Επταπλασιάστηκε η τιμή γνωστού φαρμάκου: Το παίρνουν για να αδυνατίσουν, οι σοβαρές παρενέργειες

Οι επίσημες λίστες του ΕΟΦ με τα φάρμακα που βρίσκονται σε έλλειψη, ή έχουν αποσυρθεί εντελώς από την ελληνική αγορά, είναι υποτιμημένες, σύμφωνα τα όσα υποστηρίζουν φαρμακοποιοί.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) υποστηρίζει πως οι πρόσφατες ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες είχαν καλυφθεί προσωρινά με τα δραστικά μέτρα που είχε λάβει στις αρχές του χρόνου το υπουργείο Υγείας, επανήλθαν, ενώ σε αυτές έχουν προστεθεί πλέον και

νέες.

Οι φαρμακοποιοί, μάλιστα, σημειώνουν πως οι πραγματικές ελλείψεις σκευασμάτων από τα ράφια των φαρμακείων είναι πολλαπλάσιες σήμερα από αυτές, τις οποίες έχει καταγράψει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Συγκεκριμένα, μετά και την πρόσφατη επικαιροποίηση των δύο λιστών του ΕΟΦ, ο επίσημος αριθμός των σκευασμάτων σε έλλειψη είναι 235 και σε αυτά περιλαμβάνονται τα φάρμακα σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» και όσα έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά.

Ο Γιώργος Νύχας, φαρμακοποιός, αναφέρθηκε - μιλώντας στο Mega - στις ελλείψεις φαρμάκων και ιδιαίτερα των σκευασμάτων για τον διαβήτη.

Πιο συγκεκριμένα υποστήριξε πως ένα συγκεκριμένο γνωστό σκεύασμα δεν είχε ποτέ ομαλή κυκλοφορία, ενώ τον τελευταίο καρό έχει ενταθεί το πρόβλημα, τόσο που η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει η κυκλοφορία των σκευασμάτων 1mg και θα ξεκινήσει ξανά από Ιούλιο.

Η περιεκτικότητα 0,5 mg θα συνεχίσει να υπάρχει, τόνισε ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα με τους διαβητικούς ανθρώπους που αδυνατούν να πάρουν την θεραπεία τους, ανέφερε ο φαρμακοποιός.

«Οι ενέσεις αυτές έχουν μία off label χρήση που βοηθά στο αδυνάτισμα. Και όντως έχει γίνει παγκόσμια τάση να το παίρνουν αυτό. Πολλοί επιχειρούν να το πάρουν και χωρίς συνταγή που είναι αρκετά ακριβό. Ωστόσο στερούμε τεμάχια στην αγορά και δυσχεραίνουμε τη ζωή των ατόμων που έχουν σοβαρό πρόβλημα διαβήτη. Είναι άνω των 100 ευρώ χωρίς συνταγογράφηση. Ο φαρμακοποιός πρέπει να θέσει τα όρια του και να το διανείμει σωστά», πρόσθεσε.

Μπορείς να χάσεις έως και 15% του σωματικού βάρους, αλλα με τι κόστος;

Πάντοτε εδώ και πολλά χρόνια υπήρχε η τάση πριν βγούμε στην παραλία να ψάχνουμε άμεσο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους, σημείωσε από την πλευρά του ο ειδικός παθολόγος – διαβητολόγος, Χρήστος Ζούπας.

Τα φάρμακα αυτά έχουν εντυπωσιακή δράση και αυτό ξεκίνησε εδώ και 20 χρόνια. Μάλιστα οι ουσίες αυτές βρέθηκαν στο σάλιο μιας σαύρας στο Νέο Μεξικό. Επειδή η παχυσαρκία είναι η πιο αναπτυσσόμενη χρόνια ασθένεια μαζί με τον σακχαρώδη διαβήτη αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα ότι αυτά τα δυο είναι αδύνατον να τα καλύψει οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο στα επόμενα 30 χρόνια.

Τι συμβαίνει όμως με τις παρενέργειες

Σύμφωνα πάντα με τον Χρήστο Ζούπα, «φάρμακο χωρίς παρενέργειες δεν υπάρχει».

Στην συγκεκριμένη περίπτωση «επειδή είναι 2 ορμόνες του λεπτού εντέρου, 2 πεπτίδια, έχουν σοβαρές γαστρεντερικές διαταραχές οι οποίες στην αρχή είναι ήπιες. Η φαρμακευτική χορήγηση του φαρμάκου ξεκινά με μικρές δόσεις και ανά μήνα αυξάνεται».

Οι παρενέργειες είναι διάρροιες, δυσπεψία, τάση για έμετο, έχουν παρατηρηθεί και παγκρεατίτιδες. Επειδή προέρχονται από νευροενδοκρινικά κύτταρα του λεπτού εντέρου, που σημαίνει ότι υπάρχει σχέση εγκεφάλου – εντέρου, το έντερό μας είναι ο δεύτερος εγκέφαλος, έχει αναστολή του κέντρου πείνας του εγκεφάλου, φαίνεται πως καθυστερεί την απορρόφηση των τροφών από το στομάχι και βοηθάει μέσα στον χρόνο να χάσεις το 15% του σωματικού βάρους. Αυτό έκανε μεγάλη εντύπωση. Χάνοντας τα κιλά αλλάζει και η ψυχολογία και προσπαθείς περισσότερο. Είναι και η υγιεινή διατροφή και η άσκηση. Το κόβεις αμέσως εάν χάσεις τα κιλά αλλά τα παίρνεις ξανά. Το σημαντικό είναι ότι οι διαβητικοί τα έχουν ανάγκη».

#ΦΑΡΜΑΚΟ #ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ #ΔΙΑΒΗΤΗΣ #ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ #ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ #ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα