Σε πεδίο «μάχης» μετατράπηκε το Ισραήλ μετά το ψήφισμα δικαστικής μεταρρύθμισης

Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε όλο το Ισραήλ την Τρίτη, λίγες ώρες αφότου το κοινοβούλιο ενέκρινε σε πρώτη ανάγνωση μια βασική διάταξη της δέσμης μέτρων της κυβέρνησης για τη δικαστική μεταρρύθμιση, η οποία, σύμφωνα με τους αντιπάλους, απειλεί τη δημοκρατία.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με το theaustralian, προχώρησε στην αμφιλεγόμενη κίνηση παρά τις μαζικές διαδηλώσεις από τότε που προτάθηκαν οι μεταρρυθμίσεις τον Ιανουάριο.

Οι διαδηλωτές

απέκλεισαν δρόμους σε όλο το Ισραήλ και συγκεντρώθηκαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ, με την αστυνομία να κάνει λόγο για περισσότερες από 40 συλλήψεις.

«Αυτή η κυβέρνηση κατεδαφίζει - ολοκληρωτικά - τη δημοκρατία στο Ισραήλ», δήλωσε γιατρός που διαμαρτύρεται σε έναν αυτοκινητόδρομο έξω από την Ιερουσαλήμ. «Θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους».

Η κυκλοφορία ακινητοποιήθηκε επίσης από διαδηλωτές κατά μήκος ενός αυτοκινητόδρομου κοντά στη Μοντίν, μια πόλη μεταξύ της Ιερουσαλήμ και του εμπορικού κέντρου του Ισραήλ, του Τελ Αβίβ.

Κοντά στο κοινοβούλιο στην Ιερουσαλήμ, περισσότεροι διαδηλωτές ανέμιζαν τη γαλανόλευκη εθνική σημαία και χτυπούσαν τύμπανα.

Οι επικεφαλής των ισραηλινών διαδηλωτών είχαν προαναγγείλει μια ημέρα κινητοποίησης ενόψει της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο, με δεκάδες συγκεντρώσεις να αναμένονται σε όλη τη χώρα.

Το βράδυ της Τρίτης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί διαδήλωση στο Τελ Αβίβ έξω από την πρεσβεία του κορυφαίου συμμάχου του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ιστορικό

Η τελευταία κοινοβουλευτική ψηφοφορία αποσκοπούσε στην κατάργηση της λεγόμενης ρήτρας, μέσω της οποίας το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να ακυρώσει κυβερνητικές αποφάσεις.

Το μέτρο χρησιμοποιήθηκε πρόσφατα για να αναγκάσει τον Νετανιάχου να απομακρύνει τον Αριέ Ντέρι από το υπουργικό του συμβούλιο, λόγω προηγούμενης καταδίκης του ανώτερου πολιτικού για φοροδιαφυγή.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο κατά τη διάρκεια της νυχτερινής συζήτησης, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ κατακεραύνωσε «αυτή την καταραμένη κυβέρνηση» και δεσμεύτηκε ότι το νομοσχέδιο δεν θα περάσει από τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση.

Ο Λαπίντ και άλλοι αρχηγοί της αντιπολίτευσης συμμετείχαν σε διακομματικές συνομιλίες για το πακέτο μεταρρυθμίσεων.

Απευθυνόμενος στην αίθουσα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι το ισχύον σύστημα αντιβαίνει στη δημοκρατία.

Μετά την ψηφοφορία, το νομοσχέδιο πρόκειται να συζητηθεί περαιτέρω στην κοινοβουλευτική επιτροπή δικαιοσύνης την Τρίτη το απόγευμα.

#ΙΣΡΑΗΛ #ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ_ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ #ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ_ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα