Ουκρανία: Νέοι βομβαρδισμοί στο ανατολικό μέτωπο και αλληλοκατηγορίες για την επίθεση

Βομβαρδισμός κοντά στην Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη , η οποία επλήγη και την Πέμπτη από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο.

Η κλιμάκωση της κατάσταση στο ανατολικό μέτωπο της Ουκρανίας αποτελεί επιπλέον πηγή έντασης στην κρίση ανάμεσα στην Ρωσία και την Μόσχα, η οποία απειλεί να εξελιχθεί

σε ανοικτή σύρραξη εδώ και εβδομάδες, ενώ περίπου 150.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στα ουκρανικά σύνορα.

Αμερικανοί και Βρετανοί κατηγόρησαν τη Μόσχα ότι αναζητεί πρόσχημα για να επιτεθεί και ότι η σύγκρουση ανάμεσα στην Ουκρανία και τις δυνάμεις των φιλορώσων αυτονομιστών μπορούν να προμηθεύσουν στο Κρεμλίνο το πρόσχημα που αναζητεί.

Αντάρτες στη Ρωσία κατηγορούν την Ουκρανία για βομβαρδισμό

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν σήμερα χωριό με πυροβολικό, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν οργανώνει τηλεδιάσκεψη με δυτικούς ηγέτες, ενώ αρχίζει σήμερα η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με επίκεντρο την κρίση Ρωσίας -Ουκρανίας.

Φιλορώσοι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις πως βομβάρδισαν χωριό με πυροβολικό, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν συνολικά 29 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από μονάδες του ουκρανικού στρατού, μετέδωσε εξάλλου το TASS.

Το Κίεβο και οι αντάρτες αλληλοκατηγορήθηκαν για την κλιμάκωση της έντασης, την αύξηση των πληγμάτων με πυροβόλα και ολμοβόλα χθες Πέμπτη, εντείνοντας τους φόβους των δυτικών ότι η Ρωσία, που έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιωτικούς στα σύνορα της Ουκρανίας, μπορεί να εμπλακεί στον πόλεμο στο Ντονμπάς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν οργανώνει τηλεδιάσκεψη με δυτικούς ηγέτες

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συζητήσει σήμερα με ηγέτες κρατών και διεθνών οργανισμών σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς επικαλούμενο τον Λευκό Οίκο.

Νωρίτερα, το γραφείο του καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ανέφερε πως ο κ. Μπάιντεν θα είναι ο οικοδεσπότης σε τηλεδιάσκεψη για την Ουκρανία με τους ηγέτες του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Βρετανίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ την επόμενη εβδομάδα αν «δεν έχει γίνει εισβολή» ως τότε

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Αν υπάρξει κλιμάκωση της κρίσης θα υπάρξουν μεγάλες ροές προσφύγων, προειδοποιεί ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωπα με μαζικές ροές προσφύγων σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Εκτιμάται ότι στην ΕΕ θα καταφύγουν από 20.000 ως 1 εκατομμύριο άνθρωποι, τόνισε ο κ. Σχοινάς στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Επιπλέον, στην Ουκρανία σήμερα ζουν περίπου 20.000 πολίτες κρατών-μελών της ΕΕ, που θα χρειαστούν υποστήριξη εάν χρειαστεί να γίνει επιχείρηση εκκένωσης, επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να κινητοποιηθούν για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια και συμβολή στην αντιμετώπιση ενδεχόμενης κατάστασης εκτάκτου ανάγκης.

Η ανάπτυξη 100.000 και πλέον Ρώσων στρατιωτικών γύρω από τα σύνορα της Ουκρανίας εγείρει ανησυχίες στη Δύση ότι η Μόσχα ετοιμάζεται να προχωρήσει σε εισβολή στη γειτονική της χώρα, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις του Κρεμλίνου.

Η ΥΠΕΞ της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ καταγγέλλει τις απαιτήσεις της Ρωσίας, που κατ’ αυτήν ανάγονται «στον ψυχρό πόλεμο»

Η Ρωσία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο», στηλίτευσε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ, την ημέρα που ξεκινά η ετήσια Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου τις συζητήσεις και τις ομιλίες αναμένεται να μονοπωλήσει η κρίση στην Ουκρανία.

«Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Αρχηγοί κρατών και διπλωμάτες αναμένονται από σήμερα στο ραντεβού του Μονάχου, στη νότια Γερμανία, που θα διαρκέσει ως μεθαύριο Κυριακή για τρεις ημέρες συζητήσεων για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας.

Η Ρωσία, ο υπουργός Εξωτερικών της οποίας, ο Σεργκέι Λαβρόφ, συμμετείχε συχνά στην ετήσια εκδήλωση, δεν θα συμμετάσχει φέτος. Η κυρία Μπέρμποκ βλέπει στη ρωσική απουσία χαμένη «ευκαιρία».

«Είναι ακριβώς στη σημερινή κατάσταση, που είναι εξαιρετικά απειλητική, που θα ήταν σημαντικό να συμμετέχουν αντιπρόσωποι της Ρωσίας», έκρινε.

Η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας θα προεδρεύσει εξάλλου αύριο Σάββατο στο Μόναχο στη σύνοδο των ΥΠΕΞ της G7 που θα είναι αφιερωμένη στην Ουκρανία.

Οι συνομιλίες των επικεφαλής των διπλωματιών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, του Καναδά και της Ιταλίας θα επιτρέψουν να σταλεί «μήνυμα ενότητας», σύμφωνα με την κυρία Μπέρμποκ, η χώρα της οποίας ασκεί το τρέχον διάστημα την εναλλασσόμενη προεδρία των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του κόσμου.

«Είμαστε έτοιμοι για σοβαρό διάλογο για την ασφάλεια με όλους. Ακόμη και μικρά βήματα προς την ειρήνη έχουν μεγαλύτερη αξία από τα μεγάλα βήματα προς τον πόλεμο. Αλλά χρειαζόμαστε επίσης σοβαρά μέτρα αποκλιμάκωσης από τη Ρωσία», πρόσθεσε.

«Οι δηλώσεις περί βούλησης για διάλογο πρέπει να υποστηρίζονται από πραγματικές προσφορές για διάλογο. Οι δηλώσεις περί αποχώρησης στρατευμάτων πρέπει να συνοδεύονται από επαληθεύσιμες αποχωρήσεις», τόνισε η ΥΠΕΞ της Γερμανίας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποστήριξε εκ νέου την Πέμπτη ότι είναι «πολύ υψηλός» και άμεσος ο κίνδυνος ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας πως σταδιακά αποσύρεται μέρος των ρωσικών στρατευμάτων που είχε αναπτυχθεί στα σύνορα με την Ουκρανία έπειτα από γυμνάσια.

Αρχίζει σήμερα η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

Με τη συμμετοχή πολλών αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων - μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης -, υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, αναλυτών και ακαδημαϊκών διεξάγεται από σήμερα έως την Κυριακή η 58η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, με φυσική παρουσία έπειτα από δύο χρόνια, όμως περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων και εκδηλώσεων.

Στο επίκεντρο της φετινής Διάσκεψης θα βρίσκονται η κρίση στην Ουκρανία, θέματα κυβερνοασφάλειας, καινοτομίας στην άμυνα και μετανάστευσης.

Στη Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, ο Μπιλ Γκέιτς με την ιδιότητα του προέδρου του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής κυβέρνησης για το Κλίμα Τζον Κέρι κ.ά..

Στη φετινή Διάσκεψη δεν συμμετέχει αξιωματούχος από τη ρωσική κυβέρνηση, καθώς, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα θεωρεί ότι η διοργάνωση «έχει χάσει την αντικειμενικότητά της», έχει εξελιχθεί «σε ατλαντικό φόρουμ».

Η φετινή διοργάνωση είναι και η τελευταία για τον άνθρωπο που χαρακτηρίζεται η ψυχή της Διάσκεψης, τον πρέσβη επί τιμή Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, ο οποίος αποχωρεί έπειτα από 15 χρόνια. Θα τον διαδεχθεί επίσης γερμανός διπλωμάτης, ο Κρίστοφ Χόισγκεν, επί 12 χρόνια σύμβουλος της Άγγελας Μέρκελ για θέματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής.

Keywords
Τυχαία Θέματα