Προδιαβήτης: Τι δείχνουν μελέτες για δύο ελληνικά φυτικά εκχυλίσματα

Προδιαβήτης, όπως μαρτυρά το όνομα του, είναι η κλινική κατάσταση εκείνη κατά την οποία οι δείκτες των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα είναι «τσιμπημένοι» αλλά δεν είναι τόσο υψηλά ώστε να γίνει διάγνωση σακχαρώδους διαβήτη. Η έγκαιρη παρέμβαση όμως μπορεί να αναστρέψει την πορεία.

Η κρητική λαδανιά και η γλιστρίδα (ή αντράκλα), φυτά γνωστά με τις επιστημονικές ονομασίες Cistus creticus και Portulaca oleracea, φαίνεται πως μπορούν να «φρενάρουν» την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη, όπως δείχνουν νεότερες μελέτες. Αναλογιστείτε ότι περίπου 70% των ατόμων με προδιαβήτη αναμένεται να εμφανίσουν

διαβήτη.

Σε συνδυασμό με βελτίωση των διατροφικών συνηθειών, την άσκηση και απομάκρυνση παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο χρόνιων επιπλοκών, η αξιοποίηση αποτελεσματικών συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να κάνει τη διαφορά, αναστρέφοντας την πορεία.

Οπώς γράφει το News4Health, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του συμπληρώματος Prodiatec της Libytec που αξιοποιεί την ικανότητα των εκχυλισμάτων των δύο ελληνικών φυτών, της κρητικής λαδανιάς και της γλιστρίδας, για να οδηγήσει σε βελτίωση του γλυκαιμικού προφίλ ατόμων με προδιαβήτη.

Λαδανιά ή Αλάδανος

Η κρητική λαδιανιά (Cistus creticus, γνωστή και ως αλάδανος) φύεται γύρω από το χωριό Σίσες Μυλοποτάμου στο νομό Ρεθύμνης. Το φυτό παράγει μεγάλες ποσότητες μιας ρητίνης, γνωστής από την αρχαιότητα για τις φαρμακευτικές ιδιότητές της, καθώς αναφέρεται από τον Ιπποκράτη, τον Ηρόδοτο και τον Διοσκουρίδη.

Πολλά παρασκευάσματα από τα είδη Cistus (φύονται σε διάφορες χώρες της περιοχής) χρησιμοποιούνται ως φάρμακα στη λαϊκή ιατρική σε όλη τη Μεσόγειο. Μάλιστα, τα είδη Cistus χρησιμοποιούνται συχνά σε παραδοσιακά φάρμακα για την αντιμετώπιση της υπεργλυκαιμίας και του διαβήτη, των πεπτικών ελκών και της διάρροιας, ως γενικές θεραπείες σε πολλές δερματικές παθήσεις και ως αντιφλεγμονώδη και αντισπασμωδικά φάρμακα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι τα εκχυλίσματα με Cistus είχαν εξαιρετικές εκκαθαριστικές δράσεις έναντι και ελεύθερων ριζών DPPH, εμφανίζοντας ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις. Παράλληλα, άλλη έρευνα έχει καταγράφει την ανασταλτική δράση των εκχυλισμάτων από Cistus στην α-αμυλάση, αποδεικνύοντας τη δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση των μεταγευματικών επιπέδων της γλυκόζης, με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη έδειξε πως τα εκχυλίσματα από το Cistus είναι ικανά να ενεργοποιήσουν τους PPARγ και να διεγείρουν την πρόσληψη γλυκόζης στα λιποκύτταρα. Οι PPAR-γ εκφράζονται κυρίως στον λιπώδη ιστό και κατά δεύτερο λόγο στους σκελετικούς μύες και το ήπαρ. Η ενεργοποίηση τους ελέγχει τη μεταγραφή γονιδίων που ελέγχουν το μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων.

Φυτικα εκχυλισματα ερευνες Γλιστρίδα

Η γλιστρίδα, γνωστή και ως αντράκλα (Portulaca oleracea) είναι ένα φυτό που συνήθως το συναντάμε στις σαλάτες και στη χώρα μας. Φύεται σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπου εκτός από το φαγητό, χρησιμοποιείται και στην παραδοσιακή ιατρική. Διαθέτει ένα ευρύ φάσμα φαρμακολογικών ιδιοτήτων, που σχετίζονται με τα συστατικά του, καθώς περιέχει φλαβονοειδή, αλκαλοειδή, πολυσακχαρίτες, λιπαρά οξέα, τερπενοειδή, στερόλες, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Οπώς γράφει το News4Health, το εκχύλισμα από γλιστρίδα που χρησιμοποιείται διευκολύνει την επίτευξη φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης, βελτιώνει το μεταβολισμό της γλυκόζης αίματος, ενώ διαθέτει από διπλό μηχανισμό δράσης, ο οποίος συμβάλλει στην αύξηση της απορρόφησης της γλυκόζης αίματος από τους ιστούς και στην αύξηση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη.

Μελέτη που εξέτασε την επίδραση του εκχυλίσματα στα επίπεδα της έδειξε ότι στην ομάδα των συμμετεχόντων που ανταποκρίθηκαν στην αγωγή, το εκχύλισμα μείωσε σημαντικά τα επίπεδα της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαρινής ( HbA1c) σε σύγκριση με το placebo. Ακόμη σημαντικότερη ήταν η μείωση σε εκείνους που ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία και λάμβαναν αντιδιαβητικά φάρμακα. Ακόμη, η χορήγηση του εκχυλίσματος εμφανίζεται αποτελεσματική και στη μείωση των επιπέδων ορού της γλυκόζης νηστείας (FBG) και των τριγλυκεριδίων (TG).

Νεότερα δεδομένα

Ο συνδυασμός των δύο αυτών φυτικών εκχυλισμάτων φαίνεται, λοιπόν, επωφελής a priori στην έγερση ενός τείχους που ανακόπτει την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη.

Την εκτίμηση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει, σύμφωνα με πληροφορίες και νεότερη ελληνική κλινική μελέτη που εξέτασε την επίδραση συμπληρώματος διατροφής με τα δύο φυτικά εκχυλίσματα στα επίπεδα σακχάρου σε άτομα με προδιάβητη.

Όσοι έλαβαν το συμπλήρωμα, συγκριτικά με εκείνους που έλαβαν εικονικό χάπι, εμφάνισαν μειωμένους δείκτες που συνδέονται με το διαβήτη, κατέγραψαν βελτίωση του γλυκαιμικού τους προφίλ και της αντίστασης στην ινσουλίνη. Μπορεί ενδεχομένως μακροπρόθεσμα να συμβάλει στη μείωση της εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, στο πλαίσιο μιας συνολικής στρατηγικής για την αντιστροφή της πορείας του προδιαβήτη.

Ποιος κινδυνεύει να εμφανίσει προδιαβήτη Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμάται ότι ένας στους τρεις ενήλικες έχουν προδιαβήτη. Όπως διαπιστώθηκε είναι πιο συχνός σε άτομα: Υπέρβαρα ή παχύσαρκα Ηλικίας άνω των 45 ετών Που έχουν γονέα, αδερφό η αδερφή με διαβήτη Με ελλιπή σωματική δραστηριότητα Αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας όπως υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη Είχαν εμφανίσει διαβήτη κύησης Έχουν ιστορικό καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού Εμφανίζουν μεταβολικό σύνδρομο Έχουν σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών Η έγκαιρη διάγνωση του προδιαβήτη είναι κλειδί για τον αποτελεσματικό έλεγχο του και την αποφυγή της εξέλιξης του σε διαβήτη. Εν ολίγοις, η πρόληψη των προβλημάτων είναι δυνατή. Ευαισθητοποίηση, εγρήγορση και κινητοποίηση για την πάθηση και τις επιπτώσεις της είναι σημαντική.
Keywords
Τυχαία Θέματα