Πτώση ελικοπτέρου στον Πόρο: Το χρονικό της τραγωδίας - Τι εξετάζουν οι αρχές για ανθρώπινο λάθος και μηχανική βλάβη

Τραγωδία εξελίχθηκε χθες το μεσημέρι (20/8) στον Πόρο, όταν ελικόπτερο που οδηγούσε Έλληνας χειριστής με επιβάτες δύο Ρώσους, κατέπεσε στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στον Πόρο και τον Γαλατά Τροιζηνίας, με αποτέλεσμα τον θάνατο και των τριών επιβαινόντων.

Τα αίτια της πτώσης θα ερευνηθούν από εμπειρογνώμονες, προκειμένου να διευκρινιστεί αν η πτώση του ελικοπτέρου οφείλεται σε μηχανική βλάβη ή ανθρώπινο λάθος.

Από τις περιγραφές αυτόπτων μαρτύρων, φαίνεται

υπαρκτή η πιθανότητα το ελικόπτερο να παρουσίασε βλάβη, καθώς υπήρξε αποτυχημένη προσπάθεια απογείωσης κατά την πρώτη προσπάθεια και έκρηξη κατά την δεύτερη φορά.

Υπάρχει, παράλληλα, μαρτυρία που αναφέρει ότι το ελικόπτερο επιχείρησε να επιστρέψει στο ελικοδρόμιο και τότε έπεσε πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ, με συνέπεια να συντριβεί και να οδήγησει στο θάνατο τους τρεις επιβαίνοντες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, θα μεταβιβαστούν προς εκτίμηση και αξιολόγηση στην Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να φανεί τι ακριβώς έχει συμβεί με την μοιραία πτήση.

Το τραγικό δυστύχημα του Agusta A109C συνέβη περίπου στις 15:40 το μεσημέρι της Τρίτης και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, για άγνωστο λόγο προσέκρουσε σε καλώδια της ΔΕΗ, ακολούθησε έκρηξη και μετά η συντριβή στη θάλασσα.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, οι βατραχάνθρωποι της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών ανέσυραν τις σορούς των δύο Ρώσων επιβατών αλλά και του Έλληνα χειριστή Νίκου Καρυστινού, που προερχόταν από την Πολεμική Αεροπορία.

Η σύγκρουση ήταν ιδιαίτερα σφοδρή, με τους δύτες του Λιμενικού εντόπισαν μια «τσαλακωμένη» καμπίνα και τους έλικες του ελικοπτέρου.

Το ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly, που εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων, εκτελούσε πτήση αεροταξί και σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε κατατεθεί, ερχόταν από το Κρανίδι προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει τους δύο Ρώσους επιβάτες.

Στις έρευνες συμμετείχαν έξι πλωτά του Λιμενικού, έξι ιδιωτικά σκάφη, τρεις λάντζες, δύτες της Ομάδας Υποβρυχίων Αποστολών και ελικόπτερο Super Puma.

«Όλα έγιναν ακαριαία μέσα σε δευτερόλεπτα», ανέφερε ένας αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης ελικοπτέρου που σημειώθηκε σήμερα μεταξύ Πόρου και Γαλατά.

«Εκείνη την ώρα ήμουν σε απόσταση περίπου 700 μέτρα από το ελικόπτερο. Εκείνο έκανε μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του, γύρω στα 50 μέτρα πάνω από το έδαφος. Αμέσως μετά την περιστροφή υπήρξε έκρηξη και έπεσε μέσα στη θάλασσα», είπε μέσω της ΕΡΤ ο Θανάσης Βλαντός.

Πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ λένε ότι το ελικόπτερο είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης από τον Γαλατά με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Στις έρευνες για τον εντοπισμό επιζώντων από το πολιτικό ελικόπτερο που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου, συμμετείχε και ένα super puma της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το στρατιωτικό ελικόπτερο απογειώθηκε στις 15.43, σύμφωνα με ενημέρωση από το Πεντάγωνο.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ανακοίνωσε τα ακόλουθα για το θέμα:

«Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημερώνει ότι ελικόπτερο τύπου Agusta A109 με κατατεθειμένο σχέδιο πτήσης, προερχόμενο από Κρανίδι με προορισμό το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος και με ενδιάμεση στάση την περιοχή του Γαλατά για να παραλάβει δύο (2) επιβάτες έχασε την επαφή του με τον Πύργο Έλεγχου Αθηνών και άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρχές για τον εντοπισμό του.

Συγκεκριμένα στις 15:32 τοπική ώρα ο πιλότος του ελικοπτέρου επικοινώνησε με την προσέγγιση Αθηνών και ανακοίνωσε ότι σε μερικά λεπτά αναχωρεί από Γαλατά, μετά από αυτή την συνομιλία χάθηκε η οποιαδήποτε επικοινωνία με το κέντρο.

Η ΥΠΑ από την στιγμή που δεν είχε επικοινωνία με το πτητικό μέσο ενημέρωσε το Ενιαίο Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης καθώς και την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων δίνοντας το τελευταίο στίγμα του ελικοπτέρου για να προχωρήσουν τις διαδικασίες έρευνας και διάσωσης των επιβαινόντων.

Το πολιτικό ελικόπτερο ανήκει στην εταιρεία ifly η όποια εδρεύει στην Πάχη Μεγάρων. Η Υπηρεσία μας θα αναμένει τα αποτελέσματα από την Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων.

Για το αεροπορικό δυστύχημα εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των επιβαινόντων και του πιλότου».

Εξάλλου, από την ώρα της πρόσκρουσης του ελικοπτέρου με τα καλώδια της ΔΕΗ, δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση του νησιού και επιστρατεύτηκαν εφτά γεννήτριες για την προσωρινή λύση του προβλήματος, καθώς οι ζημιές στην εναέρια γραμμή που συνδέει τον Πόρο με την ηπειρωτική Ελλάδα είναι εκτεταμμένες.

Συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ εργάστηκε όλο το βράδυ για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, η οποία αναμένεται τις προσεχείς ώρες.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα