Δεν χάνεται η ρύθμιση φόρου από την αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων για μικροποσά

Δεν χάνεται η ρύθμιση των φορολογουμένων που εντάχθηκαν στην οικειοθελή αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών με διάταξη του ν.4446/2016, για τυχόν μικροποσά που μπορεί να προκύπτουν από λάθος πληρωμή του φόρου, σύμφωνα με εγκύκλιο της ΑΑΔΕΕ

Σύμφωνα με νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ η καταβολή της οφειλής που προκύπτει από τις δηλώσεις που υποβάλλονται με βάση τις διατάξεις του νόμου αυτού, που προέβλεπε ένα είδους περαίωσης,  γίνεται εφάπαξ, εντός τριάντα (30)

ημερών από τον προσδιορισμό του φόρου, του τέλους ή της εισφοράς, ενώ ο οφειλέτης μπορεί να υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης οφειλών κατά τις κείμενες διατάξεις μέχρι την παρέλευση της κατά τα ως άνω νόμιμης προθεσμίας καταβολής. Σε περίπτωση μη καταβολής κατά τα ανωτέρω ή απώλειας της ρύθμισης, ο φορολογούμενος εκπίπτει των ευνοϊκών ρυθμίσεων των διατάξεων του προαναφερόμενου νόμου.

Όπως αναφέρει η ΑΑΔΕ με προηγούμενη εγκύκλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είχαν δόθηκαν οδηγίες για τις ρυθμίσεις οφειλών, που προβλέπονταν από διατάξεις νόμων, όπου ανέφεραν ότι «για λόγους χρηστής διοίκησης και προστασίας της εύλογης εμπιστοσύνης του Διοικούμενου, απώλεια ρύθμισης δεν επέρχεται εξαιτίας ποσών μικρού ύψους που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα από παραδρομή. Οι προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικών Κέντρων/ Ε.Μ.ΕΙΣ/ Τελωνείων, παρακαλούνται για τις ενέργειές τους σε τέτοιες περιπτώσεις, ώστε τα εκ παραδρομής μη καταβληθέντα ποσά να καλύπτονται από το φορολογούμενο, οι δε ρυθμίσεις να μην θεωρούνται απωλεσθείσες».

Με την νέα εγκύκλιο της ΑΑΔΕ τα παραπάνω θα εφαρμόζονται και στην περίπτωση ρύθμισης κατά τις κείμενες διατάξεις για οφειλή που προέκυψε βάσει του ν. 4446/2016. Συνεπώς, εφόσον φορολογούμενος υπήχθη στις διατάξεις του ν. 4446/2016 και στη συνέχεια υπήγαγε την βεβαιωμένη οφειλή του σε πρόγραμμα νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής για τον φόρο που προέκυψε από την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων και υπάρχουν υπόλοιπα ποσά μικρού ύψους και που έχουν παραμείνει ανεξόφλητα, δεν επέρχεται αυτομάτως απώλεια της νομοθετικής ρύθμισης τμηματικής καταβολής, αλλά οι Προϊστάμενοι των Δ.Ο.Υ./ Ελεγκτικών Κέντρων, δέον είναι, όπως προηγούμενα, ειδοποιήσουν τον φορολογούμενο να τακτοποιήσει την οφειλή του εντός ευλόγου χρόνου και όχι πέραν των δέκα ημερών από την ειδοποίησή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα