Σεισμός Τουρκία: Γουχαΐσματα σε βουλευτές και υπουργούς του Ερντογάν, «γαϊδούρια, ξεδιάντροποι»

Οργισμένοι είναι οι πολίτες της Τουρκίας με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα λοιπά μέλη της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του φονικού σεισμού, που σημειώθηκε στη χώρα.

Αγανακτισμένοι είναι οι πολίτες στη Τουρκία με τον πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα λοιπά στελέχη της κυβέρνησης για τη πολιτική, που ασκούν για την αντιμετώπιση του φονικού, σεισμού, που υπέστη η χώρα.

Συγκεκριμένα, έντονη κριτική δέχεται ο Τούρκος πρόεδρος, για την φερόμενη αδράνεια, που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός, αλλά και λόγω δημοσιευμάτων, που τον θέλουν

να χορηγούσε ανά διαστήματα κατασκευαστικές άδειες, χωρίς, να υφίστανται τα απαραίτητικα πιστοποητικά ασφαλείας.

Αποδοκιμασίες σε στελέχη του Ερντογάν

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνουν την αγανάκτηση των πολιτών για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ δέχθηκε σφοδρές αποδοκιμασίες και γιουχαΐσματα από πολίτες στο Ντιγιάρμπακιρ.

Άνδρες και γυναίκες στους δρόμους, παρουσία αστυνομικών, φώναζαν, κατά τις αναφορές στο Twitter «γαϊδούρια» και «ξεδιάντροποι».

?Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem için gittiği Diyarbakır'da yurttaşlar tarafından yuhalandı. pic.twitter.com/ZXzSDzu6lB

— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 10, 2023

Την ίδια στιγμή, σε άλλο βίντεο που δημοσιεύτηκε στα social media πολίτες αποδοκιμάζουν έντονα μια βουλευτή του AKP, η οποία επισκέφτηκε το Ντιγιάρμπακιρ κι αναγκάστηκε να αποχωρήση λόγω της έντασης.

?Diyarbakır'da deprem bölgesine gelen AKP Diyarbakır Milletvekili Oya Eronat, vatandaşlar tarafından protesto edilince bölgeyi terk etmek zorunda kaldı. pic.twitter.com/BwM6ZTCgnd

— 23 DERECE (@yirmiucderece) February 11, 2023

Η παραδοχή Ερντογάν για τη λειτουργία του Κρατικού Μηχανισμού

Αναφερόμενος στην λειτουργία του Κρατικού Μηχανισμού ο Ερντογάν είχε αναφέρει προ ημερών πως «Το γεγονός ότι ο σεισμός ήταν καταστροφικός σε μια περιοχή διαμέτρου 500 χιλιομέτρων, όπου ζουν περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι, έκανε το έργο μας δύσκολο, όπως μπορείτε να εκτιμήσετε. Παρά ταύτα, το κράτος μας, με όλους τους θεσμούς του, ξεκίνησε γρήγορα δραστηριότητες έρευνας και διάσωσης και βοήθειας στη ζώνη της καταστροφής».

«Δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους πολίτες μας απροστάτευτο»

Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι 100 χιλιάδες προσωπικό, χιλιάδες δημόσιες, μη κυβερνητικές και διεθνείς ομάδες βοήθειας βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Είδη πρώτης ανάγκης και εθελοντές από κάθε επαρχία και περιφέρεια της Τουρκίας συνεχίζουν να έρχονται στις επαρχίες που βρίσκονται στη ζώνη του σεισμού.

«Αναμφίβολα, μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή και έχει βαθιές επιπτώσεις. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε γρήγορα αυτές τις ελλείψεις. Παρ' όλα αυτά, τα υπουργεία μας, τα ιδρύματα, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι πολίτες εργάζονται σκληρά για να βοηθήσουν τους σεισμοπαθείς.

Δεν θα αφήσουμε κανέναν από τους πολίτες μας απροστάτευτο. Από τώρα, θα στηρίξουμε τους σεισμοπαθείς μας με 10 χιλιάδες λίρες ο καθένας σε πρώτη φάση. Και για εκείνους των οποίων τα σπίτια έχουν κατεδαφιστεί, θα πραγματοποιήσουμε την κατασκευή αυτών των σπιτιών εντός ενός έτους υπό τον συντονισμό του Υπουργού Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης μου μέσω του ΤΟΚΙ, όπως ακριβώς και πριν».

«Κανένας από τους πολίτες μας δεν θα μείνει χωρίς σπίτι»

Εξηγώντας ότι πρώτα θα καθαρίσουν τις κατεστραμμένες πόλεις από τα συντρίμμια, ο Ερντογάν είπε ότι κατασκευαστικές εταιρίες θα ξεκινήσουν γρήγορα τις κατασκευές.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας:

«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανησυχία για αυτές τις 10 επαρχίες, οι πολίτες μας θα έχουν τα σπίτια τους. Κανένας από τους πολίτες μας δεν θα μείνει χωρίς στέγη ή στέγαση. Θα λύσουμε και αυτά τα προβλήματα».

#ΣΕΙΣΜΟΣ_ΤΟΥΡΚΙΑ #ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ
Keywords
Τυχαία Θέματα