Ραγδαίες εξελίξεις στο Qatar Gate: Κατεπείγουσα διαδικασία για την άρση ασυλίας ακόμη δύο ευρωβουλευτών

Έπειτα από σχετικό αίτημα των Βελγικών Αρχών, η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα κίνησε επείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλία δύο ακόμη ευρωβουλευτών για το Qatar Gate.

Η πρόεδρος Μέτσολα κίνησε επείγουσα διαδικασία για την άρση της ασυλίας δύο μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατόπιν αιτήματος των βελγικών δικαστικών αρχών.

Σύμφωνα με την Le Soir πρόκειται για τον Ιταλό Αντρέα Κοτσολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπέλα.

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου σημειώνεται πως τα πρώτα διαδικαστικά βήματα έχουν γίνει, ενώ

η Πρόεδρος θα κοινοποιήσει το αίτημα των βελγικών Αρχών στην Ολομέλεια στις 16 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, το αίτημα της άρσης ασυλίας θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων (JURI).

Από την πρώτη στιγμή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να συνδράμει στις έρευνες και θα συνεχίσουμε να διασφαλίζουμε ότι δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Η διαφθορά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και θα κάνουμε τα πάντα για να την καταπολεμήσουμε, δήλωσε η Ρομπέρτα Μέτσολα.

Σημειώνεται πως η πρόεδρος θα παρουσίασει μια δέσμη μεταρρυθμίσεων τις προσεχείς εβδομάδες - μεταξύ των οποίων η αναθεώρηση των υφιστάμενων κανόνων και η ενίσχυση των εσωτερικών μηχανισμών λογοδοσίας.

Ποια η διαδικασία για την άρση της ασυλίας των Ευρωβουλευτών

Όπως αναφέρεται στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), τα αιτήματα για άρση της ασυλίας ανακοινώνονται από την Πρόεδρο στην Ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή (Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI).

Η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) ορίζει έναν εισηγητή, οι υποθέσεις παρουσιάζονται σε συνεδρίαση επιτροπής και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακρόαση.

Το σχέδιο έκθεσης θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην JURI. Η επιτροπή εγκρίνει σύσταση προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα. Όλες οι περιπτώσεις ασυλίας εξετάζονται κεκλεισμένων των θυρών.

Στη συνέχεια η εισήγηση υποβάλλεται στην Ολομέλεια. Εάν εγκριθεί από την Ολομέλεια (απλή πλειοψηφία), η Πρόεδρος θα κοινοποιήσει αμέσως την απόφαση του Κοινοβουλίου στο ή στα ενδιαφερόμενα μέλη και στην αρμόδια εθνική αρχή.

Η Πρόεδρος ζήτησε από όλες τις υπηρεσίες και τις επιτροπές να δώσουν προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή με σκοπό την ολοκλήρωσή της έως τις 13 Φεβρουαρίου 2023.

#QATAR_GATE #ΣΚΑΝΔΑΛΟ #ΔΙΑΦΘΟΡΑ #ΔΩΡΟΔΟΚΙΑ #ΚΑΤΑΡ #ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ #ΑΡΣΗ_ΑΣΥΛΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ραγδαίες, Qatar Gate, Κατεπείγουσα,ragdaies, Qatar Gate, katepeigousa