Πτώση της Wall Street - Αστάθεια προκαλούν οι φήμες για πώληση τράπεζας

Απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τα δημοσιεύματα πως η περιφερειακή τράπεζα PacWest διερευνά πιθανή πώληση. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα βρίσκεται στο 27,56% το πρώτο τρίμηνο.

Τα ασιατικά χρηματιστήρια ήταν «αμήχανα» την Πέμπτη, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε εκ νέου το βασικό επιτόκιο δανεισμού της για να μειώσει τον πληθωρισμό και

ανέφερε ότι δεν ήταν σίγουρη για το τι μπορεί να ακολουθήσει μετά από αυτή την απόφαση.

Απώλειες σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, με τα δημοσιεύματα πως η περιφερειακή τράπεζα PacWest διερευνά πιθανή πώληση να αντισταθμίζουν την αισιοδοξία από το «σήμα» Fed για πιθανή παύση στις αυξήσεις επιτοκίων.

Σε αυτό το κλίμα ο DOW υποχώρησε κατά 1,08% χάνοντας 367 μονάδες, ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 1,16% και ο Nasdaq 1,08%, την Τρίτη.

Οι traders αναμένουν ύφεση στις ΗΠΑ φέτος, καθώς η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη και την Ασία προσπαθούν να σβήσουν τον πληθωρισμό που βρισκόταν κοντά σε υψηλά πολλών δεκαετιών.

Οι έμποροι αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ήδη από φέτος για να στηρίξει την εξασθενημένη οικονομική ανάπτυξη.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων τόσο σύντομα.

Οι έμποροι ανησυχούν ότι η αναταραχή στον κλάδο μπορεί να ωθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τον δανεισμό, επιδεινώνοντας την καθοδική πίεση στην οικονομική δραστηριότητα. Ο Πάουελ αναφέρθηκε σε μια έρευνα που δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί και θα δείξει πόσο οι υπεύθυνοι δανείων στις τράπεζες λένε ότι αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού.

Έλλειμα στην οικονομία των ΗΠΑ - Ανησυχία για κραχ

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 6,4 δισ. δολάρια ή 9,2% τον Μάρτιο σε σχέση με τον Φεβρουάριο, στα 64,2 δισ. δολάρια. Σε ετήσια βάση, το εμπορικό έλλειμμα βρίσκεται στο 27,56% το πρώτο τρίμηνο.

Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξήθηκαν στις 242.000 την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου, από 229.000 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του συμβολαίου του αργού πετρελαίου υποχωρεί 0,2% στα 68,4 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,3% στα 2.043 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,103 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 5 μονάδες βάσης υψηλότερα, στα 3,39%.

Παγκόσμιες αναταράξεις

Η Σαγκάη και το Χονγκ Κονγκ προχώρησαν, ενώ η Σεούλ και το Σίδνεϊ υποχώρησαν. Οι ιαπωνικές αγορές ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 της Wall Street υποχώρησε κατά 0,7% την Τετάρτη, αφού η Fed ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου δανεισμού της κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες. Η ανακοίνωση της Fed άφησε μια αναφορά σε "πρόσθετη σύσφιξη της πολιτικής", αλλά σταμάτησε να δηλώνει το τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων.

"Το βασικό συμπέρασμα, κατά την άποψή μου, είναι ότι πιθανότατα βρισκόμαστε στο τέλος ή πολύ κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων", δήλωσε η Kristina Hooper της Invesco σε έκθεσή της.

Ο δείκτης Shanghai Composite αυξήθηκε κατά 0,5% στις 3.340,28 μονάδες και ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 1,1% στις 19.924,15 μονάδες.

Ο Kospi στη Σεούλ έχασε 0,3% στις 2.494,80 μονάδες και ο S&P-ASX 200 στο Σίδνεϊ υποχώρησε 0,2% στις 7.183,20 μονάδες. Οι αγορές της Νέας Ζηλανδίας και της Νοτιοανατολικής Ασίας σημείωσαν επίσης πτώση.

Στη Wall Street, ο S&P 500 υποχώρησε στις 4.090,75 μονάδες. Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones έχασε 0,8% στις 33.414,24 μονάδες και ο σύνθετος Nasdaq υποχώρησε 0,5% στις 12.025,33 μονάδες.

Οι μετοχές της PacWest Bancorp, της Western Alliance Bancorp και άλλων αντιπάλων υποχώρησαν εκ νέου μία ημέρα μετά τη διακοπή της διαπραγμάτευσης έπειτα από απότομες διολισθήσεις των τιμών. Η Western Alliance υποχώρησε κατά 4,4%.

Η PacWest βυθίστηκε κατά 2%, αφού προηγουμένως είχε σημειώσει άνοδο, αλλά έπεσε άλλο ένα 52,5% στις μεταμεσονύκτιες συναλλαγές. Αυτή και άλλοι παρόμοιοι δανειστές έχουν μεγάλα ποσά ανασφάλιστων καταθέσεων -αυτές που υπερβαίνουν τα 250.000 δολάρια- οι οποίες έχουν γίνει μεγαλύτερη υποχρέωση επειδή πλούσιοι και εύποροι πελάτες έχουν δείξει πρόθυμοι να αποσύρουν τα χρήματά τους με το πρώτο σημάδι προβλήματος.

Τα κέρδη για τις περισσότερες αμερικανικές εταιρείες κατά την τελευταία περίοδο υποβολής εκθέσεων είναι καλύτερα από ό,τι φοβούνταν, αλλά αναμένεται να αντανακλούν μειώσεις.

Η Advanced Micro Devices υποχώρησε κατά 9,2% παρά την ανακοίνωση ισχυρότερων κερδών και εσόδων από τα αναμενόμενα. Έδωσε πρόβλεψη για τα έσοδα του τρέχοντος τριμήνου που υπολείπεται των προσδοκιών ορισμένων αναλυτών.

Μια έκθεση της Τετάρτης έδειξε ότι η αγορά εργασίας μπορεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι αναμενόταν. Η ADP δήλωσε ότι οι προσλήψεις μεταξύ των ιδιωτικών εργοδοτών επιταχύνθηκαν πολύ περισσότερο τον περασμένο μήνα από ό,τι προβλεπόταν. Αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τις προσδοκίες για την έκθεση προσλήψεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης την Παρασκευή.

Στις αγορές ενέργειας, το αμερικανικό αργό αναφοράς ενισχύθηκε κατά 30 σεντς στα 68,90 δολάρια ανά βαρέλι στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο σημείωσε πτώση 3,06 δολάρια την Τετάρτη στα 68,60 δολάρια. Το αργό μπρεντ, η βάση τιμών για τις διεθνείς συναλλαγές πετρελαίου, κέρδισε 45 σεντς στα 72,78 δολάρια ανά βαρέλι στο Λονδίνο. Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε υποχωρήσει κατά 2,99 δολάρια στα 72,33 δολάρια.

Το δολάριο υποχώρησε στα 134,47 γεν από τα 135,46 γεν της Τετάρτης. Το ευρώ αυξήθηκε στα 1,1085 δολάρια από 1,1058 δολάρια.

με πληροφορίες από AP#ΗΠΑ #ΤΡΑΠΕΖΑ #ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ #ΥΦΕΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτώση, Wall Street - Αστάθεια,ptosi, Wall Street - astatheia