Σηκώνουν τα μανίκια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ατζέντα, πλάνο και το στοίχημα της επόμενης μέρας

Στις Βρυξέλλες στρέφεται το ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή πολιτική καθώς από σήμερα ξεκινά μια πολύ ενδιαφέρουσα εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο μπαίνει πλέον σε ρυθμούς κανονικότητας μετά από την καλοκαιρινή ραστώνη του Αυγούστου.

Οι πολιτικές δυνάμεις κινούνται σε δύο κατευθύνσεις: από τη μια πλευρά καλούνται να διαχειριστούν την σύνθετη ατζέντα και τις μεγάλες προκλήσεις για τους επόμενους μήνες, ενώ από την άλλη ρίχνουν το βάρος στην προετοιμασία ενόψει

των επικείμενων ευρωεκλογών. Ο χρόνος περνά γρήγορα, περιθώρια για εφησυχασμό δεν υπάρχουν, ενώ οι υπεύθυνοι του στρατηγικού σχεδιασμού όλων των πολιτικών δυνάμεων αναζητούν ένα ελκυστικό και ρεαλιστικό αφήγημα για να προσέλθουν σε απόλυτη ετοιμότητα και με αυτοπεποίθηση μπροστά στην κοινή γνώμη, διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών.

Ο ανταγωνισμός έχει χτυπήσει κόκκινο, από τη στιγμή που στο παιχνίδι έχουν μπει δυνατά και οι πολιτικοί σχηματισμοί που κινουνται στα άκρα του πολιτικού φάσματος. Έμφαση χρειάζεται να δοθεί και στο ζήτημα της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια για αύξηση του ενδιαφέροντος και κινητοποίηση εκείνων που σε προηγούμενες ευρωεκλογές είτε αδιαφόρησαν, είτε έστρεψαν την πλάτη στα όσα διαδραματίζονταν σε μια κορυφαία δημοκρατική διαδικασία.

Γι’ αυτό το λόγο, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και πολύ περισσότερο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χρειάζεται να αναπτύξει μια στοχευμένη στρατηγική, δίνοντας έμφαση στη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές του Ιουνίου του 2024, καθώς αυτές αφορούν πρωτίστως το κοινό μέλλον και την επιλογή των δυνάμεων και των προσώπων εκείνων που θα κληθούν να διαχειριστούν τη γεμάτη ατζέντα της περιόδου 2024-2029. Υπενθυμίζεται ότι η προσέλευση των πολιτών στις ευρωεκλογές του 2019 είχε προκαλέσει ικανοποίηση, καθώς η συμμετοχή σε όλες τις χώρες-μέλη είχε ξεπεράσει το 50%, ποσοστό ρεκόρ τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Στα βαθιά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Στη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να ρίξουν το βάρος σε θέματα με έντονο οικονομικό και πολιτικό αποτύπωμα, όπως η ενέργεια και η χειραγώγηση της αγοράς, ο νόμος για την ελευθερία του τύπου, ένα θέμα που απασχόλησε εκτενώς τις Βρυξέλλες την περασμένη περίοδο, αλλά και ο κανονισμός για τις πρώτες ύλες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πόρτες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα περάσουν και Ισπανοί υπουργοί, προκειμένου να ενημερώσουν για τις προτεραιότητες της Προεδρίας της χώρας τους, την ώρα μάλιστα που η Ευρώπη αντιμετωπίζει κορυφαία ζητήματα σε οικονομικό, κοινωνικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπεράσπιση του κύρους του θεσμού, μετά από μια περίοδο «τραυματισμών» λόγω υποθέσεων διαφθοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, η αρμόδια Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων αναμένεται να ψηφίσει σειρά αλλαγών στους εσωτερικούς κανόνες του Κοινοβουλίου με στόχο να ενισχύσει την ακεραιότητά του, να το καταστήσει πιο ανεξάρτητο και υπόλογο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προτεινόμενες τροπολογίες, οι οποίες, θα συζητηθούν την Πέμπτη, αφορούν την πρόσβαση πρώην ευρωβουλευτών στο Κοινοβούλιο, τις συγκρούσεις συμφερόντων, τις κυρώσεις για παραβίαση του κώδικα δεοντολογίας και τη δημοσίευση πληροφοριών για τις συνεδριάσεις.

#ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ_ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ #ΑΤΖΕΝΤΑ #ΣΤΟΙΧΗΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα