Ψηφίστηκε η ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας για την προστασία της εργασίας των ναυτεργατών

Ψηφίστηκε χθες το βράδυ, με ευρεία πλειοψηφία, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας, με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία που αφορά την δηλωμένη και αδήλωτη εργασία των ναυτεργατών, με στόχο την των προστασία

Συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό στα εργασιακά θέματα των ναυτικών, είπε ο Π. Κουρουμπλής: «Το νομοσχέδιο δίνει απάντηση σε κρίσιμα ζητήματα του χώρου της ναυτιλίας», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής, επισημαίνοντας ότι το κείμενο που ενσωματώνει κοινοτική οδηγία στο ελληνικό δίκαιο, αποτελεί προϊόν διαβούλευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με όλους τους εμπλεκόμενους κοινωνικούς

φορείς και συμπληρώνει ένα μεγάλο κενό που διαχρονικά παρέμενε στα εργασιακά ζητήματα των ναυτικών και γενικά των εργαζόμενων στη ναυτιλία.

«Αυτή η κυβέρνηση έχει το θάρρος και την τόλμη να διορθώνει και να αναθεωρεί γρήγορα ρυθμίσεις που φαίνεται από την ίδια τη ζωή ότι δεν περπατάνε και ότι χρειάζονται τροποποιήσεις», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος, ενώ εκ διαμέτρου αντίθετα τοποθετήθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Χ. Αθανασίου, κάνοντας λόγο για ερασιτεχνισμό και προχειρότητα εκ μέρους της κυβέρνησης.

«Πρόκειται για ένα ακόμη νομοσχέδιο, το οποίο μόνο κατά τον τίτλο αφορά την ενσωμάτωση Οδηγίας» σχολίασε ο κ. Αθανασίου, ο οποίος υπογράμμισε πως τα άρθρα που αφορούν άλλα ζητήματα είναι περισσότερα. «Υπάρχουν 14 διατάξεις έναντι δώδεκα. Μάλιστα, για τις διατάξεις αυτές δεν έχει λάβει χώρα καμία δημόσια διαβούλευση. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να συνιστά λόγο καταψήφισης των διατάξεων αυτών» υποστήριξε, ενώ ανέφερε πως η ενσωμάτωση της Οδηγίας έρχεται καθυστερημένα, αφού θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή από τον Οκτώβριο του 2017.

Απαντώντας στην κριτική της ΝΔ, ο υπουργός Ναυτιλίας, υπεραμύνθηκε του μεγάλου αριθμού των διατάξεων στο νομοσχέδιο που προστίθενται στις διατάξεις της Οδηγίας, λέγοντας πως μέσω αυτών συμπληρώνονται κενά της νομοθεσίας.

Τέλος, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ανοιχτός "σε έναν διάλογο που πρέπει να γίνει ανάμεσα στα κόμματα και στο υπουργείο για τα ζητήματα της ναυτιλίας".

Στο νομοσχέδιο, μεταξύ των άλλων τροπολογιών, ενσωματώθηκε και η τροπολογία του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, με την οποία τίθενται κανόνες στην διαφημιστική αγορά στον χώρο των ΜΜΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα