Spiegel: Η Γερμανία δεν θέλει να καταβάλει τη δεύτερη δόση στην Τουρκία για προσφυγικό

Για ενστάσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν επιπλοκές στη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εγείρουν πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, κάνει λόγο το περιοδικό Spiegel

Στο σχετικό άρθρο αναφέρεται ότι πολλά κράτη μέλη έχουν πλέον αμφιβολίες για το αν θα καταβάλουν το ποσό τους αναλογεί για την δεύτερης δόσης προς την Τουρκία για το προσφυγικό, ενώ εσωτερικά έγγραφα αποκαλύπτουν ότι τα κράτη μέλη έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Η χρηματοδότηση

είχε αποφασιθεί πριν δύο χρόνια με συμφωνία μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών και αφορούσε 6 δισεκατομμύρια ευρώ, για να σφραγίσει η Τουρκία τα σύνορά της. Από το ποσό αυτό, έχει ήδη καταβληθεί το μισό, ενώ οι ενστάσεις αφορύν την καταβολή του ποσού που υπολείπεται.

To γερμανικό περιοδικό επισημαίνει ότι στη συμφωνία Βρυξελλών - Άγκυρας που είχε συναφθεί δύο χρόνια, η Τουρκία θα λάμβανε 6 δισεκατομμύρια ευρώ και σε αντάλλαγμα θα σφράγιζε τα σύνορά της.

Τα μισά εξ αυτών έχουν ήδη εκταμιευθεί, ενώ ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει ήδη διαβεβαιώσει τον Τούρκο Πρόεδρο στην πρόσφατη διάσκεψη της Βάρνας ότι και τα υπόλοιπα χρήματα σύντομα θα διατεθούν.

Όπως επισημαίνει το περιοδικό για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν πλέον αμφιβολίες να καταβάλουν το δικό τους.

Εσωτερικά έγγραφα της ΕΕ που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεσή του το Spiegel αποκαλύπτουν ότι πολλές χώρες της Ένωσης έχουν διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για τη σχεδιαζόμενη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Το περιοδικό τονίζει ότι «σε κοινή τους επιστολή προς την Κομισιόν, Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία και Φινλανδία απαίτησαν τα υπόλοιπα 3 δισεκατομμύρια να πληρωθούν εξ’ ολοκλήρου από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που ο Γιούνκερ απέρριψε». Συνεχίζει λέγοντας ότι "τα ευρωπαϊκά κράτη διαμαρτύρονται επίσης για έλλειψη διαφάνειας" και κάποια "έχουν ζητήσει να υπάρχει εκ μέρους της Τουρκίας ακριβής λογοδοσία προτού προχωρήσουν στην εκταμίευση περισσότερων κονδυλίων".

Keywords
Τυχαία Θέματα