Πρέσιγνκ Τσίπρα σε Ανδρουλάκη

Προς το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής στρέφει σταδιακά τους μοχλούς πίεσης του ο Αλέξης Τσίπρας, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις δημόσιες τοποθετήσεις του, αλλά και επιβεβαιώνεται από το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου.

Αντιθέτως, η απολύτως αρνητική στάση που κρατούν Μέρα25 και ΚΚΕ απέναντι σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συμμετοχής τους σε μια προοδευτική

κυβέρνηση συνεργασίας, υποχρεώνουν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να χαμηλώσει κατακόρυφα στη ρητορική του το κάλεσμα προς τα δύο μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, ακόμη και σε σχέση με την πιθανότητα να τους ζητήσει ψήφο ανοχής.

Χαρακτηριστική της απεμπλοκής που επιδιώκει από αυτή τη συζήτηση ο κύριος Τσίπρας ήταν η συνέντευξη του την Πέμπτη το βράδυ στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, κατά την οποία ανέφερε ότι «μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή του 3% δεν θα είναι μια κυβέρνηση σταθερότητας και μακράς πνοής», αλλά «θα είναι ευεπίφορη σε πιέσεις».

Πρώτος και τρίτος φτιάχνουν κυβέρνηση

Από την άλλη μεριά, ο κύριος Τσίπρας επιχείρησε να αναβαθμίσει το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας πως «το 1ο με το 3ο κόμμα θα είναι σε θέση να φτιάξουν κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας, ταυτόχρονα, ότι «το κρίσιμο είναι ποιος θα είναι πρώτο κόμμα».

Προφανώς, αναδεικνύοντας τη σημασία της πρωτιάς, ο απερχόμενος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει το βασικό δίλημμα που θέτει εδώ και καιρό προς όλους τους πολίτες, δηλαδή ότι ο μόνος τρόπος να φύγει από την εξουσία ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι να κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές. Αναβαθμίζοντας, δε, το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ πρώτου και τρίτου, θέτει το ΠΑΣΟΚ προ των ευθυνών του να μην οδηγηθεί η χώρα σε επάλληλες εκλογές.

Πλέον τα προγράμματα είναι φανερά

Σε ότι αφορά αυτό το τελευταίο ζήτημα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η Χαριλάου Τρικούπη οφείλει να σταματήσει την πολιτική των ίσων αποφάσεων απέναντι στα δύο μεγάλα κόμματα και να εξηγήσει με ποιον από τους δύο βασικούς διεκδικητές μπορεί να εφαρμοστεί η σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση που διακήρυξε εκ νέου την Παρασκευή το μεσημέρι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Όπως επισημαίνουν, πλέον όλες οι πλευρές έχουν καταθέσει τα προγράμματα τους και οι συγκρίσεις είναι ορατές, όπως και οι οποίες συγκλήσεις ή αποκλίσεις. Υπενθυμίζουν, άλλωστε, πως όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν προσδιορίσει ότι οι όποιες συζητήσεις για συνεργασίες πρέπει να γίνουν με κριτήριο τα προγράμματα.

Θα το απευθύνουμε και στον Ανδρουλάκη

Πιστεύουν, λοιπόν, πως το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία βάση σύγκλησης με αυτό της ΝΔ, ενώ, αντιθέτως, υπάρχουν αρκετά κοινά με το δικό τους, όπως για τα εργασιακά, την Υγεία, τις συντάξεις, τα κόκκινα δάνεια, τη στεγαστική κρίση, την αξιοκρατία στο δημόσιο, τις παρακολουθήσεις, τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού κτλ.

Κατά τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε το «Συμβόλαιο για την Αλλαγή» με όρους προγραμματικής σύγκλησης προς όλα τα κόμματα του προοδευτικού τόξου. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα το απευθύνει και προς τον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι η όποια συζήτηση για συνεργασίες πρέπει να γίνει πάνω σε αυτό και «όχι σε ανοησίες».

Ρυθμιστικός ρόλος… χωρίς ρόλο

Το πρέσινγκ του κύριου Τσίπρα προς τον Νίκο Ανδρουλάκη αναμένεται, λοιπόν, να συνεχιστεί, καθώς από την Κουμουνδούρου έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι δεν είναι δυνατόν η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ να μην έχει σαφή πρόσημο αν θα συμβάλει σε μια κυβέρνηση προοδευτικού χαρακτήρα ή στη συνέχιση της διακυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν η Χαριλάου Τρικούπη αποφύγει ακόμη και την ύστατη ώρα αυτή τη συζήτηση, πέρα από το ότι θα ήταν αντιφατικό σε σχέση με όσα έχει πει έως τώρα για τη σημασία των προγραμματικών συγκλήσεων, θα ακύρωνε και τον ρυθμιστικό ρόλο που επιδιώκει να έχει για την επόμενη μέρα των εκλογών. Και κάτι τέτοιο θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το ίδιο, την ώρα που η ΝΔ, δια στόματος Άκη Σκέρτσου, δείχνει να θέλει να το αλώσει, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί μαζί του.

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΝΙΚΟΣ_ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα