Σωτήρης Τσιόδρας: Άγνωστες πτυχές για τον άνθρωπο πίσω από τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό

Ποιός είναι ο λοιμωξιολόγος κι εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας στην μάχη ενάντια στον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας; Τα Dikaiologitika News συγκέντρωσαν τις σημαντικότερες στιγμές στη πολυετή καριέρα του, εστιάζοντας παράλληλα, στην ανθρώπινη πλευρά του ανθρώπου, που αυτή τη στιγμή εμπνέει τα αισθήματα της ασφάλειας και της ελπίδας στους Έλληνες.

Λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας: O φροντιστής μας. Ο άνθρωπος. Ο επιστήμονας. Η ήρεμη δύναμη. Η ελπίδα της Ελλάδας,

στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Ο ακούραστος γιατρός του «Αττικόν». O πατέρας μιας πολυμελούς οικογένειας. Ο ψάλτης. Αυτός ο οποίος ήδη συγκεντρώνει τα βλέμματα της παγκόσμιας κοινότητας. Ποιος είναι ο επίσημος εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού;

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο άνθρωπος ο οποίος καθηλώνει αυτή τη στιγμή όλη την Ελλάδα στους τηλεοπτικούς της δέκτες στο….άχαστο και πολύτιμο ραντεβού των 18.00, αυτό το διάλειμμα της ανακούφισης και της ανάσας σε μια σειρά από ημέρες που πια προσομοιάζουν μεταξύ τους ολοένα και περισσότερο, συγκεντρώνει πολλούς διθυραμβικούς τίτλους στο πρόσωπό του. Υπερβολικοί; Βεβιασμένοι; Η ιστορία η ίδια θα μας το δείξει, και σύντομα μάλιστα, αυτή είναι η μοναδική σωστή απάντηση.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πολύπειρος καθηγητής με το πλήθος των περγαμηνών στην εργασιακή του πορεία, εκφράζει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο αυτή τη στιγμή της κρίσης, την ελπίδα, ενώ ο σεβασμός της συντριπτικής πλειονότητας όλων των Ελλήνων στο πρόσωπο του είναι δεδομένος.

Αυτό, μόνο αμελητέο δεν είναι σε μια χώρα που αρέσκεται να κατασκευάζει εχθρούς ή να κατηγορεί με ευκολία τα πρόσωπα που βρίσκονται σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Η πολιτική του ουδετερότητα άλλωστε βοηθάει σημαντικά σε όλα τα παραπάνω. Την ίδια στιγμή, αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος του χει δώσει εν λευκώ τη διαχείριση της εξέλιξης του κορονοϊού στη χώρα μας. Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται από τον κο Τσιόδρα απευθείας χωρίς διαμοσελαβητές. Από κοντά, παρακολουθεί τις κινήσεις του κι η παγκόσμια κοινότητα: «Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, είναι ο νέος αγαπημένος των Ελλήνων». Αυτός είναι ο τίτλος του αφιερώματος που έκανε μόλις η γαλλική εφημερίδα “Le Figaro”.

Οι βαριές περγαμηνές

Ο 54χρονος μάχιμος καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, γεννήθηκε στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας και παρακολούθησε το γυμνάσιο και το λύκειο στην λαϊκή γειτονιάς της Κυψέλης. Το απολυτήριο του από 15ο Λύκειο της Κυψέλης είχε βαθμό 19 7/13.

Το 27 σελίδων βιογραφικό του έχει ουκ ολίγους σημαντικούς σταθμούς. Το 1984, εισήχθη στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων και έπειτα από δύο χρόνια μεταγράφηκε ως αριστούχος στην Ιατρική Σχολή της Αθήνας. Αποφοίτησε κι από εκεί με «άριστα».

Απέκτησε τριετή κλινική εμπειρία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο “Albert Einstein” και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος μη Αμερικανός που έγινε δεκτός στο πρόγραμμα εξειδίκευσης στην Παθολογία - Λοιμωξιολογία στο Beth Israel Deaconess και στην Ιατρική Σχολή του Harvard (Harvard Medical School).

Εκεί, εξειδικεύτηκε με υποτροφία κλινικού ερευνητή και απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα και από το τέταρτο έως και το έβδομο έτος της ειδίκευσής του στην εσωτερική παθολογία και της εξειδίκευσής του στη λοιμωξιολογία, δίδασκε και σε φοιτητές. 

Φυσικά, οι θέσεις του δεν είναι πάντα αρεστές από όλους. Πριν από λίγες ημέρες, ο καθηγητής Δημήτρης Κουρέτας είχε εκφράσει ανοιχτά την αντίθεση του για την στάση του υπουργείου Υγείας στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Μάλιστα, είχε στείλει και επιστολή στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Λίγα 24ωρα αργότερα, οι ακαδημαϊκοί του ΕΚΠΑ πήραν θέση υπέρ της τοποθέτησης του καθηγητή Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κου Κουρέτα, για τον εντοπισμό και την καταγραφή των κρουσμάτων του κορονοϊού μέσω της αύξησης των δειγματοληπτικών ελέγχων.

Παρ’ όλα αυτά, ο σεβασμός στο πρόσωπό του Σωτήρη Τσιόδρα είναι αναντίρρητος. Όπως σχολίασε ο ίδιος ο καθηγητής κος Κουρέτας, όταν η πρόταση του για εναντικοποίηση των τεστ υιοθετήθηκε τελικά, : «Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ολοκληρωμένο σχέδιο συμμετοχής ερευνητικών εργαστηρίων για την αύξηση του αριθμού των εξετάσεων για τον κοροναιό. Ως υπεύθυνο μέλος της επιστημονικής κοινότητας δεν ήθελα τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Πρακτικά αυτό είχα προτείνει στην επιστολή μου και η σημερινή απόφαση με καλύπτει πλήρως. Αυτό έλεγα, στηρίζοντας πάντα το εξαιρετικό έργο του κ. Τσιόδρα και των συνεργατών του.

Κάθε φαντασιόπληκτος υβριστής που ανακαλύπτει "εχθρούς" και "υπονομευτές", επειδή δεν αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα, δεν με αφορά και δεν με αγγίζει...»

Το ανθρώπινο προφίλ του Σωτήρη Τσιόδρα

Σήμερα νωρίτερα, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας βρέθηκε στην Θεία Λειτουργία της Σταυροπροσκυνήσεως στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Χριστού Σπάτων, για να ψάλλει, κεκλεισμένων φυσικά των θυρών.

Ο ίδιος, συνηθίζει να τα πρωινά της Κυριακής να πηγαίνει σε εκκλησία της Κηφισιάς, όπου κατοικεί, για να ψέλνει. Μάλιστα, εδώ και χρόνια είναι μελετητής της βυζαντινής υμνολογίας.

Χθες, ο Σωτήρης Τσιόδρας, στο πολύτιμο ραντεβού των 18.00 συγκίνησε τους τηλεθεατές, όταν με σπασμένη φωνή μίλησε για τους ευάλωτους συμπολίτες μας - «αυτοί είναι οι μανάδες και οι πατεράδες μας, οι γιαγιάδες και οι παππούδες. Η ιατρική του 2020 πρέπει να ενισχύσει την ποιότητα ζωής αυτών των ανθρώπων».

Παράλληλα, δεν παραλείπει να μας τραβά το αυτί, με τον γνωστό, μειλίχιο τρόπο που τον χαρακτηρίζει - «Δεν μπορεί τα πλοία μας να έχουν εικόνα Δεκαπενταύγουστου με άπειρο κόσμο να συρρέει στα νησιά. Υποβαθμίζει όλη την προσπάθειά μας και αυξάνει τον κίνδυνο για ηλικιωμένους νησιώτες, ντόπιους κατοίκους».

Και από την άλλη, οι ελάχιστες πληροφορίες που μαθαίνουμε για την ιδιωτική ζωή του. Ο Σωτήρης Τσιόδρας είναι πατέρας 7 παιδιων ενώ ο μεγαλύτερος γιος του υπηρετεί αυτή τη στιγμή στο στρατό.

Πρόσφατα, σε κάποια από τις απογευματινές ανακοινώσεις του, λίγο πριν ξεκινήσει η επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις του κορονοϊού στη χώρα μας ο γνωστός λοιμωξιολόγος αποκάλυψε και το εξής: «είμαι κόκκινος, Ολυμπιακός δηλαδή».

Οι γονείς του που (επίσης) μας συγκινούν

«Να τον έχει ο Θεός καλά για να βοηθήσει όσο μπορεί τους συνανθρώπους του» προσεύχονται οι γονείς του Σωτήρη Τσιόδρα, Παναγιώτης και Φωτούλα, οι οποίοι ζουν στο Νεοχώρι, ένα μικρό χωριό στα σύνορα των νομών Αργολίδας και Αρκαδίας πίσω από τη σήραγγα του Αρτεμισίου.

Αυτή είναι η τελευταία προσωπική πληροφορία που μάθαμε για τον άνθρωπο που βρίσκεται στο απόλυτο επίκεντρο της προσοχής μας, μια πληροφορία που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας μέσα από συνέντευξη που παραχώρησαν οι γονείς του Σωτήρη Τσιόδρα, στην εφημερίδα Παραπολιτικά.

Ας μείνουμε όλοι σε μια φράση που ακούσαμε αυτές τις ημέρες να βγαίνει από τα χείλη του, κι ας την πιστέψουμε, είναι άλλωστε το μόνο που μπορούμε να κάνουμε με βεβαιότητα αυτή τη στιγμή: «Την τελευταία λέξη δεν θα την έχει ο θάνατος. Ας γίνει ο αγώνας αυτός, ο αγώνας όλων μας».

 

Keywords
Τυχαία Θέματα