Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στην Εύβοια: Θα επηρεάσει την Αττική η σεισμική ακολουθία; Η απάντηση των ειδικών

«Δύσκολες» ώρες έζησαν το βράδυ της Τετάρτης οι κάτοικοι στην Εύβοια, καθώς - μετά τον σεισμό των 4,9 Ρίχτερ - ξεπέρασαν τους 70 οι μετασεισμοί.

Για το νέο σεισμό 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα Ψαχνά της Εύβοιας μίλησε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ενώ απάντησε και στο ερώτημα για το εάν τα ρήγματα στην Εύβοια μπορούν να επηρεάσουν και την Αττική.

Όπως ανέφερε αρχικά ο Γεράσιμος Χουλιάρας στο Open, οι «ειδικοί» δεν γνωρίζουν ακόμη εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Έχουν περάσει 15 ώρες έχουμε καταγράψει 70 σεισμούς μικρότερου μεγέθους με τον μεγαλύτερο να είναι 3,5 Ρίχτερ οπότε μελετούμε αυτές τις δεκάδες μικρότερες δονήσεις. Προσπαθούμε να βρούμε μια φθίνουσα πορεία αλλά είναι δύσκολο με αυτούς του λίγους σεισμούς. Πρέπει να μαζέψουμε και άλλα δεδομένα.

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, «το ρήγμα αυτό ήταν γνωστό στα Ψαχνά είχαμε μια ακολουθία το 2003. Είχαμε έναν σεισμό 5,4 Ρίχτερ λίγο μεγαλύτερο από τον χτεσινό και είχαμε μια μεγάλη ακολουθία που κράτησε αρκετούς μήνες, με μικρότερους σεισμούς και δεν δημιούργησε ιδιαίτερα προβλήματα». Παράλληλα, είπε πως σήμερα, Πέμπτη θα γίνουν οι έλεγχοι στα κτίρια.

Υπάρχει συνολικότερη «διέγερση» στον ελλαδικό χώρο;

Σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σεισμική διέγερση στην ελληνική επικρατεία, καθώς καταγράφονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αισθητές δονήσεις το τελευταίο διάστημα, ο Γεράσιμος Χουλιάρας απάντησε:

«Αυτές οι δονήσεις δεν έχουν τίποτα κοινό. Είναι καθημερινές. Κάθε μέρα έχουμε 30 με 40. Καμία από αυτές δεν είναι μεγάλες. Δεν βλέπω κάποια ιδιαίτερη διέγερση αυτή τη στιγμή στον Ελλαδικό χώρο. Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός που είχαμε ήταν πριν από ένα χρόνο στο Αρκαλοχώρι ακόμα συνεχίζει εκεί η ακολουθία. Επίσης είχαμε και την ακολουθία στον Τύρναβο».

Τέλος, για το εάν τα δύο ρήγματα στην Εύβοια μπορούν να επηρεάσουν ρήγματα στην Αττική, ο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υφίσταται τέτοιος λόγος ανησυχίας:

«Οι σεισμοί της τάξης των 5 Ρίχτερ δεν έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν ρήγματα σε αποστάσεις όπως είναι στην Αττική. Είναι μικρό μεγέθους και χρειαζόμαστε σεισμούς πάνω από 6 Ρίχτερ για να έχουμε κάποια διέγερση».

Αυτοί στην Εύβοια είναι ανεξάρτητοι ο ένας από τον άλλον. Την Αττική επηρεάζουν σεισμοί που είναι από 4 Ρίχτερ αλλά τα κτίρια δεν επηρεάζονται από τέτοιου είδους δονήσεις.

#ΣΕΙΣΜΟΣ #ΕΥΒΟΙΑ #ΑΤΤΙΚΗ #ΜΕΤΑΣΕΙΣΜΟΙ #ΓΕΩΔΥΝΑΜΙΚΟ_ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Σεισμός 49 Ρίχτερ, Εύβοια, Αττική,seismos 49 richter, evvoia, attiki