Κουρουμπλής: Δεν έχουμε μελέτη για τις τσούχτρες - Θα τις καταπολεμήσουμε με δίχτυα

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλή, μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει μελέτες για τις τσούχτρες στη χώρα μας.

Tο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του επί θεμάτων προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος μεριμνά για τον έλεγχο και την εφαρμογή της διεθνούς ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας και διερευνά άμεσα οποιαδήποτε καταγγελία/ πληροφορία είτε για πιθανή ύπαρξη ρύπανσης είτε για διενέργεια παράνομης

αλιείας, δίνοντας οδηγίες προς τις Λιμενικές Αρχές, σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων, για την επιβολή των προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία κυρώσεων (ποινικές, διοικητικές, πειθαρχικές).

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι έχει καθοριστεί για τον Κορινθιακό Κόλπο «Φορέας Διαχείρισης Κορινθιακού Κόλπου», εποπτευόμενος από τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Οι αρμοδιότητες του εν λόγω φορέα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κατάρτιση μελετών και τη διεξαγωγή ερευνών καθώς και την εκτέλεση τεχνικών ή άλλων έργων που περιλαμβάνονται στα οικεία σχέδια διαχείρισης έκαστης περιοχής αλλά και τη συλλογή, ταξινόμηση και επεξεργασία δεδομένων και περιβαλλοντικών στοιχείων.

Παραταύτα, στο πλαίσιο της κοινής προσπάθειας να εξεταστεί το θέμα διεξοδικά και να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου της αύξησης των μεδουσών, με γνώμονα την ανάκαμψη και την προστασία των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από αυτό, την 19η -4-2018, συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, όπου πέραν της ανασκόπησης όλων των ενεργειών που έχουν γίνει για το θέμα σε όλα τα επίπεδα, διαπιστώθηκε ότι δεν υφίσταται επί του παρόντος μελέτη που να εξηγεί το φαινόμενο, ενώ οι μελέτες που έχουν γίνει σε άλλες περιοχές της Ευρώπης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για την περίπτωση του Κορινθιακού και του Πατραϊκού κόλπου, δεδομένου ότι κάθε περιοχή έχει τις δικές της μορφολογικές και κλιματολογικές ιδιαιτερότητες.

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμφωνήθηκε να γίνει το επόμενο διάστημα μια νέα συνάντηση φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Πράσινου Ταμείου και άλλων εμπλεκομένων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να ανατεθεί στο ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε. η διενέργεια μελέτης σχετικά με τα αίτια που προκαλούν το φαινόμενο στον Κορινθιακό κόλπο. Προτάθηκε, επίσης, η σύσταση δικτύου ενημέρωσης, έγκαιρης προειδοποίησης και βοήθειας, ώστε να διευκολυνθεί το κοινό, ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου.

Συναφώς σημειώνεται ότι μόνη λύση, μέχρι στιγμής, ως κατασταλτικό μέτρο αποτελούν τα δίχτυα, η αποτελεσματικότητα των οποίων εξαρτάται από τη μορφολογία του πυθμένα και τις καιρικές συνθήκες. Στην ανωτέρω σύσκεψη δρομολογήθηκε η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου της τοποθέτησης πλωτού φράγματος, ώστε να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα του και να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για τη μελλοντική χρήση του.

Διευκρινίζεται ότι η διάρκεια τοποθέτησης των προστατευτικών διχτυών μεταβάλλεται από (3) σε (5) μήνες για την προστασία των λουομένων σε θαλάσσιες περιοχές περιλαμβανομένων και των περιοχών του δικτύου Natura 2000 με αναλογική εφαρμογή της απόφασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου και την επιφύλαξη των οριζόμενων στις ειδικότερες διατάξεις της νομοθεσίας για τις προστατευόμενες περιοχές, ανεξαρτήτως αν οι περιοχές αυτές είναι χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες ή μη.

Keywords
Τυχαία Θέματα