Σαντορίνη: Ξεκινούν ερευνητικές εργασίες για την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου
Οι εργασίες αυτές στοχεύουν στην εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου και στη διαχείριση των δικτύων παρακολούθησης της ηφαιστειακής σεισμικής δράσης.
Εξελίξεις έχουμε στο μέτωπο της μελέτης και έρευνας του ηφαιστείου της Σαντορίνης στον απόηχο των αλλεπάλληλων σεισμικών δονήσεων του προηγουμένου διαστήματος καθώς εκκινούν ερευνητικές εργασίες στη Θήρα και στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Καλντέρας.
Ειδικότερα, κατόπιν συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολόγειας της Ιταλίας (INGV)
Ο ΟΑΣΠ υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding) με το INGV, στο πλαίσιο της 24ωρης παρακολούθησης του ελληνικού ηφαιστειακού τόξου καθώς και της εκτίμησης του ηφαιστειακού κινδύνου. Στοχεύει στη μεταφορά τεχνογνωσίας για την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου, στη διαχείριση και επέκταση των δικτύων παρακολούθησης της ηφαιστειακής δράσης αλλά και στη δυνατότητα επιχειρησιακής συνδρομής του INGV σε περιπτώσεις σεισμικής/ηφαιστειακής κρίσης.
Με βάση το Μνημόνιο αυτό, ο ΟΑΣΠ αιτήθηκε τη συνδρομή του INGV στην τοποθέτηση και λειτουργία γεωχημικών οργάνων στη Θήρα και στο νησιωτικό σύμπλεγμα εντός της Καλντέρας, απαραίτητων για την αποτελεσματική παρακολούθηση της εν εξελίξει σεισμικής/ηφαιστειακής δραστηριότητας. Το INGV ανταποκρινόμενο στο αίτημα του ΟΑΣΠ, αποστέλλει ομάδα Ιταλών γεωχημικών οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν τις ακόλουθες ερευνητικές εργασίες:
Δειγματοληψία των αερίων στη φουμαρόλη στο έδαφος της Νέας Καμένης και των αερίων που αναβλύζουν στη θάλασσα και των δύο νησίδων Παλαιάς και Νέας Καμένης Ανίχνευση των ροών διοξειδίου του άνθρακος (CO2) από το έδαφος στη Νέα Καμένη Καταγραφή εδαφικών θερμοκρασιών και συλλογή αερίων εντός του εδάφους στη Νέα Καμένη Μέτρηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακος (CO2), υδρογόνου (H2) και υδροθείου (H2S) στην ατμόσφαιρα κοντά στις ατμίδες Δειγματοληψία της ιαματικής πηγής στη θάλασσα γύρω από τις δύο νησίδες Παλαιά και Νέα Καμένη και των υπόγειων υδάτων της Θήρας Πιθανή εγκατάσταση συσκευών συνεχούς μέτρησης θερμοκρασίας και ηλεκτρικής αγωγιμότητας σε δύο θέσεις δειγματοληψίας υπόγειων υδάτων της Θήρας Όλα τα δείγματα αερίου και ύδατος που συλλέχθηκαν, θα αναλυθούν στο εργαστήριο και τα αποτελέσματα θα συγκριθούν με προηγούμενα δεδομένα. Όλες αυτές οι μετρήσεις θα είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον σταθμών συνεχούς παρακολούθησης στις φουμαρόλες της Νέας Καμένης. Η ομάδα ερευνητών του INGV που έρχεται από το Παλέρμο της Σικελίας αποτελείταιWalter D' Alessandro: Έχει εμπειρία τριών δεκαετιών στη γεωχημεία ρευστών που εφαρμόζεται στην παρακολούθηση ηφαιστείων και στην αξιολόγηση των επιπτώσεων των ηφαιστειακών και γεωθερμικών εκπομπών στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία.
Cinzia Federico: Είναι υπεύθυνη για το τμήμα Γεωχημική επιτήρηση ενεργών ηφαιστείων και ειδική στην υδρογεωχημεία και γεωχημεία θερμικών συστημάτων.
Fausto Grassa: Το ενδιαφέρον του εστιάζεται κυρίως στη μελέτη της προέλευσης των αερίων και των σχέσεών τους με το γεωδυναμικό καθεστώς, στη γεωχημική παρακολούθηση των ενεργών ηφαιστείων και στη γεωχημεία ισοτόπων ρευστών που συνδέονται με μαγματικά συστήματα.
Marco Liuzzo: Ειδικευμένος στη γεωχημική μελέτη ενεργών ηφαιστειακών συστημάτων, με εστίαση στον χαρακτηρισμό των αέριων εκπομπών, προκειμένου να αξιολογήσει μαγματοδυναμικές διεργασίες που σχετίζονται με την εκρηκτική δραστηριότητα. Με περισσότερο από δύο δεκαετίες εμπειρίας, έχει διατελέσει συντονιστής δικτύων γεωχημικής παρακολούθησης των ηφαιστείων Αίτνας και Στρόμπολι.
Η ομάδα αυτή από κοινού θα συνεργαστεί με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΠ και επιστημονικό υπεύθυνο του Μνημονίου Συνεργασίας Δρ Σπύρο Λαλεχό, Γεωφυσικό, Προϊστάμενο του Τμήματος Σεισμοτεκτονικής.
#ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ #ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ #ΟΑΣΠ #ΜΕΛΕΤΕΣ #ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έτσι είναι σήμερα η σύζυγος του Στράτου Διονυσίου – Η στιγμή που οι γιοι της, Στέλιος και ο Άγγελος, γονάτισαν μπροστά της
- Μάρθα Κουτουμάνου: Άσχημη η οικονομική της κατάσταση – «Δεν ζει, δεν έχει έσοδα από πουθενά»
- Με αντικατάσταση ηθοποιιών σε όσους πουν "όχι" προχωρά ο ALPHA για «Το σόι σου»
- Αποκλειστικό - Γιαγιά 3χρονου: «Τώρα που τελείωσαν τα 40, θα ζητήσουμε δικαιοσύνη»
- Αλβανός σκληρός ποινικός, μέλος της συμμορίας Lions, στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. – Ο «Nardi» και οι πυροβολισμοί κατά Κρητικών στο Γκάζι
- Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία: Παραιτήθηκε ο δήμαρχος του Κότσανι
- Νέος κορωνοϊός ανακαλύφθηκε σε νυχτερίδες στη Βραζιλία – Γιατί ανησυχούν οι επιστήμονες
- Θεσσαλονίκη: 15χρονη κατήγγειλε ξυλοδαρμό από συνομήλική της
- Δέκα χρόνια από το «τελεσίγραφο Σόιμπλε» στην Ελλάδα
- Σταματίνα Τσιμτσιλή σε Δημήτρη Παπανώτα: «Όταν έφυγες για τον ΣΚΑΙ, σου έκανα μούτρα;» – «Δεν...»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dikaiologitika
- Προανακριτική: Νέα απώλεια για την ΝΔ – Εκτός και ο Καλογερόπουλος
- Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Απριλίου 2025
- Σαντορίνη: Ξεκινούν ερευνητικές εργασίες για την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου
- Κουτσούμπας: Η προοπτική βρίσκεται στη δύναμη του λαϊκού αγώνα και στην κοινωνική συμμαχία
- «Θερμικό σοκ για 48 ώρες»: Ραγδαία μεταβολή και πτώση έως και 25 βαθμούς Κελσίου
- Ανάκληση για μολυσμένο βούτυρο ξηρών καρπών που πωλείται και στην Ελλάδα
- Φενγκ Σούι: Πού να αποθηκεύεις τα χρήματα στο σπίτι σου για να προσελκύσεις αφθονία
- Σκληρές εικόνες: Οδηγός πατάει σκυλάκι και το εγκαταλείπει
- Εγγραφές σε Nηπιαγωγεία και A Δημοτικού: O κίνδυνος να φοιτήσει αλλού ο μαθητής από τη δήλωση του γονέα
- «Grand Hotel»: Αλίκη και Πέτρος οργανώνουν σχέδιο κατά του Λεωνίδα

- Τελευταία Νέα Dikaiologitika
- Σαντορίνη: Ξεκινούν ερευνητικές εργασίες για την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου
- Φενγκ Σούι: Πού να αποθηκεύεις τα χρήματα στο σπίτι σου για να προσελκύσεις αφθονία
- Προανακριτική: Νέα απώλεια για την ΝΔ – Εκτός και ο Καλογερόπουλος
- Κουτσούμπας: Η προοπτική βρίσκεται στη δύναμη του λαϊκού αγώνα και στην κοινωνική συμμαχία
- Αυτές είναι οι ημερομηνίες πληρωμής για τις συντάξεις Απριλίου 2025
- Σκληρές εικόνες: Οδηγός πατάει σκυλάκι και το εγκαταλείπει
- Εγγραφές σε Nηπιαγωγεία και A Δημοτικού: O κίνδυνος να φοιτήσει αλλού ο μαθητής από τη δήλωση του γονέα
- Πλήρης κάλυψη της κυβέρνησης σε Τσάφο
- «Grand Hotel»: Αλίκη και Πέτρος οργανώνουν σχέδιο κατά του Λεωνίδα
- «Θερμικό σοκ για 48 ώρες»: Ραγδαία μεταβολή και πτώση έως και 25 βαθμούς Κελσίου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανάκληση για μολυσμένο βούτυρο ξηρών καρπών που πωλείται και στην Ελλάδα
- Χατζηδάκης: Προτεραιότητα η μείωση των άμεσων φόρων
- Κυβέρνηση για Δοξιάδη: Δεν γνωρίζαμε, ο ίδιος δεν μας είπε κάτι
- Μειώθηκαν οι κενές θέσεις εργασίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2024
- Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ: Αυτή είναι η κρέμα που μειώνει τις ρυτίδες
- Μυτιληναίος: Μεγάλα λάθη από ΕΕ στην ενέργεια - Μόνο χαμένοι στον εμπορικό πόλεμο
- Άλλο Moody's, άλλο Goody's
- Ζήτησε η Διοίκηση του Γ.Ν. Αττικόν το «φακέλωμα» των τραυματιών της διαδήλωσης των Τεμπών;
- St. Patrick's Day: 7 παμπ και μπυραρίες στην Αθήνα για να γιορτάσεις σαν πραγματικός Ιρλανδός
- Εθνική Ελλάδας: Συγκεντρώθηκαν οι διεθνείς ενόψει Σκωτίας – Πότε θα γίνουν τα ματς