Στα 170 εκατ. ευρώ ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια το 2021

Αυξημένος κατά 10 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το 2020, θα είναι φέτος ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια, σύμφωνα με ΚΥΑ

Νέα «διόρθωση» προς τα πάνω, αν και κατά 10 εκατ. ευρώ, προβλέπει για τον πρύπολογισμό των εμβολίων του ΕΟΠΥΥ, Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Θ. Σκυλακάκη και Θ. Πλέυρη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα

με το news4health, με την ΚΥΑ η δαπάνη για τα εμβόλια το 2021 προσδιορίζεται στα 170 εκατ. ευρώ, από 160 εκατ. ευρώ που είχε κλείσει για τους τέσσερις τελευταίους μήνες του 2020.

Θυμίζουμε ότι σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών και ελέγχου των υπερβάσεων τους (clawback), αποφασίστηκε η εξαίρεση του προϋπολογισμού των εμβολίων από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ. Ήταν όμως εμφανές από τη δημιουργία του ότι ο νέος προύπολογισμός δεν επαρκούσε (διαβάστε σχετικά εδώ),

Όπως αναφέρει η ΚΥΑ, το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του ΕΟΠΥΥ καθορίζεται στα 170 εκατομμύριων ευρώ για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο 2021 έως Δεκέμβριο 2021. Σε περίπτωση υπέρβασης άνω των 170 εκατομμύριων ευρώ, το υπερβάλλον ποσό επιμερίζεται σε κάθε φαρμακευτική εταιρεία ή κάτοχο άδειας κυκλοφορίας (ΚΑΚ) με βάση το ποσοστό συμμετοχής κάθε εταιρείας στη δαπάνη των εμβολίων. Εφαρμόζεται δηλαδή ο μηχανισμός αυτόματης υποχρεωτικής επιστροφής της υπέρβασης, το γνωστό clawback.

Tο ποσό της συνολικής υπέρβασης θα βεβαιώνεται και θα καταβάλλεται από τη φαρμακευτική εταιρεία ή ΚΑΚ στο τέλος του χρόνου. «Ο ΕΟΠΥΥ θα παρακολουθεί διακριτά στον προϋπολογισμό του την αποζημίωση των συνταγογραφούμενων εμβολίων και η πληρωμή των δικαιούχων θα γίνεται ανά μήνα με ανάλογη χρέωση. Τα ιδιωτικά φαρμακεία υποβάλουν προς τον ΕΟΠΥΥ τις εκτελεσμένες συνταγές εμβολίων, σε διακριτό φάκελο μαζί με τις συνταγές των φαρμάκων, εκδίδοντας χωριστό τιμολόγιο», αναφέρεται.

Πέρσι, ήταν με ΚΥΑ του κ. Σκυλακάκη και του τότε Υπ. Υγείας, Β. Κικίλια που είχε αποφασιστεί ότι «το ύψος της δαπάνης των εμβολίων που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του ΕΟΠΥΥ, αυξάνεται από 100 στα 160 εκατ. ευρώ για το χρονικό διάστημα από Σεπτέμβριο 2020 έως Δεκέμβριο 2020».

Παρά τις χρηματοδοτικές ενισχύσεις του προϋπολογισμού, όμως, παραμένει άγνωστο αν τα 170 εκατ. ευρώ θα είναι επαρκή για να καλύψουν τη δαπάνη, αν αναλογιστούμε ότι μπαίνουμε σε μια εμβολιαστική περίοδο για τη γρίπη, αλλά και τον πνευμονιόκοκκο, μαζί με τα εμβόλια που χορηγούνται στο πλαίσιο του Εθνικού Εμβολιαστικού Προγράμματος για τα παιδιά, αλλά και όταν το ποσό των 170 εκατ. ευρώ αφορά ένα ολόκληρο έτος, το 2021, αλλά τα 160 εκατ. ευρώ αφορούσαν μόλις την περίοδο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα