Προσωπικός αριθμός: Σήμερα η έκδοσή του, πότε υπάρχουν ραντεβού για νέες ταυτότητες

Εδώ και λίγες μέρες τέθηκε σε λειτουργία η νέα ψηφιακή πλατφόρμα για την απόδοση του Προσωπικού Αριθμού στους πολίτες.

Ο Προσωπικός Αριθμός θα αντικαταστήσει σταδιακά ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ενοποιώντας τα στοιχεία ταυτοποίησης του πολίτη σε ένα μοναδικό αριθμό.

Η διαδικασία γίνεται μέσω της πλατφόρμας myinfo.gov.gr, όπου οι πολίτες μπορούν

να συνδεθούν με τους κωδικούς Taxisnet για να εκδώσουν τον Προσωπικό τους Αριθμό.

Ωστόσο, παρά την πρόοδο, αναδεικνύεται ήδη ένα σημαντικό πρόβλημα: η έκδοση των νέων ταυτοτήτων, που είναι αναγκαία για την πλήρη εφαρμογή του μέτρου, σκοντάφτει στην έλλειψη διαθεσιμότητας για ραντεβού. Πολλοί πολίτες δηλώνουν ότι είναι αδύνατο να βρουν διαθέσιμη ημερομηνία για να κλείσουν ραντεβού στις αστυνομικές διευθύνσεις, με τα κενά να είναι ελάχιστα ή ανύπαρκτα για εβδομάδες.

Σε πολλές αστυνομικές διευθύνσεις του κέντρου της Αθήνας αλλά και των νοτίων προαστίων δεν υπάρχει διαθέσιμο ραντεβού για έκδοση νέας ταυτότητας για τους επόμενους 3 μήνες. Συνεπώς, όσοι έχουν νέα ταυτότητα θα πρέπει να επισκεφτούν με ραντεβού κάποιο ΑΤ έτσι ώστε να συμπληρωθεί στο σχετικό πλαίσιο ο Προσωπικός Αριθμός τους, και όσοι δεν έχουν, να κλείσουν ραντεβού για έκδοση νέας αφού πρώτα εκδώσουν ΠΑ.

Βέβαια υπάρχουν και αστυνομικά τμήματα που υπάρχουν πολλά διαθέσιμα ραντεβού ακόμη και άμεσα.

Σε κάθε περίπτωση οι παλιές ταυτότητες θα πρέπει να έχουν καταργηθεί μέχρι τον Αύγουστο του 2026.

Προβλήματα και με τους στρατιωτικούς

Γεγονός είναι τα πρώτα προβλήματα στο προσωπικό αριθμό καθώς έχουν εμφανιστεί πολίτες που υπηρετούν σε σώματα ασφαλείας να μην μπορούν να προχωρήσουν την διαδικασία καθώς έχουν στρατιωτική ταυτότητα.

Ενώ ο γενικός πληθυσμός διαθέτει δελτίο αστυνομικής ταυτότητας (το οποίο σταδιακά αντικαθίσταται από την ψηφιακή ταυτότητα και θα συνδέεται με τον Προσωπικό Αριθμό), οι στρατιωτικοί φέρουν αποκλειστικά στρατιωτική ταυτότητα, η οποία δεν αναγνωρίζεται πάντα από τα ψηφιακά ή διοικητικά συστήματα της Πολιτείας ως ισοδύναμο έγγραφο.

Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλείται να βρει λύση στο ζήτημα αυτό με τεχνική προσαρμογή έτσι ώστε η στρατιωτική ταυτότητα να αναγνωρίζεται αυτόματα και ισότιμα στα συστήματα ταυτοποίησης που σχετίζονται με τον Προσωπικό Αριθμό.

Πώς να εκδώσετε Προσωπικό Αριθμό

Υπενθυμίζεται ότι η θεσμοθέτηση του ΠΑ έγινε με το νόμο 4727 του 2020 και για να υλοποιηθεί χρειάστηκε 5 ολόκληρα χρόνια.

Ο ΠΑ αποτελείται από 3 αλφαριθμητικά στοιχεία ως πρόθεμα και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του πολίτη.

Ειδικότερα, οι πολίτες για την έκδοση του ΠΑ:

Εισέρχονται στην εφαρμογή myinfo.gov.gr με χρήση των κωδικών TaxisNet και χρήση δεύτερου παράγοντα ταυτοποίησης (OTP), που λαμβάνουν στο κινητό που έχουν καταχωρήσει στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ – emep.gov.gr). Μέσω της εφαρμογής, αποκτούν μια ολοκληρωμένη εικόνα των στοιχείων τους με βάση το Μητρώο Πολιτών και επιβεβαιώνουν τους αναγνωριστικούς αριθμούς που συνδέονται με τα μητρώα: α) Μητρώο Πολιτών του Υπουργείου Εσωτερικών, β) Φορολογικό Μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), γ) Ενιαίο Μητρώο ΑΜΚΑ – ΕΜΑΕΣ της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) Α.Ε., δ) Μητρώο Δελτίων Ταυτότητας Ελλήνων Πολιτών που τηρεί η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ), ε) ΕΜΕπ (emep.gov.gr) που τηρεί η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στη συνέχεια, επιλέγουν «Επεξεργασία στοιχείων» και επιβεβαιώνουν, επιλέγοντας «σωστό» και «λάθος» για τα παρακάτω: Ονοματεπώνυμο και ημερομηνία γέννησης, όπως αντλούνται από Δημοτολόγιο, Δήμο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος, ΑΜΚΑ, ΑΔΤ, ΑΦΜ, στοιχεία επικοινωνίας (αριθμό κινητού τηλεφώνου, email και διεύθυνση) που μπορούν να μεταβληθούν μόνο μέσω ΕΜΕπ. Σε περίπτωση που επιλέξουν «λάθος» για κάποιο στοιχείο, συμπληρώνουν το διορθωμένο στο αντίστοιχο πεδίο. Ακολούθως, προκειμένου να εκδώσουν τον ΠΑ επιλέγουν «Έκδοση Π.Α.» και ύστερα διαλέγουν τα δύο πρώτα ψηφία σε αναδυόμενο πεδίο (drop down). Επιλέγουν μεταξύ 24 αλφαριθμητικών ψηφίων, 10 αριθμητικά (0-9) και 14 κεφαλαία γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου που έχουν ομόγραφα στο λατινικό αλφάβητο. Το τρίτο κατά σειρά ψηφίο είναι αλφαβητικό και παράγεται αυτόματα και χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της εγκυρότητας του Προσωπικού Αριθμού (check digit).

Σύμφωνα με όσα είπαν χθες τα αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα περισσότερα λάθη στα στοιχεία των πολιτών θα είναι δυνατόν να διορθωθούν κατά τη διαδικασία έκδοσης του ΠΑ.

Για τις περιπτώσεις που αυτό δεν θα είναι εφικτό θα αναζητηθεί ο απλούστερος δυνατός τρόπος από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

#ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ_ΑΡΙΘΜΟΣ #ΕΚΔΟΣΗ #ΝΕΕΣ_ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ #ΡΑΝΤΕΒΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα