Σκόπια: Πολύ κοντά στην κρίσιμη ψηφοφορία η Βουλή

Τόσο η χώρα μας όσο κι οι Ευρωπαίοι παρακολουθούν με μεγάλη αγωνία την ψηφοφορία στη Βουλή των Σκοπίων και την προσπάθεια του Ζάεφ να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των βουλευτών.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, δε, δέχονται έντοντες πιέσεις από τη Δύση ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να ξεκαθαρίσει από το Λουξεμβούργο, στο οποίο και βρίσκεται, ότι

«δεν υπάρχει ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ αν δεν γίνει αποδεκτή η Συμφωνία των Πρεσπών».

Συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό στα Σκόπια ότι δεν υπάρχει ουδεμία λύση, χωρίς την αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών».

Υψηλόβαθμος αξιωματικός του ΝΑΤΟ διατηρεί την ίδια θέση με τον Νίκο Κοτζιά επισημαίνοντας ενδελεχώς τα σενάρια που θα επακολουθήσουν για τα Σκόπια σε περίπτωση που δεν ψηφισθεί η Συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικότερα, υπογραμμίζει σε δηλώσεις του ότι «Δεν είναι δική μας δουλειά να συμμετάσχουμε στις εσωτερικές συζητήσεις. Εάν οι άνθρωποι πουν ότι δεν θέλουν τη συμφωνία των Πρεσπών, τότε εμείς θα αποδεχτούμε αυτή την απόφαση. Οι μέρες κυλούν και εμείς δεν έχουμε όλον τον χρόνο του κόσμου. Βλέπουμε τι είναι καλύτερο για το μέλλον της χώρας. Δεν βλέπουμε άλλον δρόμο. Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να εικάζουμε τι θα κάνει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση. Ξέρουμε, όμως, ότι αυτή είναι μια συμφωνία που την περιμέναμε εδώ και 25 χρόνια και οι μεγάλες αλλαγές στα Βαλκάνια δεν γίνονται εύκολα».

Ο Πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ προσπαθώντας να «περάσει» την Συμφωνία, παρακινεί τους βουλευτές κι ιδιαιτέρως όσους ανήκουν στον χώρο της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν κατά συνείδηση λέγοντας «Κοιτάξτε το μέλλον, το μέλλον των παιδιών σας. Η θέληση των πολιτών είναι η χώρα να προχωρήσει μπροστά».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες. Μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία. Προς το παρόν, δημόσια τουλάχιστον, η πρόταση της κυβέρνησης φέρεται να υποστηρίζεται από 72 βουλευτές και για να εξασφαλιστεί πλειοψηφία δύο τρίτων χρειάζεται η συγκατάθεση οχτώ ακόμα βουλευτών του αντιπολιτευόμενου συνασπισμού.

Σε περίπτωση που η Συμφωνία ψηφισθεί από τα Σκόπια τότε το «μπαλάκι» έρχεται στην Αθήνα και τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος παρά τις αντιθέσεις του με τον Πάνο Καμμένο δε φαίνεται να απειλείται σοβαρά.

Keywords
Τυχαία Θέματα