Ζελένσκι και Πούτιν εκφράζουν επιθυμία να αρθεί το αδιέξοδο του πολέμου

Εδώ και εβδομάδες υπάρχει ελάχιστη «κίνηση» στις γραμμές του μετώπου και υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επιθετική μαχητική ισχύ.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία εισέρχεται στο δεύτερο ημερολογιακό έτος του σε ένα ευαίσθητο σημείο.Σύμφωνα με τον Guardian, έχουν περάσει έξι εβδομάδες από την απελευθέρωση της Χερσώνας και έκτοτε δεν έχει σημειωθεί ιδιαίτερη κίνηση στις γραμμές του μετώπου

προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

«Η κατάσταση είναι απλά κολλημένη»

Δεν υπάρχουν ακόμη ενδείξεις για μια πλήρη, ανανεωμένη αντεπίθεση από τους Ουκρανούς, κάτι που δεν βοηθήθηκε από τον καιρό που ήταν πάνω από το μηδέν, αφήνοντας λασπώδες έδαφος που δεν ευνοεί τους στρατιωτικούς ελιγμούς.

"Η κατάσταση είναι απλά κολλημένη", δήλωσε στο BBC την περασμένη εβδομάδα ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ουκρανίας, Kyrylo Budanov, κάτι που, αν είναι ακριβής εκτίμηση, δεν βοηθάει το Κίεβο, το οποίο χρειάζεται επειγόντως να διατηρήσει τη δυναμική του ενόψει της άνοιξης.

Νέοι στόχοι για το νέο έτος

Αλλά η πολιτική ηγεσία και των δύο χωρών σηματοδότησε σαφώς την επιθυμία να προσπαθήσει να βγει από το αδιέξοδο με νέους στόχους για το νέο έτος.

Η πρωτοχρονιάτικη ομιλία του Volodymyr Zelenskiy έδωσε έμφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, στον μακροπρόθεσμο στόχο της νίκης στον πόλεμο.

Δύο φορές, συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση της Μελιτόπολης, της πιο προφανής πόλης-στόχου, η κατάληψη της οποίας θα απέκοπτε τη χερσαία γέφυρα χωρίς την οποία η Κριμαία δεν μπορεί εύκολα να ανεφοδιαστεί.

Όλα αυτά μπορεί βέβαια να είναι υπερβολικά προφανή και η Ουκρανία έχει επανειλημμένα δείξει ότι είναι πρόθυμη να είναι ευέλικτη από άποψη τακτικής, να ανιχνεύσει τις γραμμές αδυναμίας της Ρωσίας και να αναζητήσει μια διέξοδο.

Αλλά οι άλλες περιοχές στις οποίες η Ουκρανία πιέζει, κοντά στην Κρεμίνα και προς το Σβάτοβε στο βόρειο Λουχάνσκ, απλά δεν είναι τόσο σημαντικές από στρατηγική άποψη- ενώ στην περιοχή του Ντονμπάς, γύρω από το Μπαχμούτ, η Ουκρανία παραμένει σε άμυνα, απορροφώντας τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, καθώς οι δυνάμεις της κερδίζουν σταδιακά κέρδη μέσα και γύρω από τη γραμμή του μετώπου.

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι ο στόχος του πολέμου της Ρωσίας, ή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, όπως επιμένει να την αποκαλεί, ήταν να προστατεύσει "τους ανθρώπους μας στα ιστορικά μας εδάφη στις νέες περιοχές της Ρωσικής Ομοσπονδίας" -μια αναφορά στις τέσσερις περιοχές που η Μόσχα προσάρτησε μονομερώς τον Σεπτέμβριο- υπονοώντας ότι παρέμενε απαραίτητο να προσπαθήσει να τις καταλάβει όλες, γεγονός που εξηγεί γιατί οι επιθέσεις στο Μπαχμούτ συνεχίστηκαν όλο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.

Η Ρωσία δεν διαθέτει επιθετική μαχητική ισχύ

Ό,τι κι αν λέει ο Πούτιν, η αργή έως ελάχιστη πρόοδος στο Μπαχμούτ είναι μία από τις πολλές ενδείξεις ότι η Ρωσία δεν διαθέτει επιθετική μαχητική ισχύ. Σε μια συνέντευξη στην ουκρανική τηλεόραση, την οποία ανέδειξε το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου, ο Μπουντάνοφ δήλωσε ότι η Ρωσία από 60.000 βλήματα την ημέρα (την κορυφή του εύρους που πρότεινε ο ανώτερος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας τον Αύγουστο) έχει περάσει σε "19.000 με 20.000", εξηγώντας γιατί η Ρωσία ήταν τόσο πρόθυμη να αναζητήσει όπλα από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.

Μεγάλο μέρος της στρατιωτικής προσπάθειας της Μόσχας έχει διατεθεί σε έναν σκληρό και ανελέητο βομβαρδισμό των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας, που οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερες διακοπές ρεύματος σε πόλεις-κλειδιά. Αλλά υπάρχουν και εδώ πολύ δειλά σημάδια ότι η Ρωσία παραπαίει: εκτόξευσε περίπου 20 πυραύλους κρουζ στην Ουκρανία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς - σοβαρό βέβαια, αλλά δεν έχει καμία σχέση με τους 80 έως 100 που εξαπέλυσε σε ημέρες τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αν και λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο, εκτοξεύθηκαν 69 πύραυλοι εναντίον ουκρανικών στόχων.

Η αντιαεροπορική άμυνα της Ουκρανίας, επίκεντρο των δυτικών προσπαθειών εφοδιασμού, φαίνεται να βελτιώνεται, ιδίως κατά των βραδύτερα ιπτάμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών Shahed. Την Κυριακή, η πολεμική αεροπορία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε και τα 32 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από τα μεσάνυχτα, ενώ στο Κίεβο μόνο ένα αυτοκίνητο υπέστη ζημιές κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη και δύσκολα προβλέψιμη, αλλά η επίθεση της Μόσχας στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας δεν έχει αποδυναμώσει την αποφασιστικότητα των Ουκρανών.

«Η Ρωσία προετοιμάζεται για έναν μακρύ πόλεμο»

Περίπου οι μισοί από τους 300.000 ανθρώπους που κινητοποιήθηκαν πέρυσι δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί στην πρώτη γραμμή του μετώπου και η Ουκρανία προειδοποιεί ότι μια νέα κινητοποίηση θα μπορούσε να έρθει μέσα σε λίγες ημέρες. Ακόμη και αν τα ρωσικά αποθέματα πυρομαχικών μειώνονται, η Ουκρανία μπορεί να δυσκολευτεί να κερδίσει έδαφος σε τυχόν μελλοντικές αντεπιθέσεις, αν ο αντίπαλός της αναπτύξει αποτελεσματικά τις δυνάμεις του.

#ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΠΟΥΤΙΝ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα