Ρένα Δούρου: Αν είμαι η πολιτική Ιφιγένεια να θυσιαστώ, μπας και φυσήξει ούριος πολιτικός άνεμος

Ρένα Δούρου: Αν είμαι η πολιτική Ιφιγένεια να θυσιαστώ, μπας και φυσήξει ούριος πολιτικός άνεμος

Η Ρένα Δούρου την ημέρα της ονομαστικής της εορτής έδωσε μία διαφορετική συνέντευξη στο RISE TV. Μίλησε για το έργο της στην Περιφέρεια, αλλά και για την καθημερινότητά της. Τόνισε ότι «το στοίχημά μου είναι να μην αρρενοποιηθώ, γιατί ο ποιος εύκολος τρόπος να επιβιώσεις είναι να προσπαθήσεις να απεγκριθείς ότι σημαίνει θηλυκή ταυτότητα».

Η κάλπη της Περιφέρειας

είναι κρίσιμη

Πώς επιλέξατε να κατέβετε ξανά υποψήφια;
Είναι μια πάρα πολύ δύσκολη μάχη. Μου αρέσει που συζητάω με νέους ανθρώπους. Υπάρχει ένα ενδιαφέρον για τον Δήμο, τα τελευταία 4 χρόνια όμως τα λέμε και στη Δούρου, αφού εκείνη φταίει για όλα. Είναι κρίσιμη κάλπη αυτή της Περιφέρειας. Η Περιφέρεια Αττικής έγινε γνωστή τα τελευταία έτη και υπάρχει ένα σχετικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε σχέση με τις άλλες 12 κάλπες. Τώρα που ο προηγούμενος περιφερειάρχης, ο παρολίγον υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που λένε να μην πέσει καμία Περιφέρεια στα χέρια κάποιου που δεν φέρει την κάρτα μέλους, κινδυνεύουνε όλη αυτή τη δουλειά που κάναμε για τους αναπήρους, τις γυναίκες, για τους νέους να τη θυσιάσουν στην κιμαδομηχανή για τις Ευρωεκλογές. Ε, δεν μπορούσα να πω ότι έκλεισα τον κύκλο μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ότι θέλω να πάω να κάνω κάτι άλλο.

Πού ξεκινάει ο Δήμος και πού αρχίζει η Περιφέρεια Αττικής;
Ακόμη και σήμερα δεν είναι γνωστό ότι οι Δήμοι είναι αυτοδιοίκητοι. Δηλαδή δεν έρχεται η Δούρου και τους δίνει εντολή. Αυτό δημιουργεί προβλήματα όταν εσύ έχεις έναν συλλογικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, για τα λύματα ή για τον πολιτισμό και πρέπει να έχεις πολύ καλή συνεργασία γιατί αλλιώς δεν μπορείς να επιβάλεις αυτόν τον σχεδιασμό. Η Δούρου δεν δίνει εντολή στους 66 δημάρχους. Αρκετοί δήμαρχοι όμως κατάλαβαν ότι με συνεργασία μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Ποια είναι η αντίδραση του κόσμου όταν σας βλέπει στο κέντρο; Αυτό που έχω κερδίσει από την προεκλογική περίοδο είναι η επαφή με τον κόσμο που φέρνει σε αναντιστοιχία όσα γράφονται για την Περιφέρεια Αττικής. Η κριτική από τον κόσμο είναι ψύχραιμη.

Αναφερόμενη στο δημοτικό οδικό δίκτυο, η κα Δούρου ανέφερε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου έδωσε σε 12 Δήμους 28 εκατ. ευρώ, διότι τώρα που έχουν και αυτό το κοσκινάκι για όλα φταίει η Δούρου, πολύ εύκολα κάνουν παράπονα ότι φταίει η Περιφέρεια.

Πώς συνδυάζετε προεκλογική εκστρατεία και δουλειά στην Περιφέρεια;
Είναι περισσότερες οι ώρες, αλλά το αίσθημα που σου αντιγυρίζει ο κόσμος είναι καλύτερα και από προεκλογική καμπάνια. Ο κόσμος βλέπει ότι δεν κατεβάζουμε τα μολύβια προεκλογικά. Η Περιφέρεια Αττικής δουλεύει κανονικά.

Η συγγνώμη μου δεν είναι λεκτική, αλλά έμπρακτη
Η κουβέντα δεν θα μπορούσε φυσικά να μην πάρει στη Μάνδρα και το Μάτι.
Είναι φρικτό να αθροίζουμε νεκρούς λες και είναι λίστα για το σούπερ μάρκετ. Θέλουμε επιτέλους να φύγουμε από εκείνους τους πολιτικούς που τους φταίει κάτι άλλο. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη. Η συγγνώμη μου δεν είναι λεκτική, αλλά έμπρακτη με έργα. Αναλαμβάνω και τη δικαστική ευθύνη. Εργάζομαι για να βοηθήσω και εγώ όσο μπορώ ώστε να μην ξανασυναπαντηθούμε με τέτοιες φυσικές καταστροφές.

Με τρομάζει το γεγονός ότι ιδίως το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης φαίνεται σαν να μην έχει βάλει μυαλό. Δεν μας ενδιαφέρει να απαλείψουμε τις αιτίες για τις οποίες οι περιουσίες μας και οι ίδιες μας οι ζωές είναι αθωράκιστες. Μας ενδιαφέρει να βρούμε την πολιτική Ιφιγένεια και καλά αν είμαι εγώ να θυσιαστώ μπας και φυσήξει ούριος πολιτικός άνεμος, όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν δημιουργήσουμε ένα δίχτυ ασφαλείας. Η πατρίδα γενικά δεν ήταν προετοιμασμένη ακόμη και σε μία απλή βροχόπτωση. Αυτό που έγινε στο Μάτι και στη Μάνδρα, είναι κυριολεκτικά θεομηνίες. Αν υπάρχει ο Θεός, εκείνος που βλέπει, θεωρώ ότι είναι καλός και δεν τιμωρεί παιδιά. Υπάρχουν πολιτικοί που έκαναν μακρύς σταυρούς και τους έκαναν για τις κάμερες και όχι γιατί αγαπάνε έναν Θεό που αγαπάει τους ανθρώπους και που οι ίδιοι αγαπούν τους ανθρώπους για να εργάζονται για αυτούς. Θα κάνω υπομονή και οι αγκαλιές των συμπολιτών μου μού δίνουν δύναμη.

Αναφέρθηκε και στα sms που αποστέλλονταν με το όνομά της. Οι άνθρωποι ξέρουν, ακόμη και αυτοί που έχουν δοκιμαστεί, ότι δεν έχουμε ανάγκη να βρούμε το πρόσωπο που θα του ξεφορτώσουμε ευθύνες, θέλουμε να βρούμε ομάδες όπως η ομάδα της «Δύναμης Ζωής» στην Περιφέρεια Αττικής που δουλεύει για να μην ξαναγίνουν αυτά.

Θα προλάβουμε να ελέγξουμε το AirBnB πριν μας γυρίσει μπούμερανγκ
Ερωτηθείσα σχετικά με το AirBnB: Είμαι αισιόδοξη ότι επειδή είδαμε τι έκανε όλο αυτό χωρίς έλεγχο σε άλλες πόλεις, εδώ θα προλάβουμε να του βάλουμε έναν έλεγχο. Θα το προλάβουμε πριν μας γυρίσει μπούμερανγκ και για την τοπική οικονομία και για κλάδους όπως τα ξενοδοχεία.

Στα ντιμπέιτ για την Περιφέρεια Αττικής περίσσεψαν οι επιθετικοί προσδιορισμοί
Ζηλεύω τον τρόπο που γίνονται τα ντιμπέιτ για τον Δήμο Αθηναίων. Στα ντιμπέιτ για την Περιφέρεια Αττικής, που έχουν γίνει δύο και έχουν ακυρωθεί δύο με ευθύνη του κ. Πατούλη, περίσσεψαν οι επιθετικοί προσδιορισμοί και οι προσβολές και δεν περίσσεψαν οι θέσεις. Ακούστηκαν εκφράσεις όπως «αρλούμπες, μάνικα, έκατσε σαν την κότα στον υπουργό». Έχουμε απλή αναλογική και θα πρέπει να συνεργαστούμε.
Η νυν Περιφερειάρχης, Ρένα Δούρου, μίλησε και για την προσωπική της ζωή.

Έχω διαφυλάξει ως κόρη οφθαλμού είναι το μεσημεριανό κυριακάτικο γεύμα με τη μαμά μου. Όσο για το τι της έχει λείψει πριν εκλεγεί, η νυν περιφερειάρχης απάντησε «μου έχει λείψει φαγητό το μεσημέρι, τα νέα των φιλενάδων μου, το σινεμά».
Τα τελευταία 4 χρόνια η Αθήνα έχει αλλάξει και έχουμε συμβάλει σε αυτό. Η δική μου ζωή στην Αθήνα είναι περιορισμένη, έχει στιγμές όμως που είναι ξεκούραστες. Έχω ζήσει και έχω εργαστεί σε τρία διαφορετικά κράτη και ξαναγύρισα. Όσοι ξαναγυρνάμε σημαίνει ότι αγαπάμε τη χώρα μας και την Αθήνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα