Σε επιφυλακή κυβέρνηση και ειδικοί για αυξημένα κρούσματα, πότε «πάτησε» Ελλάδα η μετάλλαξη

Σε ετοιμότητα βρίσκονται κυβέρνηση και ειδικοί, καθώς αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα κορονοϊού ενώ παράλληλα διαπιστώνονται και μολύνσεις από τη μετάλλαξη του ιού σε Αττική και βόρεια Ελλάδα. ο Πρωθυπουργός Κυράκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος: «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας». 

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του ΕΟΔΥ πάντως ανακοινώθηκαν 842 νέα

κρούσματα. Σημειώνεται ότι πραγματοποιήθηκαν 36.000 και πλέον τεστ το τελευταίο 24ωρο. Από αυτά, 427 διαγνώσεις αφορούν στην Αττική, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων, 113 μολύνσεις.

Η διαφαινόμενη άνοδος της θετικότητας (χθες υπολογιζόταν πάνω από το 4%) έρχεται την ώρα που οι ειδικοί εμφανίζονται προβληματισμένοι με τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, 59 κρούσματα των οποίων έχουν καταγραφεί σε όλη την επικράτεια.

Στα τέλη Δεκεμβρίου η μετάλλαξη «πάτησε» Ελλάδα

Οι ερευνητές στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και το Εθνικό Εργαστήριο αναφοράς για τον κορονοϊό, έχοντας επιβεβαιώσει τα πρώτα θετικά κρούσματα στο νέο πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος, αναζητούν πότε εισήλθε στην Ελλάδα.

«Εφόσον πρόκειται για πολύ πιο μεταδοτικό στέλεχος και έχει εισέλθει στη χώρα, είναι πολύ πιθανόν και να επικρατήσει. Σε κάποιο σημείο, τα πιο πολλά θετικά δείγματα θα είναι του μεταλλαγμένου στελέχους» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Α' Εργαστηρίου Μικροβιολογίας του ΑΠΘ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθηγήτρια Άννα Παπά-Κονιδάρη.

Οπως διευκρίνισε, αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι το νέο στέλεχος εισήλθε στην Ελλάδα περί τα τέλη Δεκεμβρίου, όμως θα υπάρξει συντονισμένη έρευνα των εθνικών εργαστηρίων, ώστε να υπάρξει ακριβής χαρτογράφηση.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι υπάρχει μια διασπορά της καινούριας μετάλλαξης και στη χώρα μας», και γι’ αυτό ακριβώς ξεκίνησε μια πιο έντονη γονιδιακή επιτήρηση, που είναι μια διαδικασία ειδική και γίνεται στην Αθήνα, σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Ο κ. Αρκουμανέας πάντως δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, τα νέα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται από την παρουσία κρουσμάτων της μετάλλαξης του κορονοϊού στη χώρα μας, να οδηγήσουν τις Αρχές σε ένα νέο, τρίτο lockdown.

Μητσοτάκης: «Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε προσαρμογή στρατηγικής»

Παράλληλα, σε αυτό το πλαίσιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για νέα μέτρα, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιβάλλουν. Μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη της γραμματείας οργανωτικού της ΝΔ, ο πρωθυπουργός άφησε ανοικτό επίσης το ενδεχόμενο για επαναφορά πιο σκληρών μέτρων. «Ανά πάσα στιγμή θα αξιολογούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα και αν χρειάζεται να κάνουμε μία προσαρμογή στη στρατηγική μας, θέλω να το ξαναπώ, δεν θα διστάσουμε να την κάνουμε».

Η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού θα πιέσει το ΕΣΥ

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ανέφερε στον ΣΚΑΪ ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού σε συνδυασμό με το άνοιγμα της αγοράς και του λιανεμπορίου μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευση του ΕΣΥ τον Μάρτιο.

«Δεν θα καταρρεύσει το ΕΣΥ επειδή θα ανοίξουν τα Γυμνάσια. Θα καταρρεύσει επειδή θα ανοίξουν ταυτόχρονα με την υπόλοιπη αγορά, ενώ την ίδια στιγμή κυκλοφορεί το πολύ μεταδοτικότερο στέλεχος κορωνοϊού ανάμεσά μας», είπε ο Σαρηγιάννης.

Κρούσματα της νέας μετάλλαξης σε Αθήνα, Κρήτη και βόρεια Ελλάδα

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το απόγευμα της Κυριακής τα κρούσματα μετάλλαξης εντοπίζονται σε Αθήνα (17) και Κρήτη (8), ενώ τρία εξ αυτών διαπιστώθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας.

Αργότερα, ανακοινώθηκε πως κρούσματα της μετάλλαξης εντοπίστηκαν και στη βόρεια Ελλάδα, με εκείνο που θορυβεί περαιτέρω τους ειδικούς να είναι η ύπαρξη «ορφανών» μολύνσεων της μετάλλαξης.
Κρούσματα, δηλαδή, που δεν συνδέονται με περιστατικά επιβεβαιωμένων μεταλλάξεων που προέρχονται από το εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα