Προειδοποίηση ΕΟΦ για χάπι κατά του κορονοϊού: Κίνδυνος παρενεργειών αν χορηγηθεί με άλλα φάρμακα

Η αλληλεπίδραση του Paxlovid, χάπι κατά του κορονοϊού, με άλλα φάρμακα μπορεί να έχει σοβαρές αλληλεπιδράσεις λέει ο ΕΟΦ.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων συνέστησε την έγκριση του από του στόματος αντιικού φαρμάκου Paxlovid (PF-07321332 και ριτοναβίρη) για τη θεραπεία της COVID-19 σε ενήλικες που δε χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και οι οποίοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Το Paxlovid περιέχει ριτοναβίρη, έναν ευρέως γνωστό αναστολέα του κυτοχρώματος

P450 CYP3A4 (και αναστολέα της PgP), ο οποίος αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα οδηγώντας σεκλινικά σημαντικές αντιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων δυνητικά απειλητικών για τη ζωή ή θανατηφόρων αντιδράσεων, απώλεια θεραπευτικού αποτελέσματος του Paxlovid και πιθανή ανάπτυξη ιικής αντίστασης.

Η επικοινωνία αυτή αποστέλλεται για τη συμβολή σας στην ευαισθητοποίηση των Ιατρών, σχετικά με τις προειδοποιήσεις και συστάσεις που συμπεριλαμβάνονται στις πληροφορίες του προϊόντος, ειδικότερα: τα φάρμακα (καθώς και το φυτικό προϊόν βαλσαμόχορτο (Hypericum perforatum), τα οποία αντενδείκνυνται να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα με το Paxlovid, την ανάγκη επανεξέτασης των συγχορηγούμενων φαρμάκων πριν και κατά τη διάρκεια της θεραπείας με Paxlovid και την ανάγκη παρακολούθησης των ασθενών για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με οποιοδήποτε συγχορηγούμενο φάρμακο.

Η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) έχει υιοθετήσει μια συντηρητική προσέγγιση και έχει λάβει υπόψη όλες τις γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων και της ριτοναβίρης. Η ριτοναβίρη χρησιμοποιείται ως μακροπρόθεσμη θεραπεία σε υψηλότερη ή ίδια δόση σε άτομα με HIV.

Όσον αφορά το Paxlovid η ριτοναβίρη συστήνεται μόνο για 5 μέρες. Καθώς συλλέγουμε περαιτέρω γνώσεις από τις τρέχουσες/προγραμματισμένες έρευνες από την εταιρεία, από ακαδημαϊκούς και μέσω της χρήσης της στην κλινική πράξη, θα εξεταστεί η ανάγκη επικαιροποίησης της τρέχουσας σύστασης σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις.

Δείτε την ανακοίνωση ΕΔΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα