Αμερικανοί και Ρώσοι αστροναύτες θα ανταλλάξουν ξανά θέσεις σε πυραύλους

Οι αστροναύτες της NASA θα ξαναβρεθούν σε ρωσικούς πυραύλους και Ρώσοι κοσμοναύτες θα φτάσουν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό με τη SpaceX από αυτό το φθινόπωρο, βάσει συμφωνίας που ανακοινώθηκε την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τη NASA και τους Ρώσους αξιωματούχους, η συμφωνία διασφαλίζει ότι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό θα βρίσκεται πάντα τουλάχιστον ένας Αμερικανός και ένας Ρώσος για τη διατήρηση της ομαλότητας. Η συμφωνία βρισκόταν εδώ και καιρό στα σκαριά και είχε οριστικοποιηθεί

παρά τις εντάσεις για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, και αποτελεί μια ένδειξη για τη συνέχιση της συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ στο διάστημα.

Ο αμερικανός αστροναύτης Frank Rubio θα εκτοξευθεί στον διαστημικό σταθμό από το Καζακστάν μαζί με δύο Ρώσους τον Σεπτέμβριο, ενώ τον ίδιο μήνα, η Ρωσίδα κοσμοναύτης, Anna Kikina, θα συντροφέψει δύο Αμερικανούς και έναν Ιάπωνα σε έναν πύραυλο SpaceX που θα πετάξει από τη Φλόριντα. Μια άλλη ανταλλαγή πληρώματος θα γίνει την επόμενη άνοιξη. Όμως καμία χρηματική συναλλαγή δεν πρόκειται να λάβει χώρα, σύμφωνα με τη NASA.

Οι αστροναύτες της NASA εκτοξεύονταν τακτικά με ρωσικούς πυραύλους Soyuz έως ότου το 2020 η SpaceX άρχισε να ταξιδεύει ολόκληρα πληρώματα από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA. Ρώσοι κοσμοναύτες έφτασαν στον διαστημικό σταθμό με διαστημικά λεωφορεία της NASA στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ενώ νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, οι αμερικανοί και Ρώσοι αστροναύτες και οι κοσμοναύτες πετούσαν εκ περιτροπής ο ένας με το διαστημόπλοιο του άλλου προς και από τον σταθμό Mir της Ρωσίας.

Τα νέα της Παρασκευής ήρθαν λίγες ώρες μετά την αντικατάσταση του επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν, από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και η κίνηση δεν φαίνεται να έχει καμία σχέση με την απόφαση, καθώς ο Ρογκόζιν αναμενόταν να αναλάβει καινούργια θέση.

Η NASA είπε ότι η συμφωνία θα «διασφαλίσει τη συνεχή και ομαλή λειτουργία» του διαστημικού σταθμού και θα προστατεύσει όσους ζουν εκεί. Επτά άνθρωποι βρίσκονται εκεί πάνω αυτή τη στιγμή: τρεις Αμερικανοί και ένας Ιταλός που πέταξε με το SpaceX και τρεις Ρώσοι που έφτασαν με ένα Soyuz.

Πηγή:Associated Press

#ΝΑΣΑ #ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΕΣ #ΑΜΕΡΙΚΗ #ΡΩΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα