα για την προστασία των καταναλωτών.

Επίσης, η φορολογική αρχή ενισχύει τους ελέγχους εδώ και καιρό, με τγην Ανεξάρτητη Δημόσια Αρχή Εσόδων (ΑΑΔΕ) να έχει ξεκινήσει ειδικούς ελέγχους στα έσοδα γνωστών Ελλήνων influencer στα κοινωνικά μέσα. Ο κύριος στόχος είναι η εντοπιση περιπτώσεων φοροδιαφυγής.

Οι στόχοι των ελέγχων είναι τα έσοδα και οι χρηματοοικονομικές συναλλαγές που παρέχουν υπηρεσίες προώθησης ή προϊόντων προς πώληση.

Καλλιτέχνες, μοντέλα και ακόμα και αθλητές χρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις που πουλάνε προϊόντα.

Υπάρχουν ακόμα περιπτώσεις εταιρειών που λειτουργούν χωρίς φυσική παρουσία και δεν εκδίδουν φορολογικά έγγραφα για τις πωλήσεις τους, ενώ άλλες δεν έχουν κάνει κάν έναρξη εργασιών μην πληρώνοντας ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και άλλες εισφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Influencer Marketing Hub, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν μόλις χθες, η παγκόσμια αξία του influencer marketing εκτιμάται ότι θα φτάσει το 2023 τα 21,1 δισ. δολάρια, μια αγορά η αξία της οποίας το 2016 υπολογιζόταν σε 1,7 δισ. δολάρια για να φτάσει το 2020, την πρώτη χρονιά της πανδημίας, τα 9,7 δισ. δολάρια και να σπάσει το 2021 το φράγμα των 10 δισ. δολαρίων, φτάνοντας σε αξία τα 13,8 δισ. δολάρια. Μόνο στην Ευρώπη καταγράφηκε στη διάρκεια της πανδημίας αύξηση του διαφημιστικού περιεχομένου από influencers της τάξης του 72%.

#INFLUENCERS #ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ_ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ #SOCIAL_MEDIA
Keywords
Τυχαία Θέματα