Προκλήσεις Ερντογάν από Κατεχόμενα: Έπος η εισβολή το 1974, δε θα περιμένουμε άλλα 50 χρόνια για λύση στο Κυπριακό (βίντεο)

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρουσιάστηκε προκληκτικός στα Κατεχόμενα της Κύπρου και στην αποκαλούμενη Βουλή του ψευδοκράτους. Κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει δείξει σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι δεν επιθυμεί μια λύση, ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα». «Έπος η εισβολή το 1974, δε θα περιμένουμε άλλα 50

χρόνια για λύση στο Κυπριακό», τόνισε.

Ως μια «μεγάλη εθνική υπόθεση της Τουρκίας» χαρακτήρισε το Κυπριακό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην ψευδοβουλή στα κατεχόμενα της Κύπρου, στην προκληκτική του επίσκεψη για τη «μαύρη» επέτειο της εισβολής του 1974. Στην ομιλία του στην αποκαλούμενη Βουλή του ψευδοκράτους, επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ ακραίων προκλήσεων κατά της Κύπρου και της Ελλάδας. Έκανε λόγο για «έπος το 1974», χαρακτήρισε ως μάρτυρες τους Τούρκους εισβολείς πριν από 47 χρόνια και επέμεινε στη στήριξη της λύσης δυο κρατών που προωθεί ο Ερσίν Τατάρ. «Άνθρακες ο θησαυρός» των χαρμόσυνων νέων.

Πιο αναλυτικά, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει δείξει σε πολλαπλές περιπτώσεις ότι δεν επιθυμεί μια λύση ενώ ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι «συνεχίζουν με μια θετική ατζέντα».

«Η ελληνική πλευρά προσποιείται ότι υπερασπίζεται μια ομοσπονδία για το νησί», αλλά δε θα περιμένουμε να περάσουν άλλα 50 χρόνια χωρίς μια κατάλληλη λύση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος. Εξέφρασε τη στήριξή του στην πρόταση του ηγέτη του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών στο νησί.

{https://www.youtube.com/watch?v=D022i1V0FQY}

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «κάποιοι» έχουν ενοχληθεί στην Αμερική από τις τουρκικές κινήσεις στο Κυπριακό, ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ότι δεν κρατάει τον λόγο της.

Πιστός στην εθνικιστική ρητορική της Άγκυρας, ο κ. Ερντογάν περίγραψε την εισβολή του 1974 από την οπτική γωνία της Τουρκίας. «Ξέρουμε καλά ποιος είναι ο εισβολέας στο νησί. Ποτέ δεν είδε τους Τούρκους ως ίσους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν, ανακοίνωσε την έναρξη έργου οικοδόμησης νέου «προεδρικού μεγάρου» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο. Δίπλα στο νέο «προεδρικό» θα δημιουργηθεί ένας «κήπος του λαού». Το δε, σημερινό «προεδρικό» θα μετατραπεί σε μουσείο.

{https://www.youtube.com/watch?v=Hs7YvsN3Mnw}

Αναλυτικά όσα είπε ο Ερντογάν

«Σήμερα επιβεβαιώνουμε και πάλι σε ολόκληρο τον κόσμο την αιώνια αδελφότητά μας με τη Βόρεια Κύπρο, η οποία έχει ως πηγή το αίμα των μαρτύρων μας», ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και πρόσθεσε: «Η κυπριακή αιτία είναι σημαντική. Αυτός ο σκοπός είναι μεγάλος για την ιστορία, τη μνήμη, τον μεγάλο αγώνα και το ηρωικό έπος που γράφτηκε το 1974».

«Το κυπριακό ζήτημα είναι η επιχείρηση ένωσης ολόκληρου του μεγάλου τουρκικού έθνους με τη μικρή και μεγάλη πατρίδα της. Αυτή η αιτία είναι αυτή των μαρτύρων μας, των βετεράνων μας», επεσήμανε ο «Σουλτάνος».

Ο Τούρκος πρόεδρος συνέχισε το παραλήρημά του, λέγοντας: «Εκείνοι που σκέφτηκαν να εξαλείψουν τους Τουρκοκύπριους, βασιζόμενοι σε ξένες δυνάμεις, αντιμετώπισαν τη χαλυβουργία του τουρκοκυπριακού λαού Η ύπαρξη και η ενότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου προηγείται όλων των πολιτικών ζητημάτων».

{https://twitter.com/yyaseminozdemir/status/1417157912288501761?s=20}

«Αν και το κλίμα ενότητας, φιλίας και αδελφοσύνης που παρουσιάζουμε εδώ ενοχλεί ορισμένους στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα προχωρήσουμε μπροστά σε αυτόν τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Η ιστορία και η πικρή μας εμπειρία σε αυτή τη διαδικασία κατέστησαν σαφές ότι η ελληνική πλευρά δεν προτίθεται να σχηματίσει ένα κοινό κράτος», τόνισε.

«Μια δίκαιη, μόνιμη και διαρκής λύση (στην Κύπρο) είναι δυνατή μόνο με μια προσέγγιση που βασίζεται στις πραγματικότητες του νησιού», συνέχισε ο Ερντογάν, ενώ σχετικά με τη στάση της ελληνικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο, επεσήμανε: «Δεν είναι πλέον δυνατό για εμάς να το πιστέψουμε και να χάσουμε άλλα 50 χρόνια».

«Η υποστήριξή μας για την πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Βόρειας Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, στη Γενεύη, είναι απόλυτη. Δεν θα συμβιβαστούμε, δεν μπορούμε», ξεκαθάρισε.

«Άνθρακες ο θησαυρός» για χαρμόσυνα νέα

Σημειώνεται ότι η ομιλία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμενόταν με μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο για τις εθνικιστικές κορώνες που εξαπέλυσε, αλλά και για τις υποσχέσεις που είχε αφήσει πριν από το ταξίδι του στα Κατεχόμενα. Ο Τούρκος πρόεδρος είχε αναφέρει πως θα ανακοινώσει χαρμόσυνα νέα από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, και άπαντες περίμεναν να δουν τι ήταν αυτό που είχε… ετοιμάσει ο Ερντογάν.

Εν τέλει, αυτό που ανακοίνωσε ήταν η δημιουργία ενός νέου Προεδρικού Μεγάρου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα ως «παράπηγμα που ξέμεινε από τους Άγγλους» το τωρινό κτήριο αλλά και τη δημιουργία ενός «Εθνικού Πάρκου» στην κατεχόμενη Λευκωσία. Αναφερόμενος στους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο «επιτέθηκε», πάντως, ξανά στην Ελλάδα λέγοντας ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που απορρίπτει κάθε συζήτηση για δίκαιη αναδιανομή του φυσικού πλούτου της περιοχής…

{https://twitter.com/bbcturkce/status/1417145760387305472?s=20}

Ερντογάν: Οι Ταλιμπάν θα πρέπει να σταματήσουν την «κατοχή» στο Αφγανιστάν

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν θα πρέπει να «τερματίσουν την κατοχή εδαφών των αδερφών τους» στο Αφγανιστάν.

Η δήλωση αυτή του Ερντογάν έρχεται μετά από την προειδοποίηση των Ταλιμπάν για τις συνέπειες που θα υπάρξουν εάν τουρκικά στρατεύματα αναλάβουν την λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ στο Αφγανιστάν.

«Οι Ταλιμπάν πρέπει να θέσουν τέλος στην κατοχή εδαφών των αδερφών τους και να δείξουν στον κόσμο ότι η ειρήνη είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τα Κατεχόμενα, προσθέτοντας ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει συνομιλίες με τους Ταλιμπάν για το θέμα αυτό.

«Αυτή τη στιγμή, είτε σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών είτε στο δικό μου επίπεδο, προσπαθούμε να δούμε ποιες συζητήσεις μπορούμε να κάνουμε με τους Ταλιμπάν και πού μπορούν να μας οδηγήσουν αυτές», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποβάθμισε μάλιστα τις έντονες προειδοποιήσεις στις οποίες είχαν προβεί πρόσφατα οι Ταλιμπάν προς την Τουρκία, που είχαν δηλώσει ότι εάν τουρκικά στρατεύματα αναλάβουν την ασφάλεια του αεροδρομίου θα «αντιμετωπισθούν ως εισβολείς».

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι το ριζοσπαστικό κίνημα των Ταλιμπάν δεν τάσσεται κατά του να εγγυηθεί η Άγκυρά την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ: «Δηλώσεις ότι οι Ταλιμπάν δεν θέλουν (να δουν) την Τουρκία (στο Αφγανιστάν) δεν υπήρξαν. Οι Ταλιμπάν γνωρίζουν πολύ καλά την θέση της τουρκικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Εμείς έχουμε συγκεκριμένα σχέδια και τα υποστηρίζουμε. Ελπίζουμε ότι θα έχουμε συνομιλίες με τους Ταλιμπάν».

Η Άγκυρα, η οποία έχει προσφερθεί να αναλάβει την λειτουργία και φύλαξη του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων, έχει πραγματοποιήσει συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την οικονομική, πολιτική και υλικοτεχνική υποστήριξη που θα απαιτηθεί για να αναπτύξει εκεί τις δυνάμεις της.

Στις αρχές Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι Ουάσιγκτον και Άγκυρα είχαν συμφωνήσει σχετικά με τους τρόπους παρουσίας της τουρκικής δύναμης στο διεθνές αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι, της Καμπούλ, που είναι και το κύριο σημείο εξόδου από το Αφγανιστάν για Δυτικούς διπλωμάτες και εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Ο φόβος να περιέλθει το αεροδρόμιο αυτό στα χέρια των Ταλιμπάν είναι ακόμη μεγαλύτερος, καθώς ηγούνται μιας επίθεσης εναντίον του αφγανικού στρατού που έχει αρχίσει από τον Μάιο και έχουν κατακτήσει μεγάλες περιοχές.

Παράλληλα, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέσπευσαν τις τελευταίες εβδομάδες την αποχώρηση των στρατευμάτων τους, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

(πληροφορίες από kathimerini.com.cy, sigmalive, dailysabah)

Keywords
Τυχαία Θέματα