Στην «εντατική» οι πωλήσεις πασίγνωστης εταιρείας ηλεκτρονικών, η ανάκληση που έφερε... χασούρα

«Τρύπα» 575 εκατ. ευρώ για το α' τρίμηνο - Στα 4,2 δισ. ευρώ οι πωλήσεις για την Philips

Ανάκαμψη πωλήσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αναμένει η ολλανδική εταιρεία Philips καθώς η απότομη μείωσή τους είναι αποτέλεσμα της παγκόσμιας έλλειψης ανταλλακτικών

Η ολλανδική Philips κατέγραψε άνοδο των πωλήσεων της για το α' τρίμηνο του 2023, με την εταιρεία

ιατρικής τεχνολογίας να θέτει στην άκρη το ποσό των 575 εκατ. ευρώ για προβλέψεις ζημιών σε δικαστικά έξοδο λόγω της ανάκλησης των αναπνευστήρων της παγκοσμίως, όπως μετέδωσε το Reuters.

Σημειώνεται πως το 2022 η εταιρεία προχώρησε σε μαζική ανάκληση των αναπνευστικών μηχανημάτων της, εν μέσω ανησυχιών ότι ένας τύπος αφρού που χρησιμοποιείται στις συσκευές θα μπορούσε να υποβαθμιστεί και να γίνει τοξικός.

Τα συνολικά έσοδα πωλήσεων για το α' τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκαν σε 4,2 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 6% σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Οι συγκρίσιμες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2022.

Οι καθαρές ζημίες έφτασαν τα 665 εκατ. ευρώ ή 0,75 λεπτά του ευρώ ανά μετοχή έναντι ζημιών 151 εκατ. ευρώ στο α' τρίμηνο του 2022.

«Αναμένουμε να ξεκινήσουμε τη χρονιά με πτώση πωλήσεων, ακολουθούμενη από ανάκαμψη και ισχυρό δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Φρανς βαν Χάουτεν. Στην εταιρεία αναμένουν αύξηση μεταξύ 3% και 5% στις συγκρίσιμες πωλήσεις το 2022, με βελτίωση κατά 40 έως 90 μονάδες βάσης στα προσαρμοσμένα κέρδη EBITA.

Η μαζική ανάκληση αναπνευστήρων έβαλε στην…. εντατική τις πωλήσεις

Υπενθυμίζεται οτι η ολλανδική εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Philips, είχε προχωρήσει στην ανάκληση ορισμένων αναπνευστικών συσκευών και μηχανικών αναπνευστήρων λόγω ενός τμήματός τους από αφρό που μπορεί να διασπαστεί και να γίνει τοξικός, προκαλώντας δυνητικά καρκίνο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τότε, o αφρός, που χρησιμοποιείται προκειμένου να μειώνει τον ήχο των συσκευών, μπορεί όταν διασπαστεί να μετατραπεί σε μικρά εισπνεόμενα σωματίδια, ερεθίζοντας τους αεραγωγούς, ανέφερε ο όμιλος ανακοινώνοντας την ανάκληση. Τα αέρια που απελευθερώνονται από τον διασπώμενο αφρό μπορεί επίσης να είναι τοξικά ή επικίνδυνα για καρκίνο.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Philips Φρανς βαν Χούτεν δήλωσε ότι η ανάκληση αφορά τρία έως τέσσερα εκατομμύρια συσκευές υπνικής άπνοιας και αναπνευστήρες. Οι μετοχές του ομίλου σημείωναν πτώση 4,2% στις 10:57 ώρα Ελλάδας στο Άμστερνταμ.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να επικεντρωθούμε πλήρως στην αντικατάσταση και επιδιόρθωση των στοιχείων αυτών», είπε ο Βαν Χούτεν, ο οποίος πρόσθεσε ότι η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει ένα χρόνο. Αυτό έχει ως «συνέπεια ότι δεν θα μπορούμε να εξυπηρετούμε νέους πελάτες, άρα θα υπάρξει μια έλλειψη στο πεδίο».

Πηγή: Reuters

#PHILIPS #ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ #ΑΝΑΚΛΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα