Δε θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα

«Απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους», τόνισε η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέλλα Κυριακίδου για το «πράσινο φως» του ΕΜΑ για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών.

Η επιχείρηση «Ελευθερία» συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα, καθώς πάνω από 5,2 εκατομμύρια εμβολιασμοί (συνολικά αυτοί που έχουν κάνει 1η και 2η δόση, όταν χρειάζεται) κατά του κορονοϊού έχουν γίνει μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα.

Το Σάββατο (28/05) ανοίγει, άλλωστε, η πλατφόρμα για τους 30-34 με ΄όλα τα εμβόλια. Την ίδια ώρα που δόθηκε το «πράσινο φως» του ΕΜΑ για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Αναφέροντας ότι κάθε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χορηγήσει το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες. Για το ίδιο θέμα μίλησαν και οι επιστήμονες στην επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής (28/05), με τον Γκίκα Μαγιορκίνη να αναφέρει... «Δε θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα». Η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε: «Απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους».

Από εκεί και πέρα, ολόκληρη η… γκάμα των τεσσάρων εμβολίων κατά του κορονοϊού θα είναι διαθέσιμη από το Σάββατο (29/05) και για τους 30άρηδες. Όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Τετάρτης (26/05), ο Βασίλης Κικίλιας, η ηλικιακή ομάδα των 30 ως 34 ετών θα μπορούν από το πρωί της συγκεκριμένης ημέρας να επιλέξουν μεταξύ των σκευασμάτων της Pfizer, της Moderna, της Astrazeneca και της Johnson & Johnson.

Περί τις αρχές Ιουνίου, αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού σταδιακά και για τους 30 ετών και κάτω, ενώ μετά και το «πράσινο φως» του EMA για το εμβόλιο της Pfizer στα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών, δεν αποκλείεται οι εξελίξεις να «τρέξουν» και στη χώρα μας.

Στην ενημέρωση της Παρασκευής, 28.05.2021, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ερωτηθείς για την έγκριση αυτή, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στην μετάδοση του κορονοϊού στη χώρα μας. «Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι’ αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε ότι αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και «να πάνε να εμβολιαστούν αν δεν το έχουν ήδη κάνει», είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.

«Πράσινο φως» του ΕΜΑ για τη χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικίας 12-15 ετών

Η αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), που εξέταζε την έγκριση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech σε παιδιά ηλικιών 12-15, ενέκρινε, τελικά, τη χορήγηση του σε αυτές τις ηλικίες, καθώς τα δεδομένα έδειξαν ότι είναι ασφαλής η χρήση σε αυτές τις ηλικίες, όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο σε συνέντευξη τύπου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Όπως αναφέρει το «news4health.gr», το αποτέλεσμα της αξιολόγησης της επιτροπής του ΕΜΑ τώρα πάει στην Κομισιόν για την τελική έγκριση. Όπως σημειώθηκε, όμως, κάθε κράτος μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποφασίσει αν θα χορηγήσει το εμβόλιο σε αυτές τις ηλικίες.

Τουλάχιστον τρεις εβδομάδες θα πρέπει να μεσολαβούν μεταξύ των δυο δόσεων. Η απόφαση του ΕΜΑ ελήφθη βάσει κλινικής μελέτης που έδειξε ανάλογα ή και καλύτερα ποσοστά αποτελεσματικότητας σε σχέση με τα αποτελέσματα σε νέους ενήλικες.

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν δείχνουν ότι λειτουργεί προστατευτικά σε αυτές τις ηλικίες.

Στη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκε ότι εξετάζεται και η έγκριση μονοκλωνικών αντισωμάτων για την αντιμετώπιση της COVID -19 και αναμένεται να υπάρξει εξέλιξη σύντομα.

Κυριακίδου: Πέρα από τις κυβερνήσεις, είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά

Τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ σχετικά με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για παιδιά 12-15 ετών καλωσόρισε η επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Στέλλα Κυριακίδου. Οπως τόνισε η επίτροπος, ο εμβολιασμός των παιδιών είναι μία απόφαση που πρέπει να λάβουν οι γονείς για εκείνα.

«Καλωσορίζω τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ σχετικά με την έγκριση του εμβολίου BioNTech/Pfizer για παιδιά ηλικίας 12-15 ετών. Πέρα από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, αυτή είναι τελικά μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί από τους γονείς για τα παιδιά τους. Κάθε βήμα που κάνουμε μαζί μάς φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο τέλος της πανδημίας», δήλωσε η Στέλλα Κυριακίδου.

Μαγιορκίνης: Δε θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, ο Γκίκας Μαγιορκίνης, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά και με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον EMA στα παιδιά ηλικίας 12 έως 15 ετών, τόνισε ότι τα παιδιά δεν έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μετάδοση του κορωνοϊού στη χώρα μας. «Δεν θα αρχίσει ο εμβολιασμός σε παιδιά στο αμέσως επόμενο διάστημα και δεν υπάρχει άμεση ανάγκη γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος τόνισε, ωστόσο, ότι αυτοί που θα πρέπει να μην αμελήσουν το εμβόλιο μέσα στο καλοκαίρι και «να πάνε να εμβολιαστούν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει», είναι όσοι βρίσκονται στην ηλικία άνω των 65 ετών.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής, είχε αναφερθεί στον εμβολιασμό των μικρότερων ηλικιών. Ο πρωθυπουργός είχε πει ότι «θα το συζητήσουμε για τα παιδιά από το Γυμνάσιο και άνω, από την ηλικία των 12 και πάνω. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αυτό θα δώσει νέα δυναμική στον εμβολιασμό».

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ενωση βασίζεται, ωστόσο, στην Pfizer και την BioNTech για να τη βοηθήσει να επιταχύνει την εκστρατεία ανοσοποίησης, που εξακολουθεί να υστερεί σε σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, ακόμη και μετά το κερδισμένο έδαφος των τελευταίων εβδομάδων. Το μπλοκ έχει δεσμευτεί να αγοράσει 1,8 δισ. δόσεις από την Pfizer και την BioNTech έως το 2023, μερικές από τις οποίες θα χρησιμοποιηθούν για παιδιά.

ΕΜΑ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για ανάγκη τρίτης δόσης εμβολίου κορονοϊού

Την ίδια ώρα, σε αντίθεση με όσα έχει δηλώσει ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ανακοίνωσε ότι τα διαθέσιμα στοιχεία για τη διάρκεια της ανοσίας που προσφέρουν τα εμβόλια Covid-19 δεν δείχνουν να υπάρχει ανάγκη για τρίτη, ενισχυτική δόση.

O EMA βρίσκεται σε συνομιλίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες για να επιβεβαιωθεί ότι τρίτη δόση δεν απαιτείται. Για την τελική απόφαση θα χρειαστούν «επιπλέον ενδείξεις», επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ενώ οι συλλογή δεδομένων συνεχίζεται.

Περισσότεροι από 12 διακεκριμένοι λοιμωξιολόγοι και ειδικοί των εμβολίων δήλωσαν στο Reuters ότι ο αρχικός εμβολιασμός ίσως προσφέρει προστασία διαρκείας έναντι του αρχικού κορονοϊού και των νέων στελεχών που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι σήμερα.

Ορισμένοι από τους ειδικούς αυτούς δήλωσαν ανήσυχοι για το γεγονός ότι οι προσδοκίες του κοινού καθορίζονται από στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας αντί από επιστήμονες, αν και πολλοί συμφωνούν ότι είναι σωστή η πρακτική των εταιρειών να προετοιμάζονται για ενδεχόμενη τέτοια ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα