Στην Λευκωσία ο Μητσοτάκης, τριμερής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ με το βλέμμα στα ενεργειακά

Στην Λευκωσία σήμερα ο πρωθυπουργός για την Τριμερή Ελλάδα- Κύπρος- Ισραήλ. Στο προσκήνιο περιφερειακές συνεργασίες, αλλά και ελληνοτουρκικά ενόψει της νέας συνάντησης Μητσοτάκη -Ερντογάν στην Νέα Υόρκη.

Οι περιφερειακές συνεργασίες, καθώς και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βρεθούν το αμέσως επόμενο διάστημα στο επίκεντρο κυβερνητικών πρωτοβουλιών, αρχής γενομένης από την σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Λευκωσία όπου θα διεξαχθεί η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-

Κύπρου- Ισραήλ, πριν από την οποία ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και διμερείς συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αύριο Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης θα βρίσκεται από την πλευρά του στην Άγκυρα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της νέας συνάντησης που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στην Νέα Υόρκη, όπου θα βρεθεί από 18 έως 20 Σεπτεμβρίου.

Η ασφάλεια, η άμυνα, η ενέργεια, η πολιτική προστασία, η κλιματική κρίση και ο τουρισμός είναι ζητήματα που αναμένεται να βρεθούν στην ατζέντα των σημερινών συζητήσεων του κ. Μητσοτάκη στην Λευκωσία, ενώ κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν πως η Σύνοδος θα εκπέμψει μήνυμα για την εμβάθυνση και ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας ως τριγώνου σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας στην περιοχή. Αναμένεται μάλιστα να συζητηθεί και το σχήμα συνεργασίας 3+1 (Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ+ ΗΠΑ).

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη ο πρωθυπουργός αναμένεται να υπογραμμίσει την προστιθέμενη αξία του τριμερούς σχήματος και των συνεργειών που λειτουργούν προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, ενώ επισημαίνεται ιδιαίτερα η ενεργειακή του διάσταση και το γεγονός ότι μπορεί να δημιουργήσει ενεργειακό διάδρομο από την Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνεται o EuroAsia Interconnector, (ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας) που θα συνδέσει τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας του Ισραήλ με την Ευρώπη.

Η Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς, η οποία είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Ιουλίου, αλλά αναβλήθηκε λόγω επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, είναι η πρώτη από τον Δεκέμβριο του 2021, αλλά και η πρώτη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία οδηγεί σε αναδιάταξη των ενεργειακών προτεραιοτήτων της Ε.Ε.
Κατά την συνάντηση, που θα προηγηθεί, του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό ομόλογό του αναμένεται να γίνει μια συνολική επισκόπηση των διμερών σχέσεων με έμφαση στην αμυντική συνεργασία, ενώ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας αναμένεται να επιβεβαιωθεί για μία ακόμη φορά η στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, η οποία θα επιστεγαστεί μέσα από το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου που προγραμματίζεται για τις 11 και 12 Οκτωβρίου στη χώρα μας.

Στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα θα βρεθούν όμως και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις στον απόηχο της επανεκκίνησης που επιδιώκεται μετά το Βίλνιους και ενόψει της νέας συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Εντατικές συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών

Εντατικές ήταν όλες τις προηγούμενες ημέρες οι συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών για την προετοιμασία της αυριανής συνάντησης του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Χακάν, οι οποίες είχαν ως επίκεντρο τόσο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όσο και την λεγόμενη «θετική ατζεντα» που αφορά σε τομείς όπως η οικονομία, το εμπόριο, το περιβάλλον, οι υποδομές, η πολιτική προστασία.

Οι τρεις άξονες στους οποίους θα επιχειρηθούν τα επόμενα βήματα μετά την συμφωνία στην λιθουανική πρωτεύουσα ,αφορούν στον πολιτικό διάλογο υπό την καθοδήγηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στον οποίο θα τεθούν τα βαριά γεωπολιτικά ζητήματα με βασικό που αναγνωρίζεται από ελληνικής πλευράς την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, καθώς και στην θετική ατζέντα που εκτιμάται πως εάν συνεχιστεί το θετικό κλίμα είναι δυνατόν να φέρει και κάποια απτά αποτελέσματα που θα μπορούν να επισημοποιηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας. Αυτό έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του χρόνου, στην Θεσσαλονίκη.

Δίνοντας το στίγμα της ελληνικής στάσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης τόνισε προ ημερών ότι "προσβλέπουμε, με συγκρατημένη αισιοδοξία, στο ότι μπορούμε να έχουμε ένα βατό και θετικό κανάλι επικοινωνίας, μέσα από θετικές δράσεις, τις οποίες θα αναπτύξουμε" και τόνισε ότι αυτό που θα επιδιώξουμε με συνέπεια, με σεβασμό προς τους Έλληνες πολίτες και πάνω απ' όλα υποστηρίζοντας πάντοτε τα εθνικά μας συμφέροντα και την κυριαρχία μας, θα είναι να έχουμε μία ήρεμη, καλή σχέση με την Τουρκία, η οποία θα είναι σχέση αμοιβαίας κατανόησης των θέσεων της κάθε χώρας, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο".

#ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΚΥΠΡΟΣ #ΙΣΡΑΗΛ #ΕΝΕΡΓΙΑΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Λευκωσία, Μητσοτάκης, Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ,lefkosia, mitsotakis, elladas - kyprou - israil