Στο «μάτι» του κυκλώνα η Πελοπόννησος - Συναγερμός σε όλη την Περιφέρεια

Την κήρυξη του συνόλου της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα ζητήσει ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης, όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ από το Άργος, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν πολλές περιοχές προκαλώντας σημαντικά προβλήματα σε υποδομές.

Οι καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας εντοπίζονται σε όλη την περιφέρεια.

ΛΑΚΩΝΙΑ

Αντιμετωπίσιμα είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην Λακωνία το κύμα κακοκαιρίας, ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό

Πρακτορείο Ειδήσεων, η αντιπεριφερειάρχης Αδαμαντία Τζανετέα, προσθέτοντας ότι «όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα».

Συγκεκριμένα, είπε ότι «σε όποιες περιοχές έκλεισαν δρόμοι υπήρξε άμεση κινητοποίηση και δόθηκαν εκ νέου στην κυκλοφορία», προσθέτοντας ότι «λόγω του λόγω των ισχυρών ανέμων καταγράφηκαν πτώσεις δέντρων».

Τα περισσότερα προβλήματα, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, «καταγράφηκαν στην ανατολική Μάνη και στην Νεάπολη, ενώ ισχυρές βροχοπτώσεις είχαμε στα χωριά του Πάρνωνα, καθώς και μέσα στην πόλη της Σπάρτης».

Όσον αφορά ενδεχόμενες ζημιές στις καλλιέργειες, αναμένεται να καταγραφούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, στην περιφέρεια Πελοποννήσου έχουν γίνει 55 κλήσεις για κοπές δέντρων, 16 για αντλήσεις υδάτων, πέντε για παροχή βοήθειας και πέντε για αφαιρέσεις αντικειμένων, λόγω των ανέμων.

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Πελοπίδας Καλλίρης, «ρέματα στις περιοχές Σωληνάρι, Χαλκί και Πουλίτσα του δήμου Βέλου - Βόχας, έχουν φθάσει στα όρια τους, διότι δεν υπάρχει διέξοδος για το νερό.»

Όπως πρόσθεσε, «μηχανήματα του δήμου, αλλά και της περιφέρειας εργάζονται στην περιοχή για να ανοίξουν τα ρέματα, ώστε να βρει διέξοδο το νερό».

Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «και στο ρέμα Ξυδιάς στο Ξυλόκαστρο υπάρχει αρκετό νερό, αλλά έχει διέξοδο προς τη θάλασσα».

Ακόμη, σύμφωνα με τον Πελοπίδα Καλλίρη, «λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρξαν πτώσεις δέντρων στο δήμο Βέλου - Βόχας, ενώ έγινε και μία κατολίσθηση στο δρόμο Ισθμού - Επιδαύρου, ο οποία αντιμετωπίστηκε άμεσα».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχουν πλημμυρίσει σπίτια στις περιοχές Βραχάτι, Ευαγγελίστρια, Κοκκώνι, Νεράτζια, Πουλίτσα κ.α,» προσθέτοντας ότι «προσπαθούμε με μηχανήματα του δήμου και ιδιωτών να αντιμετωπίσουμε τα μεγάλα προβλήματα».

Επίσης, είπε ότι «η πολιτική προστασία κάνει ό,τι μπορεί, αλλά έχει να αντιμετωπίσει και άλλα παρόμοια προβλήματα στην Κορινθία».

ΚΙΑΤΟ

«Έχει πλημμυρίσει όλη η παραλιακή ζώνη του Κιάτου λόγω των έντονων βροχοπτώσεων», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος, Σπύρος Σταματόπουλος, προσθέτοντας ότι «έχουν πληγεί και σπίτια».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, «έχει κλείσει η παλαιά εθνική οδός Αθηνών - Πατρών στα σημεία απ΄ όπου περνούν ποτάμια και χείμαρροι, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για οδηγούς και επιβάτες».

Επίσης, όπως είπε, «η Πυροσβεστική βρίσκεται επί ποδός για παροχές βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, ενώ έχουν έλθει ενισχύσεις και από γειτονικούς περιοχές».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «τα μηχανήματα του δήμου εργάζονται συνεχώς, ώστε να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί»

Τέλος, ο δήμαρχος απευθύνει έκκληση προς τους πολίτες, «να μην πλησιάζουν την παραλιακή ζώνη και τα ποτάμια», διότι όπως τόνισε, «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος».

ΑΡΓΟΛΙΔΑ

Στο έλεος του κυκλώνα Ζορμπά και Νέα Κίος. Η πόλη έμεινε χωρίς ρεύμα, ενω έγιβε έκκληση στους κατοίκους να εγκαταλείψουν την παραλιακή. Η κατάσταση χαρακτηρίστηκε τόσο σοβαρή, ώστε να χρειαστεί την παρέμβαση του στρατού.

Το μεγάλο πρόβλημα στην περιοχή δημιουργήθηκε όταν έσπασε το ποτάμι Πάνιτσα στο ύψος του ΚΕΓΕ. Η πυροσβεστική κάνει έκλυση στους κατοίκους να ανέβουν σε υψηλότερα σημεία και να προστατέψουν τα μέλη των οικογενειών τους. Πολλά είναι επίσης τα σπίτια τα οποία πλημμύρισαν.

Επιχείρηση της πυροσβεστικής σε εξέλιξη στον δρόμο από Μύλους προς Κιβέρι σε οικία όπου κινδυνεύουν άτομα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες το ποτάμι που περνάει στην περιοχή έχει σπάσει και τα νερά έχουν τον δρόμο εγκλωβίζοντας αυτοκίνητα στα οποία βρίσκονται άνθρωποι, ενώ τα οχήματα της πυροσβεστικής δυσκολεύονται να προσεγγίσουν λόγω της ορμής των υδάτων.

Επίσης, σύμφωνα με το argolikeseidhseis.gr, σε εξέλιξη είναι οι αναζητήσεις αστυνομίας και πυροσβεστικής για ένα άνδρα στην περιοχή της Νέας Κίου ο οποίος αγνοείται και τον αναζητούν οι συγγενείς του.

ΜΕΣΗΝΙΑ

Στα θαλάσσια μέτωπα της Μεθώνης και της Φοινικούντας καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα από το κύμα κακοκαιρίας στον δήμο Πύλου - Νέστορος της Μεσσηνίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο δήμαρχος Δημήτρης Καφαντάρης.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο δήμαρχος, «από το πρωί επικρατούν έντονα καιρικά φαινόμενα, δηλαδή ισχυροί άνεμοι και μεγάλος κυματισμός, με αποτέλεσμα η θάλασσα να "κτυπάει" την παραλία».

Ειδικά στην Μεθώνη, είπε ο δήμαρχος, «έχει υποστεί ζημιές ο παραλιακός δρόμος», ενώ όπως πρόσθεσε, «δεν υπάρχουν ζημιές σε σπίτια». «Μόνο σε δύο περιπτώσεις» συνέχισε, «χρειάστηκε να γίνει άντληση υδάτων από υπόγεια».

Επίσης, λόγω του μεγάλου κυματισμού, σκάφη έχουν υποστεί ζημιές.

Όσον αφορά στην ηλεκτροδότηση, ο Δημήτρης Καφαντάρης είπε ότι «συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εργάζονται από το πρωί για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιοχές της Μεθώνης, της Κορώνης και της Φοινικούντας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «τα μηχανήματα του δήμου είναι σε ετοιμότητα και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχει συνεργασία με την Πυροσβεστική και την Αστυνομία».

Όσον αφορά στη προετοιμασία, ο δήμαρχος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «έχουμε ειδοποιήσει από χθες τόσο τους κατοίκους, όσο και τους επισκέπτες που διαμένουν σε ξενοδοχεία».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πελοπόννησος - Συναγερμός, Περιφέρεια,peloponnisos - synagermos, perifereia