Πτώση Antonov: Διάβημα στον Ουκρανό πρέσβη για το δυστύχημα

Όπως τονίζουν οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να είχαν ενημερωθεί για τη φύση του φορτίου που μετέφερε το αεροσκάφος.

Με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε διάβημα στον Ουκρανό Πρέσβη στην Αθήνα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς για την φύση του φορτίου του ουκρανικού αεροσκάφους που κατέπεσε πλησίον της Καβάλας το Σάββατο βράδυ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας είχε δώσει εντολή

στον πρεσβευτή της Ελλάδας στο Βελιγράδι να πραγματοποιήσει επίσης, άμεσα, διάβημα αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από τη σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους Antonov.

Το χρονικό

Δεν εντοπίστηκαν επικίνδυνες ουσίες στο χώρο όπου κατέπεσε το αεροσκάφος Αντόνοφ, έπειτα από τις μετρήσεις που έγιναν, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Γιάννης Αρτοποιός.

Επίσης, καμία επικινδυνότητα δεν παρουσιάζει η λευκή σκόνη που εντοπίστηκε στο σημείο συντριβής του Αντόνοφ στην Καβάλα, σύμφωνα με πηγές από Στρατό και ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα λοιπόν με στελέχη του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ. που επικαλείται η "Καθημερινή", η λευκή σκόνη προέρχεται από τρεις πηγές (ή κάποια από αυτές) και δεν εγκυμονεί κινδύνους. Η πρώτη ενδεχόμενη πηγή είναι ο γύψος, καθώς τα δύο πρώτα βλήματα όλμων, τα εκπαιδευτικά των 60mm και των 82mm έχουν γύψο στο εσωτερικό τους.

Η δεύτερη είναι ο καπνογόνος φώσφορος. Το φωτιστικό βλήμα όλμου 82mm έχει καπνογόνο φώσφορο που όταν διασπαρεί στο πεδίο φαίνεται σαν λευκή σκόνη όπως και ο γύψος. Δεν είναι εμπρηστικός φώσφορος που επίσης είναι λευκός αλλά καίγεται μόλις ελευθερωθεί.

Η τρίτη αιτία θα μπορούσε να είναι η λευκή σκόνη προωθητικών δακτυλίων όλμων. Τα βλήματα των όλμων φέρουν στην ουρά τους προωθητικά δαχτυλίδια από σκληρό πλαστικό που όταν σπάσουν βγαίνει από μέσα χονδρόκοκκη λευκή σκόνη.

Tα 38 λεπτά που οδήγησαν στην τραγωδία

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι για το δυστύχημα έχει επιληφθεί η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων (ΕΔΑΑΠ).

Σύμφωνα με την ΥΠΑ, το ουκρανικού νηολογίου αεροσκάφος τύπου Antonov 12, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της Νις στην Σερβία με οκταμελές πλήρωμα και εντεκάμιση τόνους επικίνδυνο φορτίο.

Σύμφωνα με το σχέδιο πτήσης που είχε καταθέσει στις αρμόδιες αρχές της Σερβίας, το αεροσκάφος θα πραγματοποιούσε πτήση cargo προς το Μπανγκλαντές (Ντάκα) με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιορδανία (Αμμάν) και την Σαουδική Αραβία (Ριάντ).

Στον ελληνικό εναέριο χώρο εισήλθε στις 22:09 τοπική ώρα. Το αεροπλάνο στις 22:37 ενημέρωσε το Κέντρο Ελέγχου Περιοχής Αθηνών - Μακεδονίας ότι λόγω προβλήματος (operation reasons) δεν θα συνεχίσει για το τελικό του προορισμό και ότι θα γυρίσει πίσω στο αεροδρόμιο αναχώρησης.

#ΔΙΑΒΗΜΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ #Antonov148 #ΔΕΝΔΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Πτώση Antonov, Διάβημα, Ουκρανό,ptosi Antonov, diavima, oukrano