Σε «νευρική κρίση» η Τουρκία - Η Κεντρική Τράπεζα αυξάνει κατά 3% τα επιτόκια

Κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την πτώση του εθνικού νομίσματος σε νέα ιστορικά χαμηλά και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών.

Ειδικότερα, και όπως αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, η τουρκική κεντρική τράπεζα διεξήγε μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής "για να συζητήσει τις πρόσφατες εξελίξεις".

Σε ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα ανέφερε

ότι προχωρά σε αύξηση του επιτοκίου late liquidity στο 16,5% από το 13,5% στο οποίο διαμορφωνόταν.

Επίσης, διατήρησε αμετάβλητο επιτόκιο αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας.

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε ισχυρή νομισματική σύσφιξη για να υποστηρίξει την σταθερότητα των τιμών.

"Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε όλα τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής για τη σταθερότητα των τιμών. Θα διατηρήσουμε την σφιχτή στάση στη νομισματική πολιτική, μέχρι να βελτιωθούν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Μετά από την είδηση της αύξησης των επιτοκίων, η τουρκική λίρα ανέκαμψε κατακόρυφα, και διαμορφώθηκε 0,7% υψηλότερα στα 4,6367 έναντι του δολαρίου, ενώ προηγουμένως υποχωρούσε κατά 5,5%.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας αποφάσισε να δράσει μετά από τρεις εβδομάδες αναταραχής στις τουρκικές αγορές.

Όπως τονίζουν τα διεθνή ΜΜΕ, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του τον επόμενο μήνα, δημοσίως είχε εκδηλώσει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε κίνηση αύξησης των επιτοκίων, παρά το ότι επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι είναι ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η πτωτική πορεία της λίρας.

Η νομισματική επιτροπή της κεντρικής τράπεζας δεν ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί μέχρι τις 7 Ιουνίου. Μετά από την ανακοίνωση της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων, ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανέφερε στο twitter ότι είναι ώρα να αποκατασταθεί η αξιοπιστία στη νομισματική πολιτική της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα