Στην Ευρώπη ο Δρόμος του Μεταξιού μέσω... Πειραιά - Τι συμφώνησαν Σι Τζινπίνγκ και Κυριάκος Μητσοτάκης

Ολοκληρώθηκε σήμερα η επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζιπίνγκ στην Ελλάδα. Νέα αφετηρία για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Κίνας χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ την επίσκεψή του στην Αθήνα και τις επαφές του με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την αντιφώνησή

του, στο επίσημο δείπνο, που παρέθεσε προς τιμήν του ο Έλληνας ομόλογός του στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η νέα αφετηρία που θέλουν να εγκαινιάσουν οι δύο ηγέτες περνάει μέσα από το λιμάνι του Πειραιά. Η ανάδειξη του Πειραιά στο κορυφαίο ευρωπαϊκό λιμάνι αποτελεί κοινό στόχο Αθήνας και Πεκίνου. Αυτό προκύπτει από τις συναντήσεις που είχαν τόσο στο Πεκίνο όσο και στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργού με τον Κινέζο πρόεδρο.

Οι δύο πλευρές ξεκινούν διάλογο για τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα γίνουν οι επενδύσεις της Cosco θα αυξηθούν στα 900 εκατ. με την κατασκευή 4ου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, που επιθυμεί διακαώς το Πεκίνο. Παράλληλα, θα «τρέξουν» άμεσα όλα τα ήδη αδειοδοτημένα έργα με την επέκταση του επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας και του τερματικού σταθμού υποδοχής επισκεπτών.

Διάλογο για το επενδυτικό πρόγραμμα της Cosco στον Πειραιά που θα επιτρέψει να διευρυνθεί από τον τρέχοντα προϋπολογισμό των 600 εκατ. ευρώ στα 900 εκατ. ευρώ. με την κατασκευή του νέου τέταρτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων, αναμένεται να ξεκινήσει η κινεζική εταιρεία με την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, θα «τρέξουν» άμεσα όλα τα ήδη αδειοδοτημένα έργα, αρχήs γενομένης από την επέκταση του επιβατικού λιμένα κρουαζιέρας και του νέου τερματικού σταθμού υποδοχής επισκεπτών του οποίου έχει ολοκληρωθεί τόσο η διαδικασία ανάθεσης όσο και το χρηματοδοτικό σχήμα. Αυτή είναι η εικόνα που προκύπτει για τον Πειραιά μετά τις δύο συναντήσεις κορυφής του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κινέζο πρόεδρο, στη Σαγκάη και στην Αθήνα, αλλά και τις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής της Cosco.

Επιπλέον, κατέστη ξεκάθαρο πως Πεκίνο και Αθήνα ομονοούν στον στόχο να γίνει ο Πειραίας το μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης. Υπό αυτό το πρίσμα οι τελευταίες εξελίξεις συνοψίζονται ως εξής: Την Κυριακή σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, υπογράμμισε πως «οφείλουμε να αναβαθμίσουμε σταθερά την έμπρακτη συνεργασία και σε όλους τους τομείς εμβαθύνοντας στα υπάρχοντα πεδία συνεργασίας και επεκτείνοντας την κλίμακα των επενδύσεων, με το έργο στο λιμάνι του Πειραιά να αποτελεί το "κεφάλι του Δράκου"»».

Keywords
Τυχαία Θέματα