Στην τελική ευθεία η συμπλήρωση και κατάθεση του Μηχανογραφικού για τις πανελλήνιες

Αύριο τα αποτελέσματα των ειδικών μαθημάτων των Πανελληνίων και από Δευτέρα η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που θα κινήσουν τις διαδικασίες για τη συμπλήρωση μηχανογραφικού.

Την Παρασκευή 16 Ιουλίου το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων για τα ΑΕΙ στα Ειδικά Μαθήματα, που εξετάστηκαν στις πανελλήνιες

εξετάσεις.

Από Δευτέρα αναμένεται επιτέλους η ανακοίνωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής ανά τμήμα, που πλέον θα δώσει στους φοιτητές την δυνατότητα να συμπληρώσουν και στη συνέχειανα καταθέσουν τα μηχανογραφικά τους με τις σχολές προτίμησης τους.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής όπως φαίνεται να διαμορφώνεται εως τώρα

To 8,82 φαίνεται να είναι ο μαγικός αριθμός εκείνος που δίνει το εισητήριο στους μαθητές για να μπουν σε κάποια σχολή σε ένα από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Tο όριο εισαγωγής στα πανεπιστήμια για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος όπως προκύπτει από την επεξεργασία των επιδόσεων στις Πανελλαδικές είναι:

στο 1ο επιστημονικό πεδίο το 8,89,
στο 2ο επιστημονικό πεδίο 9,40,
στο 3ο επιστημονικό πεδίο 9,61, και
στο 4ο επιστημονικό πεδίο το 8,82, που αποτελεί και το «κατώφλι» όπως είπαμε παραπάνω για να αποκτήσει ο υποψήφιος την πολυπόθητη φοιτητική ιδιότητα.

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής που καθιερώθηκε και εφαρμόζεται πρώτη φορά φέτος, θα αφήσει εκτός 15.000 με 20.000 κενές θέσεις ενώ ένας αριθμός περί τα 8000 άτομα θα στραφεί προς τα ΙΕΚ, λόγω της κατάθεσης δεύτερου μηχανογραφικού δελτίου.

Μηχανογραφικό 2021

Οι ακριβείς ημερομηνίες στις οποίες θα κληθούν οι υποψήφιοι να καταθέσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο θα γίνουν γνωστές από το Υπουργείο Παιδείας τις επόμενες ημέρες και δεν αποκλείεται να είναι αμέσως μετά την ανακοίνωση των παραπάνω.

Φέτος υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο μηχανογραφικό καθώς το «σύστημα» του Μηχανογραφικού, θα αποκλείει αυτόματα και δεν θα δίνει την δυνατότητα στους μαθητές να συμπληρώσουν Τμήματα στα οποία δεν «πιάνουν» την ΕΒΕ.

Παράλληλο μηχανογραφικό

Φέτος προβλέπεται για πρώτη φορά, ταυτόχρονα με το τυπικό μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η καθιέρωση παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για εισαγωγή και φοίτηση ενδιαφερόμενων υποψηφίων στα δημόσια ΙΕΚ της χώρας.

Δηλαδή, ένας υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Υπολογίζεται ότι τον Ιούλιο του 2021 θα δοθούν περίπου 6.000 θέσεις σε ΙΕΚ. Μηχανογραφικό για ΙΕΚ θα μπορούν να συμπληρώσουν όλοι οι υποψήφιοι, ωστόσο, είναι σαφές ότι θα το επιλέξουν εκείνοι που θα έχουν χαμηλή βαθμολογία, η οποία πιθανόν να μην είναι επαρκής για να εισαχθούν σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα, ύστερα από την καθιέρωση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Το Μηχανογραφικό περιλαμβάνει δημοφιλείς ειδικότητες όπως: τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής – πολυμέσα/web designer-developer/video games, τεχνικός τουριστικών μονάδων και επιχειρήσεων φιλοξενίας, τεχνικός εγκαταστάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στέλεχος διατροφής και διαιτολογίας, τεχνικός τεχνολογίας ενδύματος και υποδήματος – σχεδιαστής μόδας, στέλεχος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας, εσωτερική αρχιτεκτονική διακόσμηση και σχεδιασμός αντικειμένων, τεχνικός βιολογικής/οργανικής γεωργίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα